Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tillandsia edithae aneb kterak pan Blass poctil svou ženu

18. 8. 2008

Tillandsia edithae – aneb kterak pan Blass poctil svou ženu

Obrazek

 

Fotografie 1:

1. Tillandsia edithae

2.+ 3. První květenství (First inflorescence)

................................................................

Tillandsia edithae (na internetu jsem našel i další podobu jména edithiae) určitě patří k nejkrásnějším a nejzajímavějším tilandsiím a proto vám ji dnes trochu představím. Dalším důvodem k tomu, aby jste se o ní něco víc dozvěděli je to, že po více jak pěti letech našeho společného života se rozhodla vykvést. Kvetení je v životě každé rostliny důležitou událostí, natož rostliny, u které není až tak úplnou samozřejmostí. Když se ke mně dostala, mohla být jak odhaduji dva až čtyři roky stará. Tillandsia edithae s růstem nespěchá a na její kvetení se musí nějaký ten rok počkat, v tomto případě vykvetla jak odhaduji ve věku kolem osmi let. Potom to ovšem stojí za to, jak vidíte na Martinových fotografiích. Zdokumentoval její kvetení a v jeho fotogalerii věnované této tilandsii jich případní zájemci najdou více.

Nejdřív uvedu, co jsem o ní našel ve svých oblíbených knihách o tilandsiích a na internetu. Tilandsie dostala své jméno podle manželky německého pěstitele A.Blasse. Tomu můžeme být vděční za rozšíření této tilandsie po Evropě. Paní Edita za to, že se po ní jmenuje právě tak pěkná tilandsie, která ji určitě ostudu nedělá.

V knihách je uvedeno, že se T.edithae vyskytuje na skalách ve výšce kolem 2700m.n.m., a to ještě na jedné lokalitě. Na internetu jsou zmiňované dvě varianty výskytu. Ta původní odpovídá té v knize, druhá uvádí nadmořské výšky 1300 až 1500m. Našel jsem i zmínku o tom, že existují formy stříbrná i zelená, forma s prodlužujícím se stonkem, jiná zas se stonkem minimálním. Zajímalo by mě, jak to doopravdy je, ale protože se do Bolívie nechystám, budu muset počkat, jestli se časem některá s jiných forem, než ta co mám, objeví v některých nabídkách. Nebo alespoň nějaké další, upřesňující informace.

T.edithae byla krásná už jako malá, kdy jsem si ještě ani netroufl pomyslet, že by také jednou u mě v bytě vykvetla. Šedými, jakoby sametovými sukulentními listy zvlášť při rosení jakoby prosvítal červený odstín. Listy u stonku celkem široké se zužují do špičky a celý trojúhelníkovitý list se ještě většinou pěkně ohýbá zpět. Před těmi pěti lety byla tak šest, sedm centimetrů vysoká a svým vrcholem směřovala vzhůru, jak sice pomalu, ale jistě přirůstala, začala růst „hlavou dolů“, tak, jak ji vidíte na fotkách, je to spíš vlastně vodorovně. Po dvou letech se na jejím konci objevili dvě miniaturní, sotva několika milimetrové odnože. Radost z nich byla ohromná, ale i starost, aby takto malé přežily naši na slunce a tím pádem světlo chudou zimu. Vydržely, jak vidíte na fotce. Za ty tři roky vytáhly do šesticentimetrové výšky. Ta starší a kvetoucí má od začátku do konce pětatřicet centimetrů, průměr její prodloužené růžice je v nejširších místech kolem dvanácti centimetrů. Rostlina to tedy není ani moc malá, ani velká. Myslím, že i bez květu, který je tou třešní na dortu, je nepřehlédnutelná.

Když se před dvěma měsíci začal její do té doby hezky kompaktně rostoucí stonek prodlužovat, nesměle jsem zadoufal, že by mohlo dojít i na květ. To se za nějaký ten týden potvrdilo, když se objevil už výrazně červený zárodek květního klasu. Vypadal jako rychle se zvětšující červený pupen. Postupně z něj vykvetlo devět stejně červených květů a já při tom prožil zas ty okamžiky tak velké radosti, jakou nám jen naše oblíbené rostliny mohou udělat a k vůli které je rádi opečováváme a pěstujeme. 

A jaké má nároky na život? Na okně je vždy na velmi světlém místě, kam jde po čtvrté hodině odpolední slunce. Zalévám ji stejně často, jako všechny ostatní tilandsie. Kromě té vody se symbolickou kapkou hnojiva, dostatku čerstvého vzduchu a světla a běžné teploty, která je v nepřetápěném bytě, mě už další její potřeby nenapadají. Vlastně ano, potřebuje, aby ji její pěstitel měl rád. J.K.

 

 

Foto (a) Martin Hetto, http://picasaweb.google.com/fototrilobit

Summary:
Description and experiences with growing of Bolivian Tillandsia edithae.
Fotografie 2:
1.- 2. Květenství (Inflorescence)
3. Kvetoucí rostlina (Flowering plant)
 Obrazek

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář