Jdi na obsah Jdi na menu
 


Senecio pyramidatus

16. 4. 2010

Senecio pyramidatus D.Candolle (1838)

 

Obrazek


  

Fotografie 1 - Senecio pyramidatus, Wooldridge, RSA

...............................................................................................


Senécií s listy, jakoby pokrytými pavučinou či vatou mnoho není. O dvou z nich – S.haworthii a S.scaposus jsme již na ZL psali. Myslela jsem si, že žádná další nejsou, ale to se ukázalo jako omyl. Když nám totiž jeden pěstitel - kamarád nabízel dovoz rostlin z německé pěstírny Eden plants, objevila jsem zde v nabídce jedno senecio, o kterém se v encyklopedii zmiňovali , že má až 12 cm dlouhé listy pokryté vatou a zrovna tak pokryté další části (stonek, květenství, kalich). Trochu mě zarazilo, že uváděná výška v dospělosti končila těsně pod 2 metry, ale nějak jsem nemohla odolat a rostlinu si nechala ze zvědavosti přivézt.

První dojem byl takový všelijaký, rostlina byla sice pěkně opředená pavučinkou, ale na můj vkus pěstitele, léta miniaturní rostliny “štosujícího“ po policích na oknech panelového bytu, docela urostlá. Cožpak o to, v létě to nevadilo, protože jsme nové rostliny nechávali v přístřešku na zahradě. Mírné problémy vyvstaly až se zazimováním rostlin do skleníku. S.pyramidatus jsem zařadila mezi další senécia, přičemž v desítce květináči zabralo místo, kde mohly být čtyři další menšího vzrůstu. No, budiž.

Stále jsem nelitovala, za což se rostlina odvděčila nasazením květenství. Pro jistotu jsem senécio posunula z pod police více na světlo. Drobné chlupaté bambulky několika květů na asi 30cm dlouhé lodyze si však dávaly na čas, vyvíjely se možná 2 měsíce. Pak se z chlupatých kališních lístků začaly vysouvat tenounké jazykovité květy kolem množství vnitřních květů jednotlivých úborů. To má být všechno? Vrtěla jsem zklamaně hlavou a utěšovala se tím, že aspoň samotná kytka je sice trochu víc majestátní, ale docela pohledná. Před několika dny se však květenství ukázala v plné kráse. Jazykovité vnější květy se rozvinuly do šířky a do daleka zasvítily jasně žluté „kopretinovité“ úbory. Další se k tomu nesměle přidávaly a v současnosti na rostlině září už 3.

Vše je odpuštěno, tato urostlá rostlina z jihoafrické provincie Východní Kapsko už asi u nás zůstane, i když bude muset bojovat o své trochu rozložitější místo na slunci. Kam s ní půjdeme, až dosáhne oné šílené výšky, pozorované na rostlinách v přírodě (1,8m), netuším, ale na to se nemyslí u spousty rostlin, a tak si dál pořizujeme do sbírek oblíbené rostliny rodů Pachypodium (P.lamerei, P.geayi), Euphorbia ( třeba E.grandicornis, E.trigona), Aloe (např. A.divaricata, A.marlothii), Adansonia ( kupříkladu A..digitata, A.madagascariensis), Delonix (D.regia, D.adansonioides), Chorisia, Cyphostemma (C.currori) apod.. To by bylo, aby se pak pro ně někde nenašlo místo… R.


Summary:

Description and experiences with growing of  Senecio pyramidatus from family Asteraceae.


Fotografie 2 - Květenství S.pyramidatus (The inflorescence of  S.pyramidatus)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Senecio pyramidatus

(Lída Skokanová, 18. 4. 2010 15:08)

úžasná proměna !!!!!