Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tylecodon leucothrix

30. 4. 2007

                            Tylecodon leucothrix (C.A.Smith) Tölken

 Obrazek

 

Fotografie 1:

1. Listy (Leaves)

2. Tylecodon leucothrix

3. Detail listů (Detail of leaves)

4. Kaudex (Caudex)

.............................................

Možná nás s Jirkou budete časem považovat za grafomany, ale my si jen prostě nemůžeme pomoct. Kdybyste viděli ty kytky, jak jim je v našem tunelu fajn, jak jim dělá dobře proudění vzduchu a střídání teplot, všechno po zálivce krásně vysychá, takže nic není přehnaně dlouho přemokřené… I v současných téměř tropických dnech zde kytky mají příjemných 22 ve stínu a do třiceti na slunci. Chróstal by řekl, že si chrochtaj blahem a náležitě to oceňují násadou květů. Chodíte mezi květináčky a nevíte, o které kytce napsat dřív. A pak nebuďte grafomanem J

Já jsem si pro tentokrát vybrala Tylecodon leucothrix z čeledi Crassulaceae, rostlinu zakoupenou před dvěma lety na pražské výstavě v prostorách BZ Na Slupi.

Zaujal nás už tehdy pachykaul jedné rostliny se sukulentními listy. Vyklubal se z toho Tylecodon leucothrix, který pochází z oblasti Western Cape v Jihoafrické republice. Rostlina byla nakvetlá, kdo už někdy přišel do styku s Crassulaceae ví, že sprášení není složité (stačí jemně promnout květ), takže brzy byl dostatek semen na vlastní výsevy. Drobná semena krasulovitých je záhodno vysévat bez velikých průtahů, protože stará semena ztrácejí klíčivost. Čerstvé semenáčky jsou velice subtilní, ale když si dáte pozor na mlsné larvy smutnic, dočkáte se jejich hojného počtu. Brzy u semenáčků rozpoznáte vytvořený pachykaul, a aby nedošlo k jeho deformaci tlakem mezi vrstevníky, je lepší je rozpikýrovat do větších vzdáleností od sebe. My jsme k tomu použili jemnou frakci inertní pemzy, která zaručuje zdravý vývoj kořenů a vyloučení přítomnosti nenasytných červíčků sciár (mušky Sciary k nakladení vajíček láká podle mne vůně vlhkého humusu). Nesmí se pak zapomenout na pravidelné hnojení, aby rostlinky mělo z čeho žít a prosperovat. Zhruba po roce už si semenáčky zasloužily samostaný květináček.

T.leucothrix má opačný vegetační cyklus, roste tedy od podzimu do jara. V současnosti se objevuje nová násada květů a po odkvetení je lepší omezením zálivky nechat rostlinu odpočinout až do konce léta. Neměla by se dávat podobně jako kaktusy v klidovém stavu do přílišné tmy, protože i bez listů, které nezalévané rostlině postupně zaschnou, probíhá fotosyntéza povrchem těla rostliny. Ideální je světlé místo bez ostrého letního slunce, což je v našem případě pod stoly s rostlinami, kam jde jen světlo odražené.

Až také někde na výstavě zahlédnete baculatou rostlinu s chlupatými dužnatými listy s názvem Tylecodon leucothrix, nebojte se jejího zimního růstu, nám celou první zimu žila celkem spokojeně na poličce jižního okna obývacího pokoje. Pochopitelně nejideálnější by pro ní byl skleník pro zimní kytky, ale to je pro mnohé z nás trochu věc z říše snů…  R.

Summary:

Experiences of authoress with growing of south african plant Tylecodon leucothrix from family Crassulaceae.

Fotografie 2:

1.+ 3. Květenství (Inflorescence)

2. Semenáček (Seedling)

4. Květ (Flower)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář