Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tillandsia nana

5. 5. 2008

                             Tillandsia nana

Obrazek


Fotografie 1:

1. Listové růžice (Rosette of leaves)

2. Květ (Flower)

......................................................

Při dnešní nabídce obchodů, zabývajících se prodejem exotických rostlin je možné si vybírat ve velkém množství druhů tilandsií. Kromě už zavedených a známých druhů přibývají i druhy nové. Když se nám zmíněná tilandsie líbí, ať už přímo v obchodě, nebo na fotografii v nabídce internetových obchodů, koupíme ji, nebo objednáme poštou. Následně vyvstává otázka, kde ji umístit a jak nejlépe se o ni postarat.

K Tillandsia nana jsem přišel právě tímto způsobem. Stačilo, že v nabídce byla popsána jako hezká, mírně se prodlužující miniatura. V zatím nemnohých u nás vydaných knihách, ve kterých se o tilandsiích můžeme něco dozvědět, není o některých z nově nabízených druhů ani zmínka. Za to je v nich většinou rozdělení na druhy „zelené“ a „stříbrné“ i všeobecně platné rady, jak se o ně starat. Zelené druhy potřebují častější rosení, vyšší vzdušnou vlhkost (pocházejí z vlhkých deštných pralesů). Stříbrné druhy snášejí větší sucho, potřebují víc světla, čerstvého vzduchu a rozdílných teplot mezi dnem a nocí. To v bytových podmínkách aspoň částečně umožníme pootevřeným oknem, nebo aspoň častým větráním.

Tillandsia nana patří mezi tilandsie s prodlouženým stonkem. Až do začátku kvetení roste kompaktně a nabývá na délce velmi pomalu. Patří mezi „stříbrné“ tilandsie. Její do pěti centimetrů dlouhé listy jsou u stonku širší, trochu nazpět zahnuté. Kvetení nastalo zatím vždy po dvou letech. Stonek se začal vytahovat, listy se zmenšovaly, víc se od sebe vzdálovaly a nakonec z malého květního klasu vykoukly poměrně velmi malé, fialové květy. Dá se říct, že tato tilandsie je hezčí, když je víc kompaktně rostlá právě před tímto kvetením.

Zajímavostí je i její „dvojí“ způsob odnožování. Odnožuje na svém konci mezi nejstaršími listy ještě před kvetením. Tyto rostlinky jsou malé a velmi pomalu rostoucí. Po odkvětu těsně za květním klasem začnou vyrůstat další odnože, tentokrát se rychle vyvíjejí a zvětšují. Tyhle odnože jsou za rok větší než ty prvně zmíněné po čtyřech letech. Jsou jakoby plynulým pokračováním právě odkvetlé rostliny a způsobí, že celá je takto ve třetí generaci už pětatřicet centimetrů dlouhá. Tímto způsobem by v příznivých podmínkách mohla přirůstat a žít zřejmě „věčně“. Ideální podmínky však nejsou ani v přírodě, ani u nás v bytech. Aspoň se nám tam její nové, zmlazené odnože vejdou. J.K.

 

foto: Martin http://blog.hetto.eu/ (dříve http://fotopohledy.blogspot.com – ukazuje na stejné stránky)

Summary:

Description and experience with growing of Tillandsia nana.

Fotografie 2:

1. Detail květu (Detail of flower)

2. Stonek s květem (Stem with flower)

3. T.nana dnes (Plant today)

Obrazek



 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

T.nana / calocephala

(Jan Maruška, 28. 11. 2009 22:50)

Souhlasím s Láďou /Vilík/ ,že tato úžasná tilandsie se špíše označuje jako "nana" ,ale ve sbírkách ji najdeme pod jménem spíše "calocephala nana". Je to poměrně velmi pomalu rostoucí druh a v květu se vidé zřídka ! Blahopeji k obrovskému pěstitelskému úspěchu. Mám ji ve sbírce již několik let, ale malou rostlinu , nestihla ještě dospět a vykvést. Tak snad za pár let.
J.M.

Název

(Radka, 12. 5. 2008 14:15)

Díky za opravu,
autorovi jsem už při editaci napsala špatně název v nadpisu (celocephala), tak aspoň chybu po sobě opravím a J.K. na současně platný název upozorním (určitě se nebude zlobit, stejně jako my se nepovažuje za neomylného mistra světa). My s Jirkou s tilandsiemi začínáme (máme asi dvě desítky druhů), takže neznáme názvy skoro žádné :-), ani nemáme k tomuto velkorodu žádnou literaturu (bohužel - ale co není, může být). Ale hlavně, že nám za ten rok pěstování žádná neodešla a dokonce i kvetou. S J.K. i s Vámi musíme souhlasit, že jsou to opravdu krásné a přitom skromné rostliny (ať už se jmenují, jak chtějí).

Správné jméno rostliny.

(Vilík, 11. 5. 2008 21:55)

Tuhle krásnou kytku popsal Wittmack roku 1916 jako Tillandsia calocephala.Bohužel Baker ji už v roce 1889 popsal jako Tillandsia nana.Tím je jméno calocephala neplatné.