Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sedum reptans – rozchodník na pochodu

18. 3. 2012

 

Sedum reptans R.T.Clausen – rozchodník na pochodu

s.-reptans-1s.jpg

    

Fotografie 1 - Sedum reptans

.....................................................................

Nemám na mysli žádné pochodové písně ani hesla, ale spíš zajímavou plazivou strategii tohoto drobného, možná obyčejného ale zase ne tak zcela běžného seda. Tahle kytička nás o tomto víkendu příjemně překvapila. Ono je to se sukulenty tak, že když na ně z různých důvodů nemáte moc čas, třeba je dlouho nezalejete a nevšímáte si jich, ony to bez problémů zvládnou a navíc něco zajímavého provedou.

Dnes ale začnu těmi obecnými informacemi, vyčtenými z literatury a internetu. Sedum reptans (neboli plazivé) je drobný rozchodník původem z Mexika, z oblasti San Luis Potosí až Querétaro. Roste tam v takové mě těžko představitelné konstelaci – no posuďte – má tvořit polštářovité bochánky na vrcholech vápencových balvanů v dubových a borových lesích (občas ale také epifyticky) ve vyšších nadmořských výškách, 1700-2250 m.n.m.. Z toho nejsem příliš moudrý, ale po tom, co tenhle drobínek předvedl u nás ve skleníku, je asi opravdu možné všechno.

Naše rostlinka je přírůstek z oné dávné česko-holandské výměny, jejíž další dějství se sice již dlouho domlouvá, ale my jsme na to posílání rostlin obravdu velcí chabrusové. Takže kdo ví, jestli se zase jednou vypneme k balíku tímto směrem. Rostlinka- malý řízek byla tak drobná, že jsme ji zasadili do květníku 4x4 cm a v něm v podstatě vegetuje dodnes, jenom substrátu v něm má pod polovinou obvyklé úrovně. Prostě jsme se s ním moc nemazali. Ale on si nakonec poradil – vyrazil na pochod. Vykašlal se na vzpřímený růst, vzal to přes okraj květináče do strany a začal svými četnými adventivními kořínky sbírat vodu i výživu u sousedů. Tam si ale moc nepomohl, a tak nakonec se vydal do prostoru. Vyvěsil své početné výhonky do volného prostoru vedle schodů do skleníku, předvedl v podstatě pěknou převislou kompozici a spokojeně nakvetl.

Je tedy ověřená skutečnost, že by tento rozlézací rozchodník šel úspěšně pěstovat jako převislá rostlina, stejně jako například další převislé rozchodníky (S. morganianum, S. burito a další). Pro někoho je tento tvar rostliny nebo dokonce sukulentu zrovna ten pravý či ideální a tak každý „visatec“ je dobrý. J.

Fotografie 2:

1. Převislé Sedum reptans

2. Otevírající se květ

s.-reptans-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář