Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stomatium bryantii - minipovídání o jedné minirostlině

1. 3. 2009

Stomatium bryantii L.Bolus - minipovídání o jedné minirostlině

Obrazek


Fotografie 1:

1. Stomatium bryantii

2. Rostlina s poupětem (Plant with the bud)

.................................................................

Docela mě to překvapilo. Při jedné z občasných zálivek některých „mesemb“ jsem před pár dny zjistila, že se moje Stomatium bryantii chystá opět kvést. Kvetlo naposledy v pozdním létě, vyvíjející se květ byl tedy v tuto dobu docela nečekaný. A protože jsem o této rostlince chtěla napsat už na podzim a nakonec se na ní nedostalo, učiním tak nyní, když už si o to sama řekla.

Když se pozorně zadíváte na fotografie, může vám stomatium připomenout známější rostliny rodu Faucaria, které občas potkáte třeba i v hobbymarketech. Rozevřené listy s výraznými „zoubky“ na koncích listů vypadají jako otevřené zvířecí tlamičky. Díky této podobě dostal právě rod Stomatium své jméno (z řeckého stomation - slova pro otevřená ústa). Rostlinky jsou to drobnější, vytvářející rozvětvené poléhavé stonky s odumírajícími starými listy. Na mladých listech vidíte výrazný kýl na spodní straně vrchní části, naprosto zřetelné jsou měkké zubaté výstupky na okrajích a v případě našeho S.bryantii i drobnější bradavičky na celém povrchu listu.

Květy se otevírají k večeru a zůstávají otevřené až do nočních hodin. Rod Stomatium patří k těm rodům čeledi Aizoaceae, jejichž květy vydávají výraznou sladkou vůni. S.bryantii má květ vzhledem k malé velikosti těla docela rozměrný, celkově roztřepený a žlutou barvou opět připomínající většinu faukárií. Není to jediná barva květů v rodu Stomatium, existují i bíle či růžově kvetoucí druhy ( např. S.alboroseum). Plodem je pětičetná tobolka.

Areál rozšíření našeho S.bryantii neznám, vím jen, že rostliny rodu Stomatium obecně rostou ve třech různých suchých oblastech Jihoafrické republiky. Řada druhů je zajímavá i pro skalničkáře, protože toleruje studenou až mrazivou zimu (za předpokladu suchého zimování). Rostlinám vyhovuje propustný substrát s občasným přihnojením. Já osobně S.bryantii zalévám po celý rok, přes zimu pochopitelně výrazně méně, pokud je naděje na následné proschnutí substrátu. Množení provedete buď výsevem, nebo i nařízkováním stonkových částí rostliny.

Blížím se k závěru tohoto minipovídání o jedné z našich minirostlinek. Květy, které vidíte, pocházejí ze srpna loňského roku, protože si nejsem jistá, zda poupě, které se nečekaně objevilo na rostlině, nakonec dokvete. Jelikož je však jaro za humny a kytky mají čím dál, tím víc příležitostí se ohřát od stále vydatnějšího sluníčka, myslím si, že se nakonec dočkám i této opožděné, nebo snad předčasné žluté ozdoby kosmatce S.bryantii. R.

Summary:

Description and experiences with growing of south- African Stomatium bryantii from family Aizoaceae.

Fotografie 2:

1. Detail listu (Detail of the leaf)

2. Rostlina s květem (Plant with the flower)

3. Rostlina v těchto dnech (Plant today)

Obrazek



 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář