Jdi na obsah Jdi na menu
 


Trichodiadema pomeridianum

2. 8. 2015

Trichodiadema pomeridianum L.Bolus

t.-pomeridianum-j1s.jpg

 

Fotografie 1:

1. Trichodiadema pomeridianum (výsev Ječmínek)

2. Diademy

3. Květ

.................................................................................

Letošní rok je aspoň v naší sbírce o velkém stop-stavu. To jest pořizujeme další rostliny pouze podle klíče „bez kterých absolutně nemůžeme být“. Máme dost práce s udržením toho, co jsme za ta léta nashromáždili, tak proč si to ještě zhoršovat. No, předsevzetí je to vcelku dobré a mohlo by vést ke kýženému klidu a rovnováze ve sbírce, ale život je spíš o porušování pravidel než o jejich vzorném dodržování. Takže přece jen rostlin u nás stále přibývá, jsou to naštěstí pouze ty skupiny, o kterých bychom rádi jednou něco sepsali. Takže letos má Radka snad již za sebou svoje šílené portulakovité období, kde přibyl zhruba čtvereční metr (květináčů 4x4 a 5x5cm) avonií a anacampserosů, což završila svoji poslední fotoknížkou. Ke mně zase v posledním období přilétají a připlouvají vytoužené trichodiademy a orostachysy, na které bych se rád zevrubněji podíval i když nemám tak rychlý tah na branku jako Radka a budu se s nimi hrabat pár let.

Nechám si orostachysy z Dálného východu jako téma na příště a dám dnes jednu z trichodiadem z jižní Afriky. Mám pocit, že ty známější trichošky už jsem představil, proto dnes hrábnu do teď méně známých. Trichodiadema pomeridianum se u nás objevila před pěti-šesti lety v nabídce semen pana Ječmínka a následně také v nabídce semen SPS 2009/2010. Předtím ani potom u nás nebyla nabízena a tak jsem rád, že dva semenáčky ve své kolekci mám. V přírodě nepatří mezi vzácnosti ani ohrožené druhy, roste na velkém areálu s centrem výskytu ve Východním Kapsku, zasahuje však i do Severního a kousek do Západního Kapska, roste i ve Free State.

Vzhledově je to drobnější keřík se vztyčeným růstem, tak do 30cm výšky, na rozdíl od jiných se poměrně dost větví, čemuž lze ještě více napomoci vhodným řezem. Bezproblémově obráží i ze staršího dřeva, postupně od báze tloustne a dřevnatí. Není to však kaudexní typ, jako některé vyloženě kořenové druhy (T. densum, T. emarginatum, T. calvatum a další). Její listky patří k těm drobnějším a štíhlejším, mají jen do 1cm délky. Štětičky na koncích listů jsou jemné a krátké, bílé se světle hnědým středem. Květy se objevují na koncích větviček, jsou také spíše drobnější a mají specifickou světle fialovou až růžovou barvu (literatura uvádí purplish-pink), vzhled květu je takový prostorově rozčepířený.

Pěstování není nijak náročné nebo odlišné od ostatních trichodiadem, dobře snáší tvarovací řez a i řízky bez problémů koření. Patří k drobnějším druhům svého rodu, její bonsajovost se projeví až časem u starších rostlin. J.

Fotografie 2:

1. Trichodiadema pomeridianum - druhá rostlina

2. Květ

3. Diademy

t.-pomeridianum-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

...

(MB, 20. 8. 2015 15:47)

rozčepýřený