Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tillandsia pseudobaileyi

18. 5. 2008

Tillandsia pseudobaileyi - opuštěná dlouholistá kráska


Obrazek 


Fotografie 1:

1. Detail listu (Detail of leaf)

2. Tillandsia pseudobaileyi

3. Květenství (Inflorescence)

...........................................

Pokud se někomu z vás líbí Tillandsia caput-medusae, T. pruinosa nebo T. bulbosa, bude se vám Tillandsia pseudobaileyi také líbit. Je to jedna z nejatraktivnějších pacibulkovitých tilandsií, jejíž jedinou vadou na kráse může být trochu větší délka listů.

S touto tilandsií jsem se dřív setkával v OBI a Globusu. Mezi tilandsiemi „kusovými“ i těmi namontovanými na větvi, kde někdy byla pod názvem T. baileyi, který patří podobné, ale přece jen jiné tilandsii. Svou T. pseudobaileyi jsem našel v loňském květnu v košíku v OBI, kde spolu s ostatními tilandsiemi čekala na někoho, kdo ji koupí. Vypadala značně žíznivě, tedy vyschle. Přesto mě zaujala hezkou pacibulkou a pěkně zkroucenými listy, které této rostlině dávají správně „neučesaný“ vzhled. Hned po příchodu domů jsem s ní udělal to, co se s takto vyschlými tilandsiemi dělat má. Ponořit do odstáté převařené vody pokojové teploty (lepší by byla voda dešťová, ale tu budete mít v běžných bytech těžko po ruce) a nechat ji tam celý den. Po takto stráveném dni, vyndaná z vody, vypadala hned lépe a radostněji.

Protože v knize o tilandsiích byl článek jen o podobné T. baileyi, poskytl jsem jí to, co vyžaduje tato tilandsie. Středně světlé stanoviště (dostatkem světla bez přímého oslunění se asi nikdy moc nezkazí) a vysokou vzdušnou vlhkost- tu jsem nahradil častějším a vydatnějším rosením. Kytka se odvděčila, řekl bych, že až moc. Listy, co už měla, se ještě trochu prodloužily a ty nové narostly ještě delší. Dnes, v její konečné velikosti z její šest až sedm centimetrů dlouhé a tři centimetry široké pacibulky vyrůstá do všech stran deset mírně zkroucených listů. Od kořenů po špičku nejvýše umístěného listu je téměř čtyřicet centimetrů vysoká, vzdálenot mezi špičkami od sebe nejvzdálenějších listů je půl metru. Listy jsou úzké, z vnější strany zřetelně podélně čárkované. List z vnitřní strany tvoří žlábek, kterým rostlina v přírodě zachytává mlhu a déšť.

V těchto dnech je tilandsie v plném květu. Květenství je složené ze tří krátkých květních klasů, ze kterých vykvétají trubkovité, fialové květy. Na internetu jsem našel tuto tilandsii i ve formě alba- s bílým květem a další ssp.yucatanensis, která se podle fotek nejvíc podobá té mé.

T. pseudobaileyi pochází z Mexika a Nikaragui. Ze které „továrny“ na kytky pochází ta má nevím, ale než se přes OBI dostala ke mně, musela urazit jistě dlouhou cestu. Až půjdete do OBI, nebo podobného obchodu, podívejte se, jestli tam nějaké tilandsie nečekají na svůj nový domov. Třeba si s některou z nich padnete do oka. J.K.

 

Fotografie Martin http://blog.hetto.eu/ - odkaz fotogalerie

Summary:

Description and experience with growing of north - American Tillandsia pseudobaileyi from family Bromeliaceae.

Fotografie 2:

1. Květenství (Inflorescence)

2. Detail květenství (Detail of inflorescence)

3. Rostlina s květenstvím (Plant with inflorescence)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář