Jdi na obsah Jdi na menu
 


Raphionacme angolensis

22. 7. 2012

 

Raphionacme angolensis (Baillon) N.E.Brown

r.-angolensis-1s.jpg

    

Fotografie 1:

1. Kaudex Raphionacme angolensis

2. Listy

..........................................................................

Někdy se o prázdninovém létu hovoří jako o okurkové sezóně. Kromě okurek a a dalších tykví prosperují v tomto období v našich sbírkách i další buclaté a bramborovité záležitosti. Už dlouho jsem nepsal o žádné „rafice“ neboli Raphionacme, tak jednu další na ZL představím. Už jsem před časem z prostorových důvodů ukončil nákupy dalších rostlin tohoto rodu, přesto se právě přírůstky z minulých let postupně hlásí o slovo.

Je malým paradoxem, že kytka z Angoly (navíc ještě angolensis) je už pár let překvapivě snadno nakoupitelná u našich větších prodejců sukulentů (Pavelka a Heřtus). Není v tom záhada (i když nakonec kdo ví?), je to způsobené tím, že areál výskytu Raph. angolensis je kromě „domácí“ Angoly ze západu Afriky také Tanzánie na jejím opačném východním pobřeží. A tak místo nedostupné Angoly, kde se sbírají spíše nevybuchlé miny, je zdrojem našich současných rostlin tohoto druhu právě dostupnější Tanzánie. Možná že i tím jsou způsobené určité vzhledové i rozměrové rozdíly mezi popisem základní angolské formy a stávajících tanzánských rostlin v naší kultuře. Ono nakonec jsou prý i určité pochybnosti o oprávněnosti Raphionacme angolensis jakožto platného druhu.

Mně se tento druh jeví jako poměrně dost odlišitelný od mých ostatních rafik, hlavně mírně robustnějším květem. A také z pohledu olistění má největší listy. To je sice trochu v rozporu s menšími rozměry listů z popisu a literatury, ale velikost listů snad opravdu není rozhodující. Tyto jsou velmi jemně plstnaté a s výraznější žilnatinou, literatura hovoří dokonce o žláznatosti až lepivosti listů. Samotný kaudex je více „na výšku“ než „na šířku“, jde spíše o robustní řepu, která má v přírodě dorůstat průměru mezi 20-30 cm. Výhony nejsou větvené (aspoň mě se nevětví), jsou středně dlouhé (50-100 cm, když tak mě opravte) a v paždí krátce stopkatých listů vyrůstají květenství nahloučených květů typického vzhledu.

Kolem pěstování jsem nic zvláštního neobjevil, pouze to, že jde o kytku dost teplomilnou, která nesnáší nižší teploty. Jak má asi ve svých domovinách blízko k rovníku, ráda se ohřeje a i pravděpodobně podzemní kaudex se nikdy nepotká s teplotami blížícími se nule. Proto tyhle kytky raději pěstuji co nejdéle v bytě, pouze na nejteplejší léto je vynáším do fóliovníku a s klesajícími ranními teplotami rychle někam opět do tepla. Pokud už rafiky rostou, tak chtějí hodně vody (opět v kombinaci s teplem) a nevadí jim i masivní přísun živin. Pak jejich nadzemní části dokáží hodně překvapit, délkou, robustností, počtem listů a nakonec i květů. Náš kamarád Vláďa, praktikující metodu výsadby kaudexů do záhonu ve skleníku, by mohl vyprávět….J.

Fotografie 2:

Květenství Raphionacme angolensis

r.-angolensis-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář