Jdi na obsah Jdi na menu
 


Trichodiadema densum aneb hustohustý sukulent

28. 3. 2016

Trichodiadema densum aneb hustohustý sukulent

t.-densum-1s.jpg

   

Fotografie 1:

1. Trichodiadema densum

2. T. densum, LAV29354, Hilltop SE of Mc Gregor

3. Detail diadém

.........................................................................................

Onehdy běžela (tedy asi ještě pořád běží) tuzemská anketa o nejoblíbenější sukulenty. Poslal jsem také svoji desetici a v ní se abecedně na konci krčil rod Trichodiadema. K milovníkům a díky jejich publikační činnosti i propagátorům tohoto rodu patří například rakovnický Sváťa Ryba a Jiří Janda z Vysočiny. Uvědomil jsem si, že jsem už dlouho o žádné trichošce nepsal. Mělo to však své důvody – před časem jsem pojal úmysl stvořit o tomto rodu jednu z našich fotoknih v rámci knihovničky Zelných listů a proto jsem materiály spíše střádal a články šetřil právě pro tuto knížku. Totální zavirování počítače završené absolutní ztrátou všech na disku uložených dat změnilo spoustu úmyslů a záměrů a tak z této fotoknížky zůstane asi jen vzpomínka na jeden nesplněný sen. Chtěl jsem představit co největší dosažitelné spektrum druhů trichodiadem v různých fázích jejich vývoje se spoustou makrofotografií. Aspoň proteď je to vyřešeno tím, že co je ztraceno – je ztraceno a bude lepší dělat smysluplnější věci.

Přesto však moje sbírka asi čtyřiceti taxonů čas od času vystrčí růžek (přesněji řečeno květ) a připomene mi, že tu jsou. Trichošky jsou zvláštně obyčejné kytky, které si zamilujete až na druhý (třetí, čtvrtý,....,desátý) pohled. Aby se o nich něco mohlo napsat, je potřeba je sledovat, pěstovat, pozorovat a fotit delší dobu. Většina mé sbírky jsou „speciesky“, „affinisky“ nebo špatně určené taxony a i proto není většinou snadné pokusit se o nějaké určení, přeurčení či potvrzení správnosti jmenovky.

Dnešní druh naopak patří mezi notoricky známé druhy. Jde o Trichodiadema densum,která je u nás možná nejrozšířenější trichoškou. Vzhledem k tomu, že jsem získal různé „aff. densum“ a některé evidentní omyly, chtěl jsem si potvrdit správnost naší formy. To se mi povedlo loni u Coka Grootscholtena, kde jsem viděl a získal několik řízků z rostliny T. densum sbírané Lavranosem (L29354) v okolí města Hilltop. Po roce pěstování v jednotných podmínkách mohu potvrdit - je to stejná rostlina, jako ta naše. Jejím nejtypičtějším detailem jsou pro mne světlé (až bílé) diadémy, možná až nejdelší v celém rodu a hlavně světlé „oko“ (koneček listu,ze kterého vyrůstají štětiny = diademy). Jinak druhové jméno „densum“ je v překladu – časté, husté, či hustě porostlé. Označení „hustý“ patří v dnešním slovníku mladé generace synonymem něčeho supersprávného. V případě naší dnešní trichošky to sedí.

Po nějakém dalším detailnějším srovnávání různých důležitých znaků – květu, semeníku, semen by šlo sestavit i další jednoznačné odlišnosti od ostatních druhů, což by ale byla opravdu pečlivá a zdlouhavá práce. Mezi trichoškami jsou kromě různých netloustnoucích (a vyčáchlých) keříčků i superhusté druhy, k nimž dnešní T. densum patří, i když není zdaleka jediná. To mělo nakonec být jední z cílů naší fotoknížky – objevit a zjednoznačnit pro nás nové a atraktivní druhy trichodiadem.

Omlouvám se, že ten dnešní příspěvek byl takový ublíženě ufňukaný, ale nakonec fotky pěkné kytky si prohlédnete (škoda jen úplně neotevřených květů) a pěstovacích informací je na netu i v sukulentářské literatuře dostatek. A fakt, že kromě husté T. densum je v tomto rodu i několik dalších hustých druhů , můžete brát za jistotu. J.

Fotografie 2:

1. T. hirsutum (dříve densum), Van Wyksdorp

2. Deatil diadém T. hirsutum

3. T. sp. dříve densum, PV899

4. Detail T. sp. PV899

t.-densum-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Hi!

(QGWS885899D8NWZWXF www.yahoo.com, 8. 12. 2022 6:50)

Hi! Please tell me the number of your office, I will come to you tomorrow. QGWS885899D8NWZWXF www.yahoo.com

Hello! I have a little problem :-(

(Tami, 31. 8. 2022 17:24)

I registered on the website last week and filled in my details. But since yesterday I can't log in to my profile. Help me fix everything. Here is a link to my page ►►► https://cutt.us/PsaQo ✅. Thanks! Elena

Helo!

(GordonMarty, 11. 7. 2022 3:13)

>>> ? I have a small question! Where can I pick up my gift? Here? https://lnk.do/sgudib

Hi!

(Kelsey, 23. 6. 2022 10:22)

►►► ✅ Where can I pick up my gift? Here? https://u.to/pHYyHA

Ano

(Otík, 30. 3. 2016 17:20)

Trichodiademaattonsumaureumbarbatumbulbosumburgericalvatumconcinnumdecorumdensumemarginatumfergusoniaefourcadeigracilehalliihirsutumimitansinirnatumintonsumlittlewodiimarlothiimirabileobliquumoccidentalisolivaceumorientalepeersiipomeridianumpygmaeumrogersiaerupicolumryderaesetuliferumstayneristrumosum. To je tedy fakt hustej rod. A v anketě má zatím ostudně málo hlasů...

Re: Ano

(Otík, 30. 3. 2016 17:23)

Hm, vypsal jsem ten rod kompletně, ale nějak to ten slavnej internet nepobral :(