Jdi na obsah Jdi na menu
 


Senecio herreanus

14. 12. 2008

Senecio herreanus Dinter (1932)

Obrazek


Fotografie 1:

1. Stonek s kořeny (Stem with roots)

2. Senecio herreanus

........................................................

Dobře vím, že jsem celkem nedávno psala o podobném druhu - S.citriformis. Proč vás tedy zase otravuji obdobným S.herreanus ? Je to jednoduché, za prvné má S.herreanus na rozdíl od S.citriformis docela výrazná podélná "okénka"na listech (okénka jsou průsvitné plošky, umožňující rostlině využít více světla ) a za druhé naše senecia obecně jako povětšinou zimní rostliny předvádějí nyní jedno květenství za druhým, což je vždy impulsem k tomu, abychom si jich více a podrobněji všímli. Tak aby to bylo spravedlivé, vzápětí po S.citriformis předvedlo svoje květenství v těchto dnech S.herreanus a řeklo si tak o trochu našeho, a snad i vašeho zájmu. Pravda, krátké květenství asi nikoho nepřipraví o dech, je to vlastně prostý, jen mírně pootevřený bílý úbor bez vnějších jazykovitých květů, ze kterého výrazněji vykukují jen barevné tyčinky a blizny. Pokud dojde ke sprášení, vytvoří se tmavěhnědá ochmýřená semena.

Stonky tohoto druhu jsou mírně robustnější a poléhavé, v místech, kde se přiblíží k substrátu se brzo vytvářejí adventivní kořeny, z čehož vyplývá možnost snadného řízkování této rostliny. Koneckonců, jako takový stonkový řízek tuhle rostlinu dostal Jirka od pana Sýkory, dlouholetého pěstitele kaktusů a sukulentů z Manětína. Tím byla tato rostlina u nás povýšena ze stavu „podzámčí“ (kde má mimochodem pan Sýkora sbírku) do stavu „na zámku“, neboli mezi rostliny od vzácných přátel. Což mi připomíná, že bychom se zase měli k němu podívat, ani ne tak pro to, abychom zase něco dostali, ale spíš zase okouknout, jak se daří jemu i jeho rostlinkám. Listy tvaru drobného angreštu rostou vzpřímeně, jsou dlouhé až 15mm a široké do 8mm. Jejich barva je středně zelená a na jejich povrchu byste našli kromě zhruba dvacítky tmavězelených až purpurových podélných proužků také dvě výrazná podélná okénka.

S.herreanus (čeledˇ Asteraceae) pochází z oblasti Namaqualandu na jihozápadě Jihoafrické republiky. Ve sbírkách se také objevuje pod nesprávným názvem S.herreianus, což vzniklo dost pravděpodobně nějakým dávným špatným opisem názvu. S.herreanus se hodně podobá druhu S.radicans, které má však listy užší a mírně zahnuté. Kdysi dávno jsem tento druhý druh dlouho pěstovala na polici na okně, až už jeho stonky rostly opravdu všude a já kvůli nedostatku místa kytku raději odnesla do botanické zahrady. Tehdy mi hodně dlouhé stonky S.radicans pravidelně kvetly a jak sami vidíte, ani to rostlinu nezachránilo před mým radikálním rozhodnutím se jí raději zbavit. S.herreanus už bych nic takového neudělala (mimo jiné i díky jejímu dárci), takže zůstane čestným členem různorodé skupinky našich starčeků. R.

Summary:

Description and experiences with growing of south- African Senecio herreanus from family Asteraceae.

Fotografie 2:

1. Listy (Leaves)

2. Detail květenství (Detail of inflorescence)

Obrazek


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář