Jdi na obsah Jdi na menu
 


Euphorbia leuconeura

30. 9. 2007

                  Euphorbia leuconeura - téměř ideální pokojová rostlina

Obrazek

 

Tento druh popsal pan Boissier v roce 1862. Měl by se vyskytovat na Madagaskaru, přesné naleziště není známo a je otázkou, zda není vlastně vyhuben.

Rostliny rodu Euphorbia mne nikdy nijak zvlášť neupoutaly. Snad jen E. decaryi a podobné přízemní druhy. Až jednou jsem si všiml velice zajímavé rostliny, která rostla za oknem přízemní kanceláře v Hálkově ulici č. 12. Upoutala mne svým asi 30 cm vysokým kmínkem, který nesl korunku listů, zkrátka taková malá palmička. Jméno této rostliny jsem tehdy neznal a vlastně mne ani nenapadlo, že by se mohlo jednat o sukulentní rostlinu. Až při pročítání literatury – myslím, že to byl časopis Kaktusy – jsem si v duchu spojil rostlinu na obrázku s neznámou „palmičkou“ za oknem kanceláře. Ale pořád ještě jsem nezahořel touhou tuto rostlinu vlastnit.

Po nějaké době jsem se účastnil malého zájezdu kaktusářského klubu v Plzni. Na jednom z míst, které jsme navštívili, jsem na ni narazil. Vcelku malá rostlinka, která mne zaujala krásným bílým pruhováním na temně zelených listech – juvenilní listy E. leuconeura. Vzhledem k nízké ceně, asi 20 Kč, jsem si jeden z nabízených semenáčků zakoupil. Doma pak Obrazekputoval do skleníku, kde zakotvil mezi ostatními kaktusy a sukulenty. Protože rostlinka měla střídavý zálivkový režim a plné, ničím nefiltrované sluníčko, nevypadala na podzim nijak extra. Sem tam nějaký připálený list, přírůstek téměř žádný, zkrátka putovala jako ostatní rostliny na zimoviště.

Nějaký čas od zazimování jsem při listování časopisy opět narazil na text o E. leuconeura. Po přečtení článku jsem vyrazil na obhlídku zimoviště a rostlinu přesunul na parapet do kuchyně a zalil. Asi za dalších 14 dní došlo v mém zaměstnání k organizačním změnám a já jsem strategicky obsadil místo u okna. Toho byla škoda nevyužít, takže Euphorbia se přestěhovala do práce na stůl. Když jsem ji začal zalévat jako pokojovou květinu, začala růsta a po čase i kvést. Samozřejmě, vzbudil jsem i zájem kolegů v kanceláři. Také aby ne, v počítačové firmě nejsou kytky zrovna běžným jevem. (Když jsem do této firmy nastupil, v rohu kanceláře se krčily prázdné květináče od kytek, které zašly – jak jsem se později dozvěděl – z důvodu totální ignorace a opovržení. Ale co, vždyť to platil erár a na rozdíl od kytek umělých tyto nebyly zavedené v majetku.) Kolegové a můj šéf se tvářili všelijak, když jsem jim vysvětlil, že se jedná o rostlinu rodu Euphorbia, které bývají dosti jedovaté. A až mne někdy naštvou, okusí jed této rostliny na vlastní kůži.

Zajímavé je pozorovat tuto rostlinu v květu. I když slovo „květ“ je v tomto případě dosti zavádějící. U všech rostlin nelze očekávat květ tak skvělý jako třeba u Mammillaria luethyi. Jde o tzv. cyathium (složené květenství), které vyrůstá ze Obrazekstonku z místa nad listem. Květenství se skládá z malých zelených klásků (pozoroval jsem 2 až 6), ze kterých se nejdříve vysouvá blizna a později tyčinky s pylem. Po opylení vyroste v klásku trojboká tobolka, ta se vysune ven a po dozrání praskne. Tím se vystřelí 3 šedočerná kulatá semena o průměru 2 milimetry do prostoru. Takže chcete-li nějaká semena sklidit, máte dvě možnosti. První možnost je klesnout na kolena a šmejdit po podlaze. Jde to, nemáte-li jako já v kanceláři šedý zátěžový koberec, na kterém velice dobře splývají s okolím. A protože lezení po kolenou v kanceláři není zrovna ideální pracovní činností a je to časově náročné, je nutné zkoušet semena lapat. To je druhá možnost. Osobně jsem použil malý plochý papírový kornoutek, asi o rozměrech 1,5 x 1,5 cm, který jsem nasadil na vysunuté tobolky a čekal až prasknou. Dále také používám asi 2 cm široký proužek pěnové hmoty, která se používá na na balení elektroniky nebo podklad pod plovoucí podlahy. Proužek obtočím kolem rostliny, je fixován mezi listy vlastí tuhostí. Oba způsoby lapání semen dosahují slušné efektivnosti, většinu semen najdu přímo v lapači nebo v bezprostřední blízkosti rostlin.

Má práce servisního technika mne zavedla již asi do všech kanceláří plzeňské pobočky jedné velké společnosti, takže jsem již několik dobře vypadajících rostlin viděl. Zaujal mne fakt, že tyto pěkné rostliny nerostly na dobře osluněném okně, ale minimálně 2 metry od okna. Pravda, Obrazekvětšinou tam svítilo zářivkové světlo… Takže pár poznámek k pěstování:

Světlo: Nevyhovuje příliš slunné stanoviště, na přímém ostrém slunci rostou listy malé až zakrnělé a fialovohnědě zbarvené, přírůstky slabé. Lepší je stín, nebo zářivkové osvětlení, ale asi ideální bude rozptýlené světlo.

Teplo: Pokojová (a kancelářská) teplota 20 až 26°C pro růst vyhovuje, extrémy na obě strany jsem nezkoušel.

Voda: Snese hojnou zálivku, substrát není třeba nechat zcela vyschnout. Na druhou stranu déle trvající přeschnutí nevadí.

Ideální pokojová květina by měla splňovat zejména následující kritéria: Exotický vzhled, tolerance k přisušení i přelití, odolnost nízké vzdušné vlhkosti, přizpůsobivost horším světelným podmínkám, odolnost proti škůdcům… E. leuconeura toto všechno splňuje, takže by se za ideální pokojovou květinu mohla považovat. Je tu však jedno velké ALE. Ale pouze v prostorách a místech, kde domácí mazlíčkové a všetečné dětičky nebudou chtít testovat jedovatost latexu, který poškozená rostlina velice ochotně roní. Zkoušel-li již někdo jedovatost této rostliny na sobě nebo třeba na sousedovic králících, nechť se mi ozve. Doma už, bohužel, králíky ani jinou zvěř nechováme.

 Sepsal  Jirka K.

Fotografie:

1.Euphorbia leuconeura

2.Stonek rostliny

3.Růstový vrchol

4.Listy

 

Summary:

Description and experiences with growing of seemingly common madagascaran Euphorbia leuconeura.

Photographies:

1.Euphorbia leuconeura

2.Stem of plants

3.Top of the stem

4.Leaves

Zpět na úvodní stránku (Home) www.zelenelisty.estranky.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Toxicita Euphorbia leuconeura

(Ondřej P, 1. 1. 2022 17:22)

Subjekty: muž 40 let, 115 kg, muž 45 let, 75kg

Intoxikace: poziti cca 50 g cerstvych listu a casti
stvolu, vcetne latexu obema subjekty. Rostlina cca 1m vysoka,
v dobrem stavu. Popaleni/podrazdeni ustni dutiny,
predevsim sliznice jazyka a horni casti
esophagu do 15 min po ingesci, do 2 hodin velmi
Silne emeticke/ a nebo projimave ucinky, trvajici pri danych
Vstupnich parametrech cca 10 hodin. Podrazdeni ustni
sliznice pretrvava dele nez 24 hodin, efekt je podobny
jako u oleoresinu kapsaicinu, nicmene nelze se ho nijak
zbavit, pretrvava prvnich 8 hodin s neztencenou intenzitou,
pote paleni zvolna ustupuje... u obou subjektu vyrazna
salivace.

Vesmírna, energická, večná

(Nina, 14. 5. 2018 13:08)

Toto je moja najčudnejšia a zároveň najobľúbenejšia legálna a exotická rastlinka, ktorá si ma sama našla.
Volám ju Vesmírna - má pre mňa velký význam, pretože nie je náročná na údržbu popri pracovných a osobných zhonoch a pritom jej každým dňom nádherne hustne listová korunka a svoj stred obtáča do špirálovitého tvaru. Jej atypický vzhľad upúta každého zvedavca - je to predsa kaktus, ktorý má listy, kvitne, striela semená, z ktorých zároveň vyrastú hneď ďalšie mláďatká? Skoro ako vesmírne nekonečno. Čo dáš to dostaneš - ale mnohonásobne viac:-)
Biela tekutina mi ku podivu nič nerobí a deti u nás v rodine vôbec nezaujala.
Množím ju už zopár rôčkov, obdarovala ma už nespočetným množstvom semienok a úspešným zasadením a rastom som ich darovala zase ja (už približne 30 kusov).
Ak chcete, aby rastlinka rýchlejšie vyrástla nie je ani tak potrebný veľký objem kvetináča ako keď ju necháte v období od mája do septembra vonku - kľudne aj na noc (najlepšie pri rannom slniečku a neskôr v tieni). Rastlinka sa mierne vyšokuje a začne rásť o dosť rýchlejšie. Za toto obdobie mi narástla cca o 50 cm, čo sa jej nepodarilo ani za rok "vysedávania" pri okienku vo výborných podmienkach.
Pestovaniu zdar! Šírme lásku cez kvety:-)

Re: Vesmírna, energická, večná

(Peter, 9. 8. 2019 10:44)

Pred pár rokmi som mal tiež jednu v práci - ale prišiel som o ňu a neviem ju zohnať. Nevieš, kde sadajú kúpiť? Stačia aj semiačka.
Ď.

Re: Re: Vesmírna, energická, večná

(Vesmírna, energická, večná, 8. 4. 2020 9:34)

jasne, mam aj sadenice, kludne mi napiš na stránke na FB Dzungla v byte, mam ich vela:)

Euphorbia

(Andrea, 18. 6. 2018 12:51)

Dobrý deň, mám túto rastlinku doma. Doteraz sa jej darilo a rástla, ale stala sa nehoda a nechtiac sa rastlinke ulomil vrchol aj s listami. Vytiekla z nej biela tekutina, ktorá už teraz zaschla. Neviete mi niekto poradiť či ešte bude rastlina z vrcholu púšťať listy alebo čo s ňou urobiť ďalej? Za každú radu budem vďačná :-)

Přesazení

(Stáňa, 30. 5. 2017 18:26)

Dobrý den,
Je tomu pár dnů, co jsem pryšec přesadila do většího květníku, ale teď kytka uvadá a od pulky je stonek gumový. Máte s tím někdo zkušenost? Jestli to rozchodí, nebo jsem ji tím přesazením umořila?
Kytku mám už nekolik let a nerada bych se s nim rozloučila...

Re: Přesazení

(Nina, 18. 5. 2018 11:50)

Odporúčam odrezať gumovú časť, kvetinka to rozdýcha - začne vyrastať po bokoch :-)

lepkavost jedovatost

(Libuše, 26. 1. 2018 18:59)

Dobrý den.Ano já ji mam v práci tuto kytku,a po vypadnuti listku nebo utrhnuti listku teče bila tekutina,když jsem ji dala ven na sluničko tak začala listky stracet jako by se spalili,tak jsem všechny vytrhala,byli zničene,a bila tekutina nic mě neudělala,pak jsem sito umyla,a listky ji znova narostli když jsem ji dala zpět do stinu,je na chodbě,ma světlo a daři se ji,hezkej den přeji

Přesazení

(Stáňa, 30. 5. 2017 18:26)

Dobrý den,
Je tomu pár dnů, co jsem pryšec přesadila do většího květníku, ale teď kytka uvadá a od pulky je stonek gumový. Máte s tím někdo zkušenost? Jestli to rozchodí, nebo jsem ji tím přesazením umořila?
Kytku mám už nekolik let a nerada bych se s nim rozloučila...

semena

(marek, 1. 4. 2016 10:06)

Dobrý den, chci se zeptat zda někdo neví jestli jsou i semena jedovatá?

jedovatost euphorbie

(peter, 17. 7. 2015 16:33)

Dobrý den , ja mam tiež problem chcel by som vediet ako postupovat pri liečbe podráždením bielým latexom euphorbii !!

ALE ALE ALE

(Vlado, 9. 6. 2014 21:30)

Miluju kytky. Miluju je až tak, že jich mám desítky všech možných druhů, tvarů a velkostí. Dokonce jsem nelenil a vystudoval zahradní architekturu... Miluju je, až na jedinou. Ano je to tato mrcha, která mě málem připravila o moje mužství....
Tak chlapi až budete někdy dlouho přesazovat kytky a necháte si tuto zákeřnou fytokreaturu jako poslední a bude se vám kdo/ví/jak už chtít na malou - tak vydržte těch pár sekund a umyjte si nejdřív pořádně ruce mýdlem - než "ho" vezmete do ruky!
Kdo to nezažil, tak si nedovede představit, co dokáže udělat se sliznicí! Týden léčby, aby se dostala do původního stavu. Venku byl jarní mrazík, doufám, že si to v popelnici užila!

Re: ALE ALE ALE

(M., 16. 1. 2015 13:53)

Vy jste ale šulin.. :D když něco dělám tak je asi jasný normálnímu člověku, že si má umejt ruce než si šáhne na ptáka.

Re: Re: ALE ALE ALE

(Jirka, 23. 1. 2015 9:02)

Tento komentář je sice trochu drsnější a jadrnější, ale do diskuse také patří. Člověk-pěstitel opravdu někdy udělá věc, jejíž následky mu dojdou až zpětně. Není ani důležité, o jakou konkrétní sliznici v tomto úsměvném příběhu šlo, ale spíš o informaci - pozor na latex této euforbie! Například na oční sliznici umí způsobit také velké komplikace.

Euphorbia

(Novosad, 13. 8. 2014 9:39)

Děkuji za článek,konečně vím,co mám doma.Mám rostlinu na oenním parapetu a nádherně roste a kvete.Dokonce vyrašily z hlacního stonku odnože a za spadaných semen mi už vyrostly další rostliny.Nevyžaduje žádnou zvláštní péči a daří se ji. Zdenek Novosad

Euphorbia

(Novosad, 13. 8. 2014 9:38)

Děkuji za článek,konečně vím,co mám doma.Mám rostlinu na oenním parapetu a nádherně roste a kvete.Dokonce vyrašily z hlacního stonku odnože a za spadaných semen mi už vyrostly další rostliny.Nevyžaduje žádnou zvláštní péči a daří se ji. Zdenek Novosad

zzzzzzzzzzzzzzzhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjgggggggggggggggggggggggggggggggglkkkhhhhhhhh

(zuzanka, 16. 6. 2014 19:54)

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjgggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggbbbbbbbbbbbbbbbbbbbb

Světlo

(Pepik, 27. 5. 2013 0:35)

Mám také tuto Euphorbii, kterou jsem před rokem dostal darem. Květiny nijak nepěstuji. Květináč jsem postavil na parapet okna kde slunce svítí od rána do pozdního odpoledne. Zalévám jednou týdně. Za ten rok mi povyrostla o 20 cm. Také se semeny se celkem činí, zrovna dnes jsem přesazoval 13 malých rostlinek, a nějakých 10 větších rozdal známým. Další semena už jen vysávám z koberce, protože nevím co s nimi. Takže nevím jestli je má kytka výjímka nebo to přímé slunce snáší všechny

semenáčky

(mirek, 5. 4. 2013 11:48)

Zdravím... Chtěl jsem se zeptat, jak přesně postupovat při rozesazování malých semenáčků. Mám už roky velkou rostlinu, se kterou nikdy nebyly vážnější problémy, ale teď, když se v květináči objevilo několik malých, rozesadil jsem je do jiných květináčů a během několika dní zašly... Hlínu jsem dal normální, ze zahrady, ale to má mateřská rostlina už dávno taky a roste v ní dobře. Samozřejmě je dávám k oknům a do tepla.

euphorbia leuconera

(jana, 20. 2. 2013 17:45)

Skromna a dekorativni domaci kvetina. Mame jich moc a milujeme ji. Obdarovala jsem semenacky mnoho pratel. Pousti obavane mleko, chutnala jsem ho, neni dobre, je horke ale neumrela jsem ani hnacku jsem nedostala. Zvirata nemame a batolata take jiz ne. Nikdo si zatim nestezoval.
Je vyborna a snadna na udrzbu. Jedem-li na dovolenou, zustane i 2 tydny bez zaliti, ovsem dostatek vody v misce.
Radeji neprelevat a nema rada prudke slunce.