Jdi na obsah Jdi na menu
 


Trichodiadema peersii

21. 9. 2008

Trichodiadema peersii  L.Bolus

 Obrazek

  

Fotografie 1:

1. Rostlina před ostříháním (Plant before cut)

2. Kvetoucí rostlina (Flowering plant)

3. Konce listů (Tops of leaves)

...................................................................

Tak přece jen na něj došlo. Takový nenápadný mesembový keřík, roste si skromně a pomalu někde mezi slavnějšími příbuznými, ale přesto si i on dnes zasloužil výsluní vlastního článku na ZL. Je to další trichodiadema z řady bílokvětých, opět roste v Kapsku, v oblasti kolem Willowmore. Moje rostlina není lokalitní, nejde ani o semenáč, získal jsem ji před 4 lety jako řízek od jednoho jihlavského pěstitele. Přesto si trpělivým řezem a tvrdým pěstováním vytvořila zajímavý stromečkový vzhled.

Není vlastně ničím vyjímečná ani efektní, ale každopádně je jiná a pro mě půvabná. Pokud by se pravidelně po odkvětu netvarovala řezem, byla by z ní asi pěkná „vyčáchlina“, ale nástroj střihoruko -bonsajového Edwarda z ní snadno vytvoří pohledný a učesaný tvar. I když jí nijak netloustnou kořeny (možná důsledek řízkování), i pomalu přitloustající kmínek má něco do sebe a hlavně schopnost obrážet i z nejstaršího dřeva z ní dělá báječný materiál pro bonsajový nácvik správného řezu. Dokud se větvičky nerozhodnou jít do květu, což se projeví jejich prodlužováním, jsou nově obrazivší výhony skvěle husté a kompaktní.

Hlavní rozdíl od například již uveřejněné také bělokvěté Trichodiadema orientale není až tak vzhled květu, ale spíš tvar samotných listů. Nejsou štíhlé a trochu do špičky, ale spíš jsou to takové „buřtíky“ s hnědým koncem a bílými vlásky. Další odlišnost je v provedení pokožky listů, Trichodiadema  peersii ji má hlouběji strukturovanou do takových rozpukaných ostrůvků, nebo plochých bradavic (jak přitažlivé…). Prostě něco pro bystrozraké, či lupou vybavené pěstitele.

Směrem k pěstování nejsou žádné odchylky od ostatních trichodiadem, jsou velmi přizpůsobivé, pouze nedoporučuji trápit zálivkou za nejparnějších dnů v létě a naopak už vůbec v zimě, kdy při nižších (až kaktusových) teplotách spokojeně vyčkává na první jarní sluníčko a první zálivku. U této trichodiademy mám závazek pro příští sezónu pokusit se o sprášení, semínka a jejich výsev, abych si vyzkoušel, jak vypadají semenáčky, což po zkušenostech letošních výsevů dalších druhů trichodiadém se jeví čím dál lákavější….. J.

Summary:

Description and experiences with growing of south- African Trichodiadema peersii from family Aizoaceae.

Fotografie 2:

1. Rostlina dnes (Plant today)

2.+ 4. Květ (Flower)

3. Báze rostliny (Base of plant)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář