Jdi na obsah Jdi na menu
 


První Lophophora mezi sukulenty - aprílové zpravodajství

17. 4. 2010

První Lophophora mezi sukulenty – aprílové zpravodajství

 

Obrazek


  

Fotografie 1 - Baynesia lophophora

...........................................................................


V naprosté většině píšeme svůj deník o kytkách, které jsme potkali (případně které potkali nás), až po té, co s nimi něco prožijeme. Dnes to však bude o rostlině, která je u nás ani ne týden a nemohu to odkládat. Má totiž cosi neodkladného spojeného s aprílem. Sice ten pravý – velký apríl byl už před čtrnácti dny, ale ten malý snad trvá celý měsíc.

Přesně před rokem vyšel na ZL odvážně nevážný článek od váženého burserologa Rudy Gryma (další náhodička – gratulujeme k dnešnímu svátku) na téma časově omezeného přesunu celého rodu Lophophora mezi pravé sukulenty. Zvláštní krása těchto v poslední době úředně problematických mezkalinových tělíček bez trnů je katapultuje mezi nejšpekovatější sukulenty. Zatím žádná reakce z oficielních míst se nekonala, byl jsem však vskutku omráčen zjištěním, že už deset let existuje sice nenápadný ale o to zajímavější sukulent z bývalé čeledi Asclepiadaceae se jménem Baynesia lophophora, Bruyns 2000. Takže přátelé – byli jsme předběhnuti a známé kaktusové jméno už dávno nenápadně existuje mezi stapélkami, ne sice jako rod, ale jako druh. Je to pochopitelně první vlaštovka, ale jak říká slavná televizní reklama – první proráží, ostatní následují.

Kdybych si pečlivě prostudoval stapéliovitou literaturu už před rokem, nemusel jsem být teď takový ohromený, ale koho by to tenkrát napadlo. Inu jmenovka u nové kytky u Petra Pavelky před týdnem udělala své a nová rostlina s kaktusovým jménem už s námi bydlí ve skleníku. Je to hezká kytka - viz foto. Pár informací z internetu – jde o endemit ze severozápadní Namibie, z pohoří Baynes Mountains. Přes velkou příbuznost k rodům Caralluma a Rhytidocaulon pro ni byl zřízen nový, zatím monotypický rod Baynesia. Ve své domovině roste v trsích na písčitých půdách ve vyšší nadmořské výšce. Podle množství světla, jež se jí dostává, má mít různé odstíny pokožky, od světlounce zelené až po tmavé hnědavé tóny. Má kvést malými kvítky právě s jistými důležitými odlišnostmi od ostatních stapélek. Důležitou vlastností je ona trsovitost, která usnadňuje množení a rozšiřování do sbírek.

Přestože to na ZL není zvykem, čeká čtenáře časem článek o Baynesia lophophora na pokračování, až se nastřádají nějaké zkušenosti s pěstováním a snad poté, co tento pionýr nakvete, což předpokládám někdy příští zimu. J.


Summary:

Description of  Baynesia lophophora from Namibia.


Fotografie 2:

1. Vrchol starého stonku (Top of an old stem)

2. Mladé stonky B.lophophora (The young stems of  B.lophophora)

Obrazek

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář