Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tak trochu záhadná Fockea capensis

15. 1. 2011

Tak trochu záhadná Fockea capensis Endlicher (1839)

f.-capensis-1s.jpg

 

 

 

  

Fotografie 1:

1. Fockea capensis

2. Listy: F. edulis vlevo, F. capensis vpravo (The leaves of F. edulis (left) and F. capensis (right)

..........................................................................................................................

 

Tak jsem se konečně dočkala. Na jedné z větví se objevily 2 květy a i v tomto nepříznivém počasí se jeden z nich začal pootvírat, takže dal šanci nahlédnout do svého středu. Květ samotný se příliš neliší od květů známější F. edulis, i když jemné rozdíly by tu byly. Vrátím se však zpět na počátek příběhu naší F. capensis.

Když jsme před necelými dvěma lety navštívili Vojtu Myšáka staršího, jako největší pěstitelskou pýchu nám ukazoval neskutečně velký exemplář Fockea capensis (také F. crispa) – obrovitý bradavičnatý kaudex a rozložité větve se silně zvlněnými listy. Já osobně jsem se už dříve F. crispa pokoušela vysévat z nakoupených semen. Fockea vyklíčila, měla i mírně zvlněné listy, ale velmi pravděpodobně je to opět jen obyčejná F. edulis. Tehdy u Vojty to však byla skutečná F. crispa. Vojta hlásil, že je to opravdová vzácnost a exempláře mezi pěstiteli,  kteří se dokonce mezi sebou znají,  by se daly spočítat na prstech jedné ruky. Jeho fokea prý dokonce každoročně kvete, nikdy však neudělala semena a řízky z větví jako na potvoru nechtěly kořenit. O to cennější pak byl závěrečný dar, kdy jsme kromě jiných rostlinek dostali pěkný stonkový řízek, naroubovaný Vojtěchem Myšákem mladším na kořen F. edulis.

Vloni na podzim se na některých větvích tohoto dárku objevilo několik poupat, začala jsem se tedy těšit na to, jak se květy budou lišit od květů F. edulis. Ukázalo se, že předčasně, poupata zaschla a bylo po nadějích. A jak už jsem naznačila, naštěstí to netrvalo dlouho a na jiné větvi se ukázala další 2 poupata, která už naštěstí vydržela do konce.

Fockea capensis je tak trochu záhadný druh. Už jen synonyma, která jsou  k tomuto druhu přiřazená (F. edulis v. capensis či F. crispa) naznačují, že si s ní nomenklaturisté tak trochu nevěděli rady. Je vlastně v základu podobná druhu F. edulis, vzhledově se liší více bradavičnatým kaudexem, více zvlněnými listy s jemnými chloupky na obou stranách listových čepelí (F. edulis je má lysé – viz porovnávací foto) a další odlišností je její výskyt v přírodě. Zatímco F. edulis roste v pobřežních oblastech jihozápadního pobřeží RSA až po Mozambik na severu, F. capensis se vyskytuje jen v oblasti Karoo (rozhraní Západního a Východního Kapska), proto je F. capensis někdy uváděná jako určitá oblastní varieta základní F. edulis. Kaudex může dosáhnout majestátních rozměrů – výšky až 50 cm a průměru 30 cm. Starší větve jsou dřevnaté, mladé výhonky jsou jemně ochlupené. Krátce řapíkaté, na koncích zaoblené listy mají silně zvlněné okraje. Zelenožluté květy jsou venku i uvnitř sametově ochlupené.

Rod Fockea patříval do bývalé čeledi Asclepiadaceae (dnes Apocynaceae), opylení květů tedy není úplně jednoduché. V přírodě sprášení napomáhá hmyz, který pylový orgán přenese na chlupatých nohách na správné místo v jiném květu. Nemám to ověřené a možná se mýlím, ale myslím si, že ke spolehlivému sprášení rostlin je kromě hmyzí nožky potřeba i druhá nepříbuzná rostlina, alespoň tedy nevím o nikom, kdo by sklidil semena, když vlastní jen jediný exemplář druhu.

Tak trochu jsem váhala, jak rostlinu teď v zimě zalévat. Tím, že je roubovaná na kořen F. edulis, usoudila jsem, že bych se k ní měla chovat stejně jako k ostatním fokeám, které máme doma. U nich se mi vyplatilo dávat trochu vody i v zimě, zdálo se mi totiž, že se kaudexy příliš svrkávají. F. capensis proto nemusela shodit listy a zatímco F. edulis už měla dávno zaschlé květy z léta, F. capensis se s kvetením o něco opozdila.

Jeden plzeňský kaktusář a sukulentář kdysi prohlásil, že na F. capensis se mu nejvíc líbí onen hustě bradavičnatý kaudex. O tuto krásu bude naše rostlina ochuzená, musí si vystačit s kaudexem F. edulis. Jak Jirka navrhnul, určitě koncem letošního jara vyzkoušíme nařízkovat větve a dát je zakořenit do načí studniční vody. U řady různých rostlin to nečekaně zafungovalo a začaly vytvářet nový kořenový systém. Jestli se to povede i u F. capensis nevím, ale bylo by to moc fajn.   R.  

Summary:

Description and experiences with growing of Fockea capensis from Karoo(RSA).

Fotografie 2:

1. + 2. F. capensis - květ (flower)

f.-capensis-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář