Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tillandsia dyeriana

8. 7. 2009

Tillandsia dyeriana

 

Obrazek


  

Fotografie 1:

1. Tillandsia dyeriana

2. Květenství (Inflorescence)

3. Květ (Flower)

..............................................


Za ta léta, kdy začal narůstat počet mých zelených spolubydlících, jsem se přesvědčil o jedné optimistické skutečnosti. Kytky, které se v našich představách zařadí mezi ty, které bychom chtěli pěstovat, se k nám během času většinou dostanou. Někdo by to mohl pokládat za vliv pozitivního myšlení, jiný za šťastnou náhodu. Je tu nesporný fakt, že je u nás v posledních letech tak rozsáhlá nabídka všemožných rostlin, jaká zřejmě nebyla nikdy dřív. Ať je to jak chce, každopádně je příjemné plnit si ty zelené sny a přání. A že se ještě něco nesplnilo? Určitě je dobré mít nějaký sen a přání stále před sebou.

Tillandsia dyeriana je dalším z mých splněných přání, byť jsem se k ní dostal až v letošním roce, kdy už vlastně ani na seznamu těch přání nebyla. Shodou okolností ke mně doputovala necelé dva měsíce po Tillandsia cyanea, o které jsem se zmiňoval před krátkým časem a se kterou má i něco společného.

Také patří mezi „zelené“ tilandsie, které se většinou pěstují v květnících. Rovněž zaujme nejvíc svým květem, přesněji květenstvím. Samotné menší kvítky jsou sice sympaticky bílé, větší a výraznější parádu má na svědomí květní klas, jehož listeny jsou výrazně oranžově červené. Samotné rostliny obou zmíněných tilandsií v době, kdy nekvetou, nejsou až tak zvláštní. Obzvláště T. dyeriana vypadá jako obyčejná, zelená tilandsie, ve spodní části listové růžice ozdobená tmavšími puntíky.

Ovšem ten květ, tedy celé květenství, opravdu stojí za to. Právě jeho fotografie byla na titulní stránce knihy Pěstujeme tilandsie a musím přiznat, že i díky tomuto lákavému obalu jsem si zmíněnou knihu téměř bez zaváhání koupil. V knize je T. dyeriana věnován celý odstavec, v další knize Ing. Ježka Rostliny pro vzdušné zahrady téměř celá dvoustrana. Díky těmto knihám jsem se dozvěděl, že „dyeriána“ pochází z Ekvádoru, kde roste v nižších nadmořských výškách v tamějších lesích.

V knihách je také napsáno, že je spolu s T. cyanea oblíbeným sortimentem holandských pěstíren. Tehdy jsem se ji pokusil sehnat, myslím, v OBI, tam mně potvrdili, že už ji také někdy měli. Ale kdy dostanou další, jestli vůbec, o tom neměli ponětí. Je pravda, že do OBI, Globusu a podobných velkoobchodů tak často nepřijdu, ale na rozdíl od T. cyanea, kterou vidím každou chvíli, na T. dyeriana jsem tam za těch pár let nenarazil. Jen jednou jsem ji uviděl na služební cestě v jednom květinářství ve středočeském kraji. Ale na rozdíl od těch krásných rostlin z fotek ing. Ježka to byl takový malý chcípáček, u kterého jsem si zprvu ani nebyl jistý, zda je to opravdu T. dyeriana.

Na letošních dnech tilandsií v Chotči byly „dyeriány“ k dostání. Vybral jsem si jednu z nejurostlejších s nejpuntíkovanějšími listy. Tak velký květní klas, jako je na titulní stránce zmíněné knihy sice nemá, ale pokud se bude dařit té jediné odnoži, co má, kdo ví, třeba se jednou také dočkám. T. dyeriana je cisternovou tilandsií, k životu potřebuje dostatek rozptýleného světla, vyšší vzdušnou vlhkost i dostatek čerstvého vzduchu. Její spíše světle zelené, široké listy jsou na tilandsii, nebo bromélii nezvykle měkké a  mají jemný povrch. Těch listů není mnoho, u té, kterou vám představím, jsem jich napočítal sedmnáct. Jak je psáno v knize o rostlinách pro vzdušné zahrady, starší T. dyeriana jsou po odkvětu méně zajímavé a co víc, jejich listy už nejsou tak pěkné. To se už i po měsíci projevilo i na mé rostlině, povrch jemných listů už je trochu skvrnitý. Za to květenství je po více než měsíci stále pěkné a několik květů se ještě rozvine. Ta jediná odnož, která před měsícem začínala růst, se z velikosti několika milimetrů dostala na velikost několika (zatím málo) centimetrů. Skoro bych řekl, že roste jako z vody, tu jí ostatně každý den hojným rosením dopřávám. Když jsem ji přinesl, byla zasazena v malém květníčku v aranžovací hmotě. Hned jsem ji přesadil do většího, do směsi rašeliníku a horní vrstvy částečně rozložené bukovky.

Jak vypadá, vidíte na fotkách, na kterých je vyfocena při rozkvětu prvního kvítku a potom ještě po měsíci, kdy rozkvetly dva květy najednou. Podle knihy by její kvítky měly nápadně vonět. Ale ať je sebevíc očichávám, necítím vůbec nic a to nemám ani rýmu. Možná voní spíše v těch ekvádorských lesích a tento kdoví kolikátý potomek pěstovaný v Evropě už není, co ty v přírodě.

Pro lepší představu se ještě zmíním o její velikosti. Tilandsie samotná je vysoká necelých dvacet centimetrů, s květem přes třicet. Mám ji v blízkosti okna, kde je dostatek světla, ne však přímé slunce. Z toho, co jsem o ní přečetl, jsem se ještě dozvěděl, že při nedostatku světla se nehezky vytahuje a protože je to teplomilná rostlina, potřebuje i v zimě při dostatku světla vyšší teploty.

Další přání splněno. Nevím, jestli T. dyeriana bude patřit k tilandsiím, které bez problémů mohou být pěstovány celé roky, každopádně jsem rád, že jsem se s ní mohl setkat a že spolu, jak doufám, ještě nějaký čas prožijeme.  J.K. 


Foto © Martin Hetto, http://blog.hetto.eu/


Summary:

Description and experiences with growing with Tillandsia dyeriana.


Fotografie 2:

1. Rostlina s květenstvím (Plant with an inflorescence)

2. Květ (Flower)

Obrazek


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář