Jdi na obsah Jdi na menu
 


Senecio picticaulis

20. 7. 2008

Senecio picticaulis Bally (1964)
Obrazek


Fotografie 1:

1. Kaudex (Caudex)

2. Senecio picticaulis

3. Stonky a listy (Stems and leaves)

4. Detail stonku (Detail of stem)

.....................................................

Pro esteticky založené čtenáře dopředu podotýkám, že druh, kterému se dnes chci věnovat, nepatří zrovna mezi atraktivní druhy. Ale sukulentní svět dává šanci nejen těm bez debat krásným, i méně vzhledným druhům. Naštěstí, protože kdyby všechny ty rostlinky soutěžily o korunku Miss, Senecio picticaulis by určitě zůstalo hodně daleko za branami velkého finále. Přesto si při podrobném pohledu na tuhle rostlinu můžeme všimnout několika zajímavých momentů a mně dovolte, abych vás na ně upozornila.

Prvním zajímavým a důležitým znakem je příznivě ztloustlá báze rostliny. Ta bývá ukrytá v substrátu, takže ji většinou objevíte buď při přesazování, nebo když se časem v květináčku odplaví vrchní vrstva zeminy. Druhý případ se stal mně a to, co se objevilo pod tenkým stonkem, mě docela překvapilo a přivedlo na myšlenku rostlinu úplně vysypat a přesadit. Řídce větvený stonek do 2cm v průměru a 30cm výšky je útlý, hladký s měkkými cylindrickými listy na vrchní části. Povrch stonku zdobí podélná kresba, takže spolu s patkami zaschlých listů působí docela pestrým dojmem, koneckonců druhové jméno picticaulis znamená „s barevným stonkem“. Listy s podélným prohloubením zasychají v období sucha a pokud nechceme, aby pokrývaly stonek i nadále, musíme je násilně olámat.

Jasně červené květenství vyrůstá z temene stonku zhruba do 20cm výšky, může být nevětvené nebo s několika květy a úbory jsou vždy bez okrajových „paprsků“.

Podle tlouštky stonku se hlavní druh dělí na dva poddruhy. Ssp.picticaulis má stonek štíhlejší (0,5 – 1,5cm), kdežto nověji ustanovený ssp.patriciae má stonek až 2cm silný a i včetně listů působí mnohem víc robustněji. Ztloustlá báze a opadavost listů obou poddruhů nám napovídá, jak máme s rostlinou zacházet. V tropické východní Africe, odkud tento druh pochází, rostlině neopadávají jen listy, ale zaniká dokonce i větší část stonku. Z toho plyne, že rostlina je zvyklá na pravidelná období sucha a bez problémů je snáší. Horší je to s teplotou, původ rostliny nám říká, že spící rostlinu nemůžeme dát na nějaké příliš chladné místo v rohu skleníku, ale udělá jí dobře, když se může aspoň část dne trochu ohřát. Naše rostliny S.picticaulis jsou spolu s dalšími druhy z východní Afriky poblíž radiátoru s ventilátorem, mají tedy v době, kdy se topí nebo vyleze nízké zimní slunce, kýžené teplíčko i pohyb vzduchu. Díky tomu si dovolím občas dát kytkám trochu vody i v klidovém období.

Pokud byste bez této zvláštní rostliny nemohli být, můžete ji získat buď ve formě stonkového řízku, nebo se občas podaří vytvořit semena a z výsevu si vybrat nejhezčí jedince. My jsme tento druh dostali ve sbírce Mudr.Svatopluka Ryby. Poddruh patriciae jsme málem neuhlídali před krčkovou hnilobou, naštěstí šla rostlina ještě zachránit. Základní druh nám každoročně kvete, takže je snad s naší péčí spokojený.

Tak vidíte, pokud byste k nám přišli do sbírky, bez květenství byste si rostlin druhu S.picticaulis určitě nevšimli, tudíž jsem moc spokojená, že jsem vám je mohla představit alespoň takto virtuálně. R.

Summary:

Description and experience with growing of east- African Senecio picticaulis from family Asteraceae.

Fotografie 2:

1. Nové květy (New flowers)

2. Květ (Flower)

3. S.picticaulis ssp.patriciae

4. Detail stonku S.picticaulis ssp.patriciae (Detail of stem of S.picticaulis ssp.patriciae)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

...

(Romana, 21. 7. 2008 16:03)

Brno zdraví Lhotu ;o)
Senecio máme v naší minisbírce zatím jedno (articulatus) a musím říc, že toto je daleko hezčí, než to naše...asi to s ním moc neumím, a to vaše krásné jen tiše závidím ;o)
Díky za články a jen tak dál.
Taky se musím trošku pochlubit, konečně jsem se dokopala k web stránkám, takže si dovolím vložit odkaz www.sedmdesatosmicka.webnode.cz ale zatím tam jsou hlavně odkazy do fotogalerie, ke článkům teprve sbírám odvahu, tak doufám, že aspoň fotky se budou líbit ;o)
Mějte se krásně a zdravíme i Jirku. Romča a spol.