Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stephania pierrei - Bo-ra-ped-pung-chang

14. 9. 2008

Stephania pierrei  Diels  - „Bo-ra-ped-pung-chang“

 Obrazek

  

Fotografie 1:

1. Kaudex (Caudex)

2.+ 3. Stonky a listy (Stems and leaves)

...........................................................

Ten divný sled slabik v názvu článku v uvozovkách není zaklínadlo ani heslo k trezoru, je to v podstatě normální thajské jednoslovné jméno pro kamodžskou domácí rostlinu (něco jako pro nás je normální jméno ma-te-ří-douš-ka nebo či-li-mní-ko-vec). Jak už je to u takových bramborovitých rostlin normální, obsahují ve svém zásobním orgánu mnohé látky, z nichž některé jsou využívány v místním lidovém lékařství. Není však radno nezkušeným dráždit tyto napůl jedovaté a napůl léčivé rostliny holým evropským jazykem a raději jest nám vhodno věnovat se činnostem pěstebním.

Rod Stephania už jsem na ZL před časem představil s povzdechem, že bych si přál svojí osamělé Stephania suberosa časem pořídit nějakou sestřičku. A ejhle, netrvalo dlouho a přišla příležitost odkoupit 2 sbírkové exempláře od „velkého učitele“ MUDr. Ryby – Stephania pierrei z Kambodži a Stephania aff. rotunda z Vietnamu. Dnes tedy o té první, urostlejší, která má kaudex kolem 18cm.

Loni po koupi byla taková neslaná nemastná, po zatažení jsem ji přezimoval na sucho na skříni v bytě a do skleníku šla na jaře, teprve až sama narašila novým výhonkem. Ten se jí po zalití a přihnojení pěkně rozběhnul do délky a při jednom větším průvanu v našem tunelu se nalomil až téměř u kaudexu. Zdánlivá smůla, hluboce nalomený výhon bez problémů pokračoval v růstu a dokonce nakvetl (viz foto) ale hlavně se na bázi rozvětvil novými výhonky. Už se mi to přihodilo i u té první stefánie,a zdá se mi, že když se ten hlavní, nejsilnější výhon stefánie poškodí (nebo zastřihne), rostlina se bez problémů rozvětví, což velmi napomůže jejímu „odlijánování“ a zhezčí to její vzhled, neboť výhony se stanou samonosnými. Ve své domovině, kde jí nic nekrotí a navíc se zřejmě má po čem pnout, mohou dosahovat její výhonky úctyhodné délky až 8m, o což nikdo v omezeném prostoru našich skleníků nestojí. Zato přistřižená stefánie, to je hned jiný habitus a kulturnější potěcha.

Jinak k samotnému vzhledu, pokožka kaudexu je na rozdíl od S.suberosa více hladší a odlupuje se v šupinkách. Výhonky jsou poněkud robustnější, tmavší až hnědo-zelené, a mají  tendenci více dřevnatět. Asi při pečlivé střihoruké péči by šla vytvarovat i nějaká korunka. Více výhonů znamená i zmenšení plochy listů a zahuštění olistění (kratší úseky mezi listy). Barva nových listů je velmi atraktivní, hnědofialová, posléze přechází v normální zelenou, tvar listů je štítovitý, to znamená, že listový řapík končí na spodní ploše čepele.

Květů jsem se tedy v letošní sezóně dočkal, je to fascinující hodinářské pošušňání, úspěch s něčím jako opylení se nedostavil, již tuším, že by k tomu byly potřeba rostliny dvě. Že jsou však jiní a šikovnější je ověřené, neboť při nedávné návštěvě u p. Pavla France uviděl jsem početný výsev Stephania pierrei ze semínek z Německa. Věřte-nevěřte, mé stádečko stefánií je od té doby o 3 mladé dorostence větší…..

  v prvním článku jsem psal, že literatura u stefánií uvádí možnost množení řízkováním, což se mi u S.suberosa nikdy nepodařilo, a to jsem se několikrát pokoušel. U S.pierrei je to ale pravděpodobnější díky jejím dřevnatějící výhonkům, u ní jsem to ale zatím neověřoval. Nechám si to na příští rok, kdy se pokusím o tvarování korunky a odstřižené konce výhonů do něčeho napíchám.   J.

Summary:

Description and experiences with growing of caudiciform Stephania pierrei from family Menispermaceae.

Fotografie 2:

1. Květenství (Inflorescence)

2. List (Leaf)

3. Semenáč (Seedling)

4. Detail květenství (Detail of inflorescence)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář