Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sinningia reitzii

6. 12. 2015

Sinningia reitzii (Hoehne) L. E. Skog

s.-reitzii-1s.jpgFotografie 1 - Stonek a květ Sinningia reitzii    

..............................................................................

Možná jsem se o tom už někdy dřív rozepisovala, ale znovu to musím zopakovat. Kdysi jsem se zařekla, že si nebudu pořizovat, i kdyby byla taková příležitost, všechny druhy siningií. Nejde tak ani o jejich počet (kam bych dala přes 80 druhů), ale problémem jsou i jejich rozdílné nároky (některé jsou například vyloženě pralesní stínomilné záležitosti) a hlavně velikost v dospělosti - už vidím, jak se mi ve skleníku tyčí 1,5m vysoký stonek a já nevím, kam s ním. A květy jako třešinka na dortu nebývají vždy samozřejmostí.

Občas ale neodolám a pár kousků tohoto rodu přibyde, něco málo z výsevu a zbytek z nejrůznějších nákupů u nás i v zahraničí. Sinningia reitzii pochází z nákupu v německé pěstírně. Už přesně nevím, proč jsem si pořizovala právě tento druh, protože patří právě ke zmiňovaným urostlejším kouskům. Možná mě zaujaly červené květy, možná fialová spodní strana listů na zhruba půlmetrovém stonku. Pod zemí se skrývá hlíza nepravidelně kulovitého tvaru s šedavým povrchem.

Na stránkách původní pěstírny, odkud pravděpodobně pocházejí rostliny tohoto druhu (lépe řečeno semena, ze kterých vyrostly), se dá vyčíst více informací o S. reitzii. Rostliny jsou odlišené jmény lokalit, na kterých rostou. Například S. reitzii ´Iporanga´ roste na okrajích cesty ve Vale do Riberia (vale znamená údolí) v brazilském státu Sao Paulo. Ze stejného státu je forma S. reitzii ´Saltao´, která je zajímavá hodně bohatým květenstvím. Ze státu Santa Catarina pochází forma S. reitzii ´Corupa´.

Už u prvního květu jsem se pokusila o umělé sprášení, ale asi jsem se unáhlila- pyl asi ještě nebyl zralý, takže se plod nevytvořil. U dalších květů jsem to zkoušela také a teprve se ukáže s jakým úspěchem.

Aby můj článeček nebyl tak krátký, dala jsem si práci najít, po kom tato siningie dostala jméno. Povedlo se mi to asi na 4. straně gůglu na stránkách věnovaných fuchsiím. Raulino Reitz byl energický katolický kněz, botanik a historik, žijící v minulém století (1919 – 1990) v Brazílii. Specializoval se na flóru (hlavně na bromelie) jižní Brazílie, především ve státe Santa Catarina. Tento stát procestoval podle možností kilometr po kilometru všemi dostupnými dopravními prostředky. Vše pak encyklopedicky zaznamenal, takže po něm zbyly tisíce stran textů, skoro 2 tisíce map a zpracované zápisky o 3 333 druzích v 734 rodech a 149 čeledích. Dnes se na jeho počest jmenuje několik brazilských rostlin: za všechny například krásná stříbrná Dyckia reitzii, Vriesea reitzii, Passiflora reitzii, Fuchsia regia ssp. reitzii či dnes představená Sinningia reitzii. R.

Fotografie 2:

1. Hlíza S. reitzii

2. Květ S. reitzii, rozebraný pro opylení

s.-reitzii-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář