Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sedum furfuraceum

22. 3. 2009

Sedum furfuraceum Moran (1961)

 Obrazek

  

Fotografie 1:

1. Sedum furfuraceum před 2 lety (S.furfuraceum 2 years ago)

2. Detail listů (Detail of the leaves)

3. Sedum furfuraceum, Salitrera, SLP, Mexico

................................................................................................

Před dvěma lety bylo na plzeňské výstavě k dostání několik zajímavých druhů mexických krasulovitých rostlin. Neodolali jsme a každý z druhů nakoupili do naší sbírky. Všechny pocházely z jedné lokality v mexickém státu San Luis Potosí a je zajímavé, že právě v těchto dnech hromadně kvetou nebo nakvétají. Jedním z oněch druhů je i Sedum furfuraceum, velice zajímavá, nízká rostlina, zvyklá na nepohodu svahů hor vyšších poloh (zhruba 2100 metrů n.m.) a tudíž připravená na pěstování bez nějakého přehnaného hýčkání. Už samotný vzhled napoví, že je to kytka nevzrůstná, držící se nízko při zemi, aby byla co nejvíce chráněná před extrémností horského prostředí. Dřevnaté stonky se opatrně rozlézají do stran, spoře se větví, listy, rostoucí v přeslenech po pěti, si vytvořily co nejúspornější vejčitý tvar s naznačenými hranami. Povrch listů pokrývají zvláštní šupiny, dávající rostlině horskými větry ošlehaný vzhled. Myslím si, že se vzpřímenými, olistěnými stonky nehne ani pořádně silný vichr a o ten asi na horách není nouze. Když si to tak dáme dohromady, vyjde nám z toho tvrdá a pomalu rostoucí rostlina naprosto vhodná pro ty, kteří mají rádi sukulentní bonsaje a v tomto případě navíc bez toho, aby bylo nutné podnikat nějaké razantní zásahy do růstu.

Už jsem prozradila, že se v těchto dnech na tomto rozchodníku otevřely první téměř přisedlé, pětičetné květy. Korunní lístky široce kopinatého tvaru se špičkou na konci mají bílou barvu se zajímavým narůžovělým nádechem (literatura připouští květy bělavé až purpurověčervené). Hlavně tímto znakem se S.furfuraceum liší od svého podobně vzhledného mexického příbuzného z obdobných vysokohorských poloh – S.hernandezii, které kvete žlutě. S.hernandezii má ještě k tomu více zaoblený tvar listů a navíc roste v jiném mexickém státu (Puebla). Pokud byste si lámali hlavu s pěstováním, nemusíte, pokud rostlině dopřejete chudý, propustný substrát, sporadickou zálivku, dostatek světla (jinak ztratí námi vychvalovaný kompaktní tvar) a časté proudění vzduchu (v létě větráním přes kytky, v zimě alespoň ventilátorem).

Všechny naše čtyři rostliny S.furfuraceum nakvetly v naprosto totožnou dobu, jedná se tudíž asi o řízky z jedné mateční kytky. Každá z rostlinek má jiný, originální tvar a každá z nich by obstála v bonsajové misce jako solitér. Ze žádné z nich jsme za ty dva roky neodlomili ani větvičku, přesto jsou stále kompaktní a tvarově čím dál tím víc zajímavé. Jsem docela zvědavá, jak budou vypadat semenáčky, protože předpokládám, že S.furfuraceum jako řada dalších rozchodníků bude samosprašné a za čas se snad dočkáme nějakých semen.  R.

Summary:

Description and experiences with growing of Sedum furfuraceum from Mexico.

Fotografie 2:

1. Květ (The flower)

2. Kvetoucí rostlina (Flowering plant)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář