Jdi na obsah Jdi na menu
 


Senecio scaposus

26. 12. 2007

                                     Senecio scaposus De Candolle

Obrazek

 

Když na vás Jirka se srstí, já na Obrazekvás s plstí J. Senecio scaposus z čeledi Asteraceae už asi mnozí z vás viděli, buď u sebe ve sbírce, nebo u někoho jiného. Je to klasická růžice úzkých světle zelených listů potažených bílou plstí. Listy jsou na konci zploštělé a podle toho, o jakou varietu základního druhu se jedná, jsou špičky i různě vytvarované. Základní varieta scaposus, pocházející z provincií Západní a Východní Kapsko má konce listů mírně zploštělé a rozšířené, varietu addoensis Obrazekz Východního Kapska poznáte podle oválných či trojúhelníkovitých špiček listů a opět východokapská varieta caulescens má špičky lopatkovité a ještě k tomu oproti předchozím varietám u ní objevíte náznak zřetelného krátkého stonku (4cm i vyšší).

V naší sbírce je tento druh zastoupený prostřední varietou addoensis z jedné německé pěstírny. Rostlinu jsme vybrali nejen kvůli její lokalitě, ale hlavně pro její atraktivní vzhled, jiný, než mají naše ostatní senecia. Asi se jí u nás zalíbilo, protože do čvrt roka se u ní objevilo několik rodících se rozvětvených květenství, stejně oplstěných, jako listy rostliny. Narostlo až do zhruba 30cm výšky a pak se postupně nějakou dobu otvíral jeden květ za druhým. Pampeliškově žluté květy měly terčovitý tvar (úborovitéObrazek květenství), s prodlouženými okrajovými okvětními plátky. O umělé sprašování jsem se ani nepokusila a je možné, že rostlina ani není samosprašná (nevím). Květy rozhodně už tak dost vzhlednou rostlinu ještě více zatraktivnily.

S pěstováním si nemusíte vůbec lámat hlavu, stačí rostlinu občas zalít, teď přes zimu pochopitelně velmi zřídka. Pokud má rostlina příliš velký nedostatek vody, stejně jako třeba u rodu Echeveria přijde jen o staré spodní listy a energii z nich přečerpá do mladých perspektivních.

ObrazekTeď si asi říkáte, proč o té rostlině píšu, když už je dnes dávno odkvetlá, semena se žádná neurodila a s rostlinou samotnou se nic neděje. Procházela jsem totiž fotografie z léta a docela se mi hodilo, že jsem si tehdy rostlinu jakž takž nafotila. Při dnešních inverzních dnech je o nové, aspoň náznakem povedené fotografie docela nouze, musíme tedy vzít zavděk železnou zásobou fotografií rostlin, na které se na našich stránkách ještě nedostalo. Snad vám to nebude vadit a rádi si prohlédnete docela pěknou kytku, jakou je S.scaposus v.addoensis.   R.

Fotografie:Obrazek

1.Senecio scaposus v.addoensis, Newton Park, RSA

2.Listy

3.Květenství

4.Květ

5.Detail středu květu

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář