Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tillandsia streptophylla aneb jak jsem zase neodolal

21. 6. 2009

Tillandsia streptophylla aneb jak jsem zase neodolal


Obrazek
 

 

   

Fotografie 1:

1.Malá T.streptophylla (Small T.streptophylla)

2. Květenství (Inflorescence)

..................................................................................


Tillandsia streptophylla je jednou z těch nepřehlédnutelných, atraktivních tilandsií, které mohou být důkazem, že tilandsie nejsou jedna, jako druhá.

Patří k nejhezčím, na však k nejmenším. To bylo také důvodem, proč jsem s jejím zařazením mezi mé domácí zelené oblíbence příliš nespěchal. V loňském roce se situace podstatně změnila, na jednom z oken se vedle sebe zabydlely T.streptophylla hned dvě. Když jsem na loňských dnech tilandsií viděl hned několik desítek těchto rostlin k nabízených prodeji, nešlo si jednu z nich nevybrat. A při první návštěvě Sibřiny, kde si člověk může připadat přímo jak v tilandsiovém ráji mně zas padla do oka T.streptophylla trochu jiná, menší. Nechyběla jí ta potřebná přitažlivost, kterou mají všechny kytky, které se potom objevují v bytech (a sklenících) nás stejně postižených a zaplňují všechna volná místa u oken, až do toho posledního.

Podle toho, co jsem se o T.streptophylla dočetl, se jedná o velmi variabilní druh, lišící se velikostí. A tak může mít relativně malou, nebo velkou pacibuli a její dlouhé, či ještě delší ploché listy mohou být více, či méně stočené. Ale vždy to bude pěkná a nezaměnitelná tilandsie.

Podle svých stočených listů byla i pojmenována. Listy by se měly stáčet ve větším suchu, při vyšší vlhkosti by je rostliny měly mít víc narovnané. Myslím, že mé tilandsie nedostatkem zálivky netrpí, listy tedy mají stočené tak, jak vidíte na fotkách. Pokud obrázky této tilandsie budete hledat na internetu, můžete najít i rostliny s mnohem více stočenými listy.

Pokud vás zajímá, odkud T.streptophylla pochází, dočetl jsem se, že doma je v Mexiku, Hondurasu, na Jamajce a v Guatemale. Z tohoto velkého prostoru pochází jistě více forem této tilandsie.

Pokud jde o velikost mých tilandsií, ta kvetoucí je i s květenstvím vysoká kolem třiceti centimetrů, přičemž na květenství samotné z toho připadají téměř dvě třetiny. Květenství je pěkný, šedozelený, rozvětvený klas, ve spodní části načervenalý. Samotné květy jsou trubkovité, světle fialové, postupně vykvétající. Největší rozpětí mezi listy je téměř třicet centimetrů. Menší, zatím nekvetoucí, má průměr pacibule jen kolem deseti centimetrů při výšce osmi centimetrů. Teď jí na vrcholu začínají přirůstat listy do výšky, to může znamenat budoucí kvetení, stejně jako začínalo u její větší spolubydlící.

T. streptophylla se zatím nezdá být nějak zvlášť náročnou tilandsií. Potřebuje dostatek světla. Ten na okně stejně i s trochou odpoledního slunce má. V knize o tilandsiích je doporučena mírná zálivka. Rosím ji stejně často, jako všechny ostatní tilandsie, jen s tím rozdílem, že v teplých a slunných dnech je to rosení intenzivnější, v opačném případě spíš opatrné.

Při letošní krátké návštěvě v Sibřině jsem mezi nabízenými tilandsiemi zahlédl zas trochu jinou, velmi atraktivní formu „streptophylly“. Vzhledem k chronickému nedostatku místa jsem se na ni raději moc nekoukal a snažil se vybírat z menších tilandsií. Když jsem ale uviděl křížence T.streptophylla a T.bulbosa, to už jsem odolat nemohl. Tato nějakým šikovným pěstitelem vypěstovaná tilandsie se mně zdá téměř dokonalá. Ale to už je zase jiná kapitola. J.K.

 

Foto © Martin Hetto, http://blog.hetto.eu/


Summary:

Description and experiences with growing of Tillandsia streptophylla from family Bromeliaceae.


Fotografie 2:

1. Květ (Flower)

2. T.streptophylla x T.bulbosa

3. Tillandsia streptophylla s květenstvím (The plant with inflorescence)


Obrazek




 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář