Jdi na obsah Jdi na menu
 


Trichodiadema orientale aneb kaudex ve tvaru krychle

4. 7. 2008

Trichodiadema orientale  L.Bolus aneb kaudex ve tvaru krychle

Obrazek


Fotografie 1:

1. Konce listů (Top of leaves)

2. Listy (Leaves)

3. Trichodiadema orientale, Brakkloof, RSA

...................................................................

Původně jsem chtěl psát o skupině tří bělokvětých trichodiadem v mé sbírce (T.mirabile, T.peersii a T.orientale), pak jsem to snížil na dvě, protože T.mirabile ještě letos nekvetla, a nakonec, když jsem zbývající adeptky na článek vysvobodil z plata, kde propleteně rostou s ostatními rodovými sestřičkami, zjistil jsem, že jedna z nich si svých 15 minut slávy zaslouží zcela výsostně a osamoceně. Vítězkou se pro dnešek stala nenápadná, leč neobyčejně statečná Trichodiadema orientale.

Ptáte se – čím že si tento drobný keříček stuhými chloupky na koncích lístků vysloužil mou pozornost? Vzhledem k tomu, že si teď víc všímám u trichodiadem rozdílů mezi semenáčky a řízkovanci, podíval jsem se do květináčku 4x4x4cm, ve kterém jsem rostlinu před třemi lety zakoupil. Jak lze ověřit na fotografii, objevil jsem pod zapleteným netvarovaným keříkem obdobný propletenec hodně ztloustlých kořenů ve velikosti celého vniřního objemu květináčku. Prostě žádný substrát, jen kubický kaudex (nevím, kam se původní substrát vstřebal, ale někdy je lepší nepátrat…). To nešlo neocenit – nejdřív zdokumentovat, pak přesadit do kulaté sedmičky a nakonec i ten samostatný článek.

Je tedy hodně pravděpodobné, že jde o semenáček, navíc zajímavé a navíc lokalitní rostliny. Děkuji zpětně Jirkovi Merhautovi za dobrý prodej a sobě za dobrý nákup. Jisté je, že teď je T.orientale hezčí pod zemí, než nad ní. Ale za obojí můžu já, tím že jsem ji nepřesazoval, ani netvaroval. První nedostatek je již napravený, druhý provedu po až odkvětu. Už se těším na její krásné čistě bílé květy. 

Jinak tato trichodiadema je trochu podobná známější T.mirabile, také bílokvěté. Obě mají na koncích svých lístků nezaměnitelnou špičku s ozdobným tmavým diadémem s velmi krátkými štětinkami a stejně tak mají obě podobnou zvrásněnou až papilózní pokožku lístků. Pak už nastupují spíš rozdíly, T.orientale nemá tak hustě uspořádané dvojice protistojných listů a roste víc vzpřímeně, také má slabší a méně dřevnaté větévky, má méně kompaktně uspořádanou korunu. T.mirabile, o které někdy příště (až se podívám do květníku),dokáže růst i s převislými větvičkami.

Nemaje příliš literatury o mesemb a trichodiademách zvláště, budu mírně vařit z vody a ze střípků, kterých jsem se dobral pozorováním i několika málo zmínkami na internetu a starších knihách. T. orientale se v domovině vyskytuje ve východním Kapsku (Port Elizabeth, Grahamstown, King Wiliamstown), moje kytka má lokalitu Brakkloof. Nejtypičtějším detailem je kromě zmíněných konců listů také skoro centimetr tlustý kmínek na dřevnatějící bázi a přes dva centimetry velké bílé květy. Jacobsenův „Das Sukkulenten lexikon“ se zmiňuje i o bílorůžových květech, takové jsem však nepozoroval. Pěstování je klasické pro téměř všechny trichodiademy, dvě růstová období a dva odpočinky během roku. Snese skutečně hodně tvrdé pěstování, onen důkaz s vytěsněním veškerého substrátu z květináčku je toho svědkem. Kvete očekávaně na koncích nových větviček, proto řezat a tvarovat až po odkvětu. V zimě snese bez vody s klidem „kaktusové teploty“, klesající i k 5°C (v domovině pravděpodobně i míň). Lze ji ale pěstovat i teplejším zimním bytovým režimem, ovšem za cenu opatrného zalévání a radikálnějšího jarního řezu (pak ovšem přijdeme o jarní kvetení). Jsem rád, že mohu postupně představovat další zajímavé trichodiademy a podpořit tím jejich pěstování v našich krajích.

Na závěr ještě malou úvahu. Protože v těchto dnech pikýruji zimní výsevy asi deseti druhů lokalitních trichodiadem a obdobného počtu druhů rostlin rodu Drosanthemum, udiveně zjišťuji, jaké zajímavé kořenové útvary tyto semenáče tvoří. Proto si myslím, že přestože jdou oba zmíněné rody (Trichodiadema i Drosanthemum) skvěle množit řízkováním, jen málokteré druhy dokážou následně dotvořit zajímavé kořenové kaudexy. Chci proto získat semena i z těch druhů, které mám jako řízkovance, abych se sám dověděl a vám pak poreferoval, co mohou skrývat pod zemí právě semenáče, i když je to někdy běh na delší trať.…. J.

Summary:

Description and experience with growing of Trichodiadema orientale from Brakkloof, RSA.

Fotografie 2:

1. Rostlina s hranatým kaudexem (Plant with caudex like a cube)

2. Květ (Flower)

3. Semenáčky rostlin rodu Trichodiadema (Seedlings of plants from genus Trichodiadema)

Obrazek
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář