Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sophora prostrata – superbonsai z Pána prstenů

21. 4. 2013

 

Sophora prostrata Buchanan – superbonsai z Pána prstenů

sophora-1s.jpg

    

Fotografie 1 - Sophora prostrata

...........................................................................

Právě v televizi reprízují jeden z dílů Pána Prstenů, jehož exteriéry byly natáčeny většinou na Novém Zélandu, na nádherných pláních, v údolích i horách tohoto skrznaskrz fotogenického dvojostrova. Jakoby náhodou, ale kdoví jestli ne zásluhou dávno napsaného osudu skládají se korálky náhod do řetízku, kde jedna náhoda navazuje na tu předchozí a přitom inspiruje tu následující. Inu posuďte – před časem jsem napsal článek o Cik-cak sukulentech, ke kterému po čase napsal komentář náš komentátor roku Ota, ve kterém mě upozornil na dřevinu Dwarf Kowhai, já se tím rozpomněl na jednu bonsajovou dřevinku, kterou jsem před lety umořil, zkusil zapátrat na netu a někdy před měsícem jsem už držel v ruce květináč s pěkným řízkovancem s původním výskytem na Novém Zélandu. Před týdnem jsem ho přesadil z rašeliny do něčeho slušnějšího, postavil ho do skleníku do regálu a zrovna začali dávat tu trilogii Pána prstenů. Je to série náhod nebo osud? Nevím, ale úplně ignorovat to nemůžu a proto dřív než keřík znovu umořím, zkusím o něm napsat.

Keřík s obchodním jménem ‚Little Baby‘, v maorštině Kowhai (odtud Dwarf Kowhai nebo Prostrate Kowhai) je dřevinou čeledi Fabaceae s latinským jménem Sophora prostrata, česky jerlín. Trochu jsem se chtěl zorientovat, zda v případě ‚malého dítěte‘ jde o křížence či jen o lepšímu obchodu prospěšné jméno, a nakonec jsem vypátral, že jde o selekci určité zakrslé formy rostoucí v oblasti Lewis Pass v severní části Jižního Ostrova Nového Zélandu. Jinak tato prý novozélandská národní rostlina roste na zmíněném ostrově ve větší oblasti, na otevřených horských travnatých pláních, nejvíce v okolí města Marlborough. Jinak na Novém Zélandu roste kolem pěti dalších druhů rodu Sophora, které jsou většího vzrůstu.

Sophora prostrata má dorůstat v dospělosti velikosti 2m, v zakrslé formě méně. Mě na ní fascinují její droboučké zpeřené listy, podobné nejen dalším drobnějším druhům z čeledi Fabaceae ale také například i mladším rostlinám nepříbuzného madagaskarského rodu Operculicarya. Všechny druhy Kowhai květou překvapivě velkými květy zářivě žluté barvy, které jsou dosažitelné i u kontejnerových rostlin v kultuře.

Nechci si hrát na Všeználka (a přitom opisovat z volně dostupných informací na netu), zkušenosti s mnohaletou kulturou nemám a tak jen upřímně přiznávám, že se mi tato nádherně filigránská dřevinka zatím jen velice líbí. Připojuji ji správně do své kolekce Cik-cak rostlin a pokud ji neuhubím a někdy mi vykvete, určitě přidám fotku s květy. Chtěl bych se ji pokoušet trochu tvarovat řezem (spíše však střihem) a dopřát ji u sebe dobré podmínky. Nevím přesně, jak to je s její stálezeleností nebo opadavostí přes zimu, ale to ukáže případně zasvěcený komentář např. přítele Oty a nebo moje vlastní zkušenosti z další vegetační sezóny.

Na úplný závěr připojím svůj zdroj – Sophora prostrata ‚Little Baby‘ jsem zakoupil u táborské firmy Pokojovky. J.

Fotografie 2:

1. Detail lichozpeřených  listů

2. Cik - cak větev

sophora-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Vaše skúsenosti

(Jaroslava Leitnerová, 21. 4. 2020 23:57)

Dobrý , aj ja by som mala záujem o vaše skúsenosti s touto rastlinou
Díky j.leitnerova@gmail.com

Pestovanie?

(Emilia, 21. 4. 2020 18:17)

Dobrý deň, dnes som kúpila sophoru prostrata little baby, čítala som Váš článok, a by som poprosila aké máte s ňou skúsenosti, či ste ju neuhubili, či sa jej dari a prospieva... ďakujem em, ak sa dá aj na mail e.frantova@gmail.com

Sophora prostrata Buchanan—Dwarf Kowhai

(Igor Moravčík, 16. 5. 2018 11:21)

Dobrý deň
Rád by som bol, keby ste uviedli svoje skúsenosti po 5 rokoch pestovania.
Hlavne pri akej teplote ste ju zimovali a či ste v zime obmedzovali zálievku, ak áno, tak s akou frekvenciou.
V sezóne predpokladám pestovanie vonku na vzduchu?


Ďakujem