Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stephania suberosa

4. 7. 2007

                    Stephania suberosa L.L.Forman


Obrazek

 

Fotografie 1:

1. + 3. Stephania suberosa

2. List (Leaf)

...............................................



Tak jsem zjistil, že mi Radka „fušuje“ do cibulí. To už jí ty šťavely a šťovíky nestačí? I když zrovna habranty a zefyranty nejsou má cílová stanice, stejně je to podpásovka. Takže když ty do mě cibulí, já do tebe hroudou! Tedy vlastně kaudexem, obzvláště vyvinutým a krásně kůrovatým. Kytek ve sbírce, které na mě volají: „já chci taky na internet“, je stále nekončící zástup a tentokrát to slovo padlo na kytku pro mě záhadnou, tajemnou a trochu tvrdohlavou.

Když se řekne Thajsko, většině z nás se automaticky vybaví zcela jiné asociace (ad libitum) než zrovna sukulenty a kaudexy zvláště. Je proto botanicky pikantní, že se v těchto krajích (kromě Thajska i zemích okolních) vyskytuje rod velmi zajímavých popínavých rostlin s velmi atraktivními bázemi z čeledi Menispermaceae – rod Stephania. A bylo před lety v Čechách takové období, že se k nám do prodejní nabídky dostala hned celá kolekce těchto exotických sukulentů. Nebyly z nejlevnějších, ale lákaly a několik z nich zlákalo i mě. Zakoupil jsem postupně 3 druhy, všechny ve stavu transportním, tj. bez kořenů i zelených výhonů. V tom byl zřejmě hlavní důvod mého smutku, neboť přes všechny možné oživovací pokusy se dva kaudexy ze tří prostě neprobudily. Chyba mohla být samozřejmě i jinde, výsledkem však bylo, že zůstala pouze jedna brambora Stephania suberosa, ke které jsem se choval s náležitou úctou a opatrností. V literatuře jsem se dočetl, že jsou to rostliny teplomilné a choulostivé. Proto jsem se moc nehrabal v kořenech, nechal kytku v původním substrátu, zaléval s nejvyšší opatrností a i přes zimu držel relativně v teple. To mělo za následek, že moje kytka vlastně nikdy neupadla do tvrdého bezlistého spánku, udržovala si vždy své dlouhé šlahounovité výhony s několika listy až do následujícího jara. Měl jsem obavy, že pokud mi usne, už se nemusí probudit, jako dvě její mrtvé sestřičky. Takže jsem prováděl takové to neslané nemastné udržovací pěstování a kytka držela.

Teprve loňské léto po umístění do profukovaného fólivníku s extrémnějšími teplotami a větším přísunem vody s hnojivem probudila se moje stefánie do bujnější a zřejmě i spokojenější vegetace, která vyvrcholila i kvetením. Teda upřímně – květy nic moc, ani jsem se nepokoušel bzučet. Rozmnožovací pokusy jsem prováděl pouze s řízky šlahounů. Přes velký počet řízků a několikrát opakovaný pokus byly výsledky nulové. Teď jsem někde zaslechl, že by to možná šlo spíš s kořenovými řízky, do toho se ale určitě v nejbližší době nepustím! Postupně ale hledím na stefánii s menší opatrností, asi to s tím teplem není tak důležité, spíš ji ubránit kombinace vlhka a zimy. I ta moje brambora si kdysi užila své, protože v jednom místě jsem po zakoupení a kontrole kaudexu objevil vyhnilé místo, které jsem okamžitě vyškrabal a ošetřil. K zacelení rány naštěstí došlo.

Letos je květináč (stále s původním substrátem) ve skleníku na místě s největším průvanem a kytka se chová zajímavě. Kromě toho svého hlavního dlouhého výhonu, na kterém jsou sem tam typické peltátní listy a který se ochotně pne po pletivu, vyrazil z hlízy i nový zatím samonosný výhon s velmi hustě uspořádaným olistěním. Tím dostala tato liánovitá obluda nový líbeznější rozměr. S kvetením si zatím letos dává načas, uvidíme, jestli po zveřejnění na Zelných listech něco neudělá (jak už to tak bývá).

Docela bych své Stephania suberosa dopřál nějakou blízce příbuznou, v nabídkách se ale žádné stefánie zatím nějak nevyskytují…..J.

 

Summary:

Desription and experiences with growing of thailand caudex Stephania suberosa from family Menispermaceae.

Fotografie 2:

1. Stephania suberosa

2.- 3. Mladé květenství (Young inflorescence)

Obrazek




 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

stepnanie

(Lenka Koudelová, 28. 4. 2021 6:40)

Dobrý den, můžete mi, prosím, poradit, kde Stephanii koupit?

Re: stepnanie

(Jirka, 28. 4. 2021 7:17)

Trvale je nikdo v republice nenabízí, občas se objeví v nabídce firmy PH flora, aktuálně jsem je tam nenašel. Pokud bez ní nemůžete být, zkuste ebay, ale asi to bude drahé, asijské pěstírny je nabízí často.

poděkování

(Zdeněk, 9. 10. 2010 16:50)

Ahoj,
chtěl jsem si koupit tyto druhy: Stephania erecta, S. suberosa a S. pierrei, ale první dvě jsou bez kořenů a výhonů. S. pierrei kořeny asi bude mít. Ale když jsou se zakořeňováním takové problémy, tak je kupovat nebudu.
Zdeněk

poděkování

(Vláďa, 4. 11. 2009 21:14)

Ahoj Jirko,
díky moc za radu,budu to skoušet dál.
Mam step.erecta ,koupená bez kořenů, od jara a ta masivně nasazuje kořeny už několik mněsíců.A nebýt mé zvědavosti jistě by byla,je,v pohodě,tak věřim že to určitě nějak jde.Ahoj a držim palce i tobě, ať se daří.
Vláďa

zatracené stefánie

(Jirka, 4. 11. 2009 10:00)

Ahoj Vláďo,
ano je to přesně ten kámen úrazu u těchto krásných kytek. Když jednou příjdou o kořeny, je velmi nesnadné je znovu zakořenit. Nemám na to recept, sám mám takhle už rok jeden brambor nové stefánie s výhony ale bez kořenů a řeším stejný problém jako ty. Jediné obecné řešení je fungicid proti plísni a hnilobě a vzdušný, hodně lehký a jen mírně vlhký substrát. Možná lepší než pemza by mohl být perlit nebo drcený polystyrén, ale nejhlavnější je spodní teplo, klidně i přes 20°C. Ale je to jen úvaha, nemám odzkoušeno. Drž se.
Jirka

zimování

(Vláda Hrach, 3. 11. 2009 18:25)

Ahoj přátelé,prosím Vás o radu jak tedy zimovat tuto potvůrku.Ta má stepka,koupená na podzim při setkání,je stále bez kořenů,navíc už má taky ošetřenou vyhnilou dírku,nebo spíš díru.Když jí necham na sucho tak se ukrutně strácí,když jí dam na vlhchký písek tak se objemově i spraví,ale rána podléhá hnilobě.Mam jí v obýváku tzn. 18-22 stupňů.Tak sem z toho smutnej. Moc vzpomínám na návštěvu u Vás .
ahoj Vláďa