Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tillandsia capitata v.minor

3. 10. 2008

Tillandsia capitata v.minor

Obrazek


Fotografie 1:

1. Tillandsia capitata v.minor

2. Tillandsia capitata v.domimiguensis

......................................................

Dnes bych vám chtěl představit jednu z mých největších, ale také nejoblíbenějších tilandsií - Tillandsia capitata var.minor. Když jsem si její jméno s krátkým popisem rostliny přečetl před pár lety v nabídce, zaujalo mě právě to, že má být malá. Pro jistotu jsem zavolal pana pěstitele a optal se, jak je veliká. Odpověděl, že tak deset na deset. Centimetrů samozřejmě a tak velká odnož opravdu přišla.

Byla to má chyba a zároveň i štěstí, že jsem se zeptal na to, jak je veliká, místo na to, jak veliká bude. Protože když po pěti létech letos v létě vykvetla, dosáhla i s květenstvím výšky třicet centimetrů a její kompaktní růžice krásně zahnutých, nebo spíš zkroucených šedých listů má průměr nad dvacet centimetrů. A to ještě jen proto, že její listy nejsou rovné, to by byla mnohem širší.

Když přejdu tyto její trošinku větší rozměry, kvůli nímž bych si ji tenkrát zřejmě neobjednal, považuji ji za jednu z nejhezčích rostlin, které mám.

Byla to vlastně také jedna z těch kytkových lásek na první pohled. Krásná odnož, kterou ty zvlněné listy a kompaktní růst do téměř kulovitého tvaru činily jinou a trochu odlišnou od ostatních tilandsií. Těch pět let pomalu a jistě přirůstala, jak to vlastně všechny tilandsie dělají. Teď přesně nevím, jestli před dvěma, nebo třemi lety, stále ještě nekvetoucí vypustila první odnož. Spíš, jako by se rozvětvila. Tím sice částečně přišla o svůj téměř dokonale pravidelný tvar, ale bylo pěkné sledovat, jak si malá rostlinka mezi listy té starší hledá kus svého místa na slunci. A že to snadné neměla.

Začátkem letošního léta se začala podezřele vytahovat, její šedostříbrné listy se v blízkosti budoucího květenství začaly zbarvovat do červena a bylo jasné, co se chystá. Téměř mi to bylo líto. Kvetením se každá tilandsie dostává ve svém životě k bodu, kdy bude mít už co nejdřív to nejlepší ve svém životě za sebou. I když může žít dalších pár let a splnit další podstatnou úlohu ve svém životě, dát život novým odnožím a případně vytvořit i množství semen, sama už pomalu začíná chátrat. Mládí je krásné, ale většinou i krátké nejen v lidském životě.

Na fotografiích vidíte, jaká byla T.capitata před kvetením i v jeho průběhu. Starší rostlina i mladá odnož vykvetly stejně. Fialové květy se objevovaly jak v samotném květenství, tak i o „patro“ níž v místech, kde se za jiným listem vytvořila nová odnož.

A teď něco faktů, které jsem se dozvěděl v často citované knize Pěstujeme tilandsie. Název rostliny se vztahuje k jejímu květenství. Capitatus- hlavě podobný. Květenství této tilandsie se dá při troše fantazie k hlavě na kratším, či delším krku přirovnat. T.capitata má poměrně široký výskyt rozšíření: Honduras, Guatemala, Mexico a Kuba. Roste na větvích stromů i na skalách. Běžné rostliny, tedy ne takové „malé“, jako je má varianta minor, dosahují výšky i šířky kolem čtyřiceti centimetrů a vzhledem k většímu rozšíření existuje větší množství barevných a možná i velikostních forem. Ty opravdu velké a barevné jsem viděl před pár lety v jedné prodejně. Opravdu krásné a nepřehlédnutelné kytky pro toho, kdo na ně má místo. A ještě stručně k pěstování: má ráda dostatek světla a hlavně v létě i vydatnější zálivku.

Na závěr se musím zmínit o tom, že z návštěvy v Sibřině jsem se vracel z další T.capitata. Tentokrát se jmenuje T.capitata dominiguensis. Zaujala mě nezvyklou barvou, téměř subtilní růžicí úzkých listů i tvrzením Ing. Heřtuse, že už moc neporoste. Měl pravdu. Začala vyhánět do květu při průměru sedmnácti centimetrů a výšce čtrnácti. To už je téměř těch deset na deset. J.K.

Foto © Martin Hetto, http://blog.hetto.eu/

Summary:

Description and experiences with growing of Tillandsia capitata v.minor from central America.

Fotografie 2:

1.+ 2. Kvetoucí rostlina (Flowering plant)

3. Detail květenství (Detail of inflorescence)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Doplňující informace.

(Vilík, 5. 10. 2008 7:27)

Tillandsii capitátu popsal v roce 1866 Grisebach. Typové naleziště je Kuba,provincie Oriente, v pohoří Sierra San Andres.Kolega Havelík tam nalezl jak typovou rostlinu,tak i malou formu s barevně odlišným květenstvím.
Ještě byla popsaná Tillandsia capitata var.guzmanioides L.B.Smith 1939,ale ta byla vroce 1993 paní Ehlers překombinována jako Tillandsia lautneri