Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sedum mocinianum

21. 3. 2010

Sedum mocinianum Pérez-Calix (1998)


Obrazek

 

  

Fotografie 1:

1.+ 3. Sedum mocinianum

2. Detail růžice (Detail of a rosette)

...........................................................


Když jsem před časem na ZL psala o Sedum hintonii, zmiňovala jsem tehdy, že existuje další chlupatý rozchodník, který by S.hintonii jako z oka vypadl. V monografii významného odborníka na tento rod R.Stephensona, která vyšla v r.1994, je uváděno jen S.hintonii. Není divu, popis nového druhu se jménem Sedum mocinianum (pojmenovaného takto na počest mexického botanika jménem J.Mario Mociňo, žijícího na přelomu 19. a 20.století) vyšel až v r.1998, tedy v době, kdy byla monografie reeditovaná, v knize tedy nemohl být zahrnutý. V čem se tedy toto nové huňaté sedum liší od toho již nějakou dobu známého?

Je to především jiným původem rostliny. I když… pokud se podíváte na mapu Mexika, zjistíte, že oba druhy až tak velké vzdálenosti nedělí. Sedum hintonii roste podle encyklopedie v mexickém státě Michoacán (Sierra Madre del Sur), jehož pobřeží omývají vody Tichého oceánu. Sedum mocinianum byste našli jen o „chlup“ vedle - severovýchodněji, ve vnitrozemském státu Guanajuato (oba státy mají společnou část hranice). Pravdou je, že podle jiného autora (W.A.Fitz – Maurice) je oblast výskytu S.mocinianum odlišnější– od západu státu Zacatecas až po Jalisco, což je spíš na sever od státu Michoacán. My to asi těžko rozsoudíme. Roste lokálně hodně vysoko (2400m.n.m.) na vyvřelých skalních stěnách, což znamená, že je asi zvyklé na docela extrémní podmínky. Chlupy, které rostlinu očividně chrání před extrémními projevy horského počasí, jsou o něco kratší než u popisem staršího bratra (S.mocinianum do 0,5mm, S.hintonii do 1,5mm).

Stonky mohou být kratší a růst polštářovitě, častěji se však prodlužují až do délky 80cm a vyvěšují se ze skal dolů. Nové větve vznikají jako malé růžice listů na původních stoncích. Eliptické listy (8-25 x 6-11mm, tloušťka 5mm) spirálovitě obrůstají vrchní část stonků. Květenstvím je lata s množstvím vrcholičnatých větví, každá z nich nese 1-3 přisedlé či polopřisedlé pětičetné květy. Chlupatý kalich má u báze srostlé sepaly, bílé kopinaté petaly jsou volné, při dostatku tepla doširoka rozevřené.

Úplně přesné rozdíly obou rostlin mi v reále poněkud unikají, mohu jen opticky porovnat rostliny, které k nám do sbírky přišly jako S.hintonii (nakoupeno v Praze – Letňanech) a S.mocinianum (výměnná zásilka od holandského odborníka na čeleď Crassulaceae). Obě již stačily vykvést, dají se tedy srovnat ony chloupky, květenství a samotné květy. Určitě záleží na tom, v jakých podmínkách rostliny rostou, jestli nejsou moc ve stínu a nedostávají přehnanou zálivku. Jak už jsem psala, oba rozchodníky pocházejí z extrémních poloh, není tedy dobré je příliš hýčkat a rozmazlovat. Určitě potřebují dostatek čerstvého vzduchu, střídmou zálivku (v podzimních a zimních měsících před nakvetením je asi lepší vodu téměř vynechat) a dostatečně propustný substrát s přídavkem minerálního materiálu – v našem případě pemzy. Vloni jsem zkoušela samosprášit naše původní S.hintonii (jméno s otazníkem), což nepřineslo žádné ovoce, letos zkusím to samé i u nového S.mocinianum. Ne, že by na tom až tolik záleželo, ale jednoduše mě to baví zkoušet.

Podle jedné nepříliš staré studie (Arturo Anaya – The real Sedum hintonii v rámci Sedum Society – najdete na Google), zkonzultované i se zmiňovaným R.Stephensonem je klidně možné, že obě rostliny, které máme ve sbírce, jsou vlastně S.mocinianum, protože správné S.hintonii má mít poměrně hodně dlouhé květní lodyhy (až 24cm!), což ani jedna z našich rostlin nemá a i tvar listů našich rostlin a autorem znovuobjevené rostliny  S. hintonii je mírně odlišný. Bez znalosti přírodního původu našich rostlin, případně vědeckého prozkoumání DNA to však mohu těžko nějak rozhodnout. Doufejme, že se ale nemýlím, když tvrdím, že rostlina, o níž jsem psala dnes, je S.mocinianum a ten předchozí článek na ZL je „kdož ví?“. R.


Summary:

Description and experiences with growing of Mexican Sedum mocinianum.


Fotografie 2:

1. Květenství (An inflorescence)

2. Sedum, nakoupené jako S.hintonii

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář