Jdi na obsah Jdi na menu
 


Červená a žlutá - Tillandsia albertiana a Tillandsia crocata

12. 11. 2007

Červená a žlutá – Tillandsia albertiana a Tillandsia crocata


Obrazek

  

Fotografie 1:

Tillandsia albertiana

..............................


Pro mnoho lidí co znám, je pořádná kytka jen ta, která kvete. Čím víc a déle, tím lépe. Pro ně tilandsie asi tím správným typem rostlin nejsou, ale možná by aspoň trochu změnili názor, kdyby znali ty dvě, o kterých chci dnes něco napsat.

Ne, že by tilandsie nekvetly, některé kvetou pěkně až krásně, květu se ovšem někdy dočkáte až za pár let a někdy ani to není jisté.

Ty nejznámější jako T. ionantha kvetou fialovými, trubkovitými květy, ale rozsah barev květů tilandsií je mnohem větší, i když tyto fialové, nebo modré s převahou vedou. O to víc zaujme bílá, žlutá, růžová, zelená nebo červená. Ty dnešní nejvíc zdobí právě jejich červený a žlutý květ. Tillandsia albertiana a T. crocata. Právě kvůli jejich fotkám v době květu jsem si je vytipoval a před pěti lety se staly mými spolubydlícími. 

Nejdřív vám představím červeně kvetoucí – T. albertiana. Je to dvouřadá, v trsech rostoucí zelená tilandsie, která, jak jsem se dočetl, je doma v Argentině ve vyšších polohách kolem 2000 m.n.m. . Roste na skalách nad horskými bystřinami v zastíněných místech. Z toho vyplývají i její nároky na život u nás. Dostatek rozptýleného světla a vyšší vzdušná vlhkost, nebo častější rosení. U mě T. albertiana vykvetla poprvé až v loňském roce, v době, kdy se už trochu rozrostla do trsu a v letošním roce, v těchto dnech to podruhé zopakovala. Pro mě je tato tilandsie pěkná i když nekvete, ale její květ ji mezi ostatními opravdu činí velmi atraktivní. Dvouřadé, světle zelené listy jsou většinou dlouhé do deseti centimetrů. Jediný, výrazný sytě červený květ s průměrem přes dva centimetry v loňském roce vydržel týden ( kvetla v létě, za vyšších teplot ), letos téměř po čtrnácti dnech právě odkvetl.

Tillandsia crocata dostala jméno podle barvy květů, crocatus znamená šafránový. Je to také dvouřadá menší tilandsie, má velmi úzké listy pokryté šedobílými šupinkami, které jejím trsům dávají hezkou, šedobílozelenou barvu, ve které její výrazně žluté květy obzvláště vynikají. U mě kvetla každým rokem, ale až letos předvedla, co všechno dovede. Od června až do konce srpna postupně z jejího trsu vykvétalo devět rostlinek. Na každém delším stonku vykvetly postupně dva velmi vonné květy, v průměru kolem centimetru a každý vydržel téměř týden. Tedy osmnáct květů celkem. T. crocata se nejlépe daří na velmi světlých, osluněných místech. Na zálivku není sice náročná jako T. albertiana, přesto v létě za vyšších teplot rosíme také každý den.

Myslím, že když se podíváte na květy těchto tilandsií, uznáte, že za péči, kterou jim věnujeme, se dovedou hezky odvděčit. J.K.


Foto © Martin Hetto, http://blog.hetto.eu/

 

Summary:

Description and experiences with growing of red-flowering Tillandsia albertiana and yellow-flowering Tillandsia crocata from family Bromeliaceae.


Fotografie 2:

Tillandsia crocata

Obrazek

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář