Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tillandsia karwinskyana

10. 8. 2014

 

Tillandsia karwinskyana Schult.

t.-karwinskyana-1s.jpg

 

 

    

Fotografie 1:

1. Detail šupinek na listu

2. Tillandsia karwinskyana

...............................................................

Je vždy velkou událostí, vykvete- li nám některá z několika málo tilandsií, jež jsme si za dlouhá léta pěstování pořídili. Pochopitelně nepočítám známého vytrvalce T. usneoides, která kvete pravidelně v době letnění pod širým nebem; jejích trpasličích zelenožlutých květů si všimne jen vlastník bystrých očí.

Brzy po odeznění posledních jarních mrazíků a vyletnění na zahradu se rozhodla předvést v celé své jemné kráse T. karwinskyana. Květní stvol s poupaty se zakládal nekonečně dlouhou dobu- skoro celé tři měsíce a teprve až koncem července se otevřel první bělavý květ. Vlastně otevřel je přehnaný termín, necelé 2 cm dlouhý trubkovitý květ se vůbec nerozevírá, jen ze svého středu vystrkuje žluté prašníky na tenkých nitkách.

Husté bílé šupinky na listech této téměř bezstonkové rostliny (i s květenstvím nepřesáhne 30 cm) ukazují na přizpůsobení se drsnějším podmínkám. A skutečně po propátrání dostupných informací zjistíte, že druh T. karwinskyana pochází z nehostinných poměrů vysokých hor mexických států Nuevo Leon a San Luis Potosí. Zde obstojí jen opravdu odolné druhy. Právě odolnost částečnému přisušení po část roku (u nás ve sbírce během zimy, kdy vodou šetříme), tolerance ke klesání teplot často až k nule a k vyšším teplotám v létě rozhodla o pořízení druhu T. karwinskyana do naší sbírky; při nákupu každé tilandsie totiž prodávající odborníky prosíme, aby nám náročnější a choulostivější druhy vůbec nenabízeli.

Přidám poslední zajímavost, nalezenou o této tilandsii: je pojmenovaná na počest svého sběratele jménem Karwinsky, který ji r. 1830 poprvé v Mexiku sbíral. Může se zaměnit s dalším druhem T. albida, která má sice podobné stříbrné listy, záhy se však díky rostoucímu stonku prodlužuje do délky. Nemáte- li čas a hlavně disciplínu tilandsie hýčkat, pořízením T. karwinskyana určitě neprohloupíte. R.

Fotografie 2:

1. Kvetoucí T. karwinskyana

2. Květ

t.-karwinskyana-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Trochu pořádku v taxonomii

(Ladislav Petr, 28. 9. 2014 11:59)

Já tu kytku pořídil jako T. karwinskyana, ale protože je krapet jiná tak jí ti chitří nejdřív překombinovali jako T.utriculata ssp.pringlei a potom jen T.pringlei. Každopádně je to rostlina podle mne šikovné velikosti, narůstající do úhledného trsu a nemající žádná pěstitelská úskalí. Já ji již několik let letním bez jakýchkoliv stínění na přímém slunci.

radsi hned

(Eva Egertova, 11. 8. 2014 19:58)

Ma 6 deticek, ale kvet ani ťuk.

joj

(Eva Egertova, 11. 8. 2014 19:36)

Ta je, hned zitra pujdu ohledat tu moji, jestli neco nedela. Tedy mně pripada, ze to neni uplne jednoducha kytka. A moc se mi libi barevne sladeni kvetu. Gratuluju, Eva