Jdi na obsah Jdi na menu
 


Peperomia wolfgang - krahnii

28. 6. 2008

Peperomia wolfgang – krahnii Rauh (1986)

Obrazek


Fotografie 1:

1. P.wolfang - krahnii, WK662 v zimní sezóně (Plant in winter seassion)

2. Rostlina s novým květenstvím

3. Detail listů rostliny v zimě (Detail of leaves in winter)

.............................................................................................................

Jedna z nejhezčích „okýnkových“ peperomií posílila řídké řady druhů tohoto rodu v naší sbírce už vloni, ještě před příchodem přílivové vlny nováčků po letošním pražském sympoziu. Tedy přílivová vlna…spíš to bylo takové malé peperomiové tsunami. Kdo rostliny v Praze viděl, musí mi dát zapravdu, že šlo těžko odolat. P.wolfgang – krahnii byla vlastně takový předvoj, a to velmi vyvedený. Petr Pavelka dobře věděl, proč nám ji dává, lepším kouskem už nás vlastně tehdy před rokem nakazit nemohl. Však se ne nadarmo říká, že s jídlem roste chuť.

Z této krásné rostlinky jsem měla zpočátku trochu vítr, vím, že okýnkové peperomie dovedou být nevyzpytatelné a občas se najednou zničehonic rozhodnou „podívat se na onen svět“. Pokud zachytíme včas vysílaný signál nějakého problému (většinou hniloba), můžeme ještě zachránit, co se dá a rostlinu přeřízkovat. Většinou totiž uhnívá okolo báze, takže vršek rostliny či jeho alespoň miniaturní část se podaří na poslední chvíli zachránit. Je také žádoucí dodržet zimní klid rostliny a nechat ji bez vody (v chladnějším prostředí skleníku) či téměř bez vody (v teplejším prostředí bytu). Nesmí nás zneklidnit, že se peperomii začnou scvrkávat listy. Rostlina prostě jen přivře svá okýnka, která má při přísunu vody doširoka otevřené. Tím omezí odpařovací plochu na minimum a vyčkává do příznivějšího období. Právě přes zimu vynikne největší ozdoba rostliny – jemně bradavičnatá spodní strana člunkovitých listů spolu se zvlněným okrajem kolem přivřené průsvitní horní strany. Z rostliny se stane zvláštní, ale přitom velmi pohledné stvoření. Záhy po prvním jarním přísunu vody se rostlina změní k nepoznání a začne se více podobat ostatním okýnkovým druhům. Kouzlo „vyšperkovaných“ listů je pryč. Na naší rostlině se ještě navíc začalo objevovat květenství, které u této rostliny bohužel není na ozdobu – dlouhá stopka rozvětveného květního klasu začne brzy vlastní vahou polehávat a jako by to nestačilo, vydrží na rostlině obdivuhodně dlouhou dobu.

Abych nezapomněla, měla bych asi uvést také několik oficiálních faktů. P.wolfgang – krahnii dostala své jméno podle německého cestovatele a objevitele nových kaktusových a sukulentních druhů v jižní Americe Wolfganga Krahna (polní čísla se zkratkou WK – známe třeba právě u rostlin rodu Peperomia). Tato rostlina z čeledi Piperaceae pochází ze severu Peru, kde byla nalezena na jediné lokalitě. Dorůstá do zhruba dvaceticentimetrové délky. Podobně jako další peperomie se dá řízkovat, což znamená, že při svém půvabu určitě nebude v budoucnu tak úplně nedostupnou kráskou. R.

Summary:

Description and experience with growing of Peperomia wolfgang - krahnii from Peru.

Fotografie 2:

1. Nový vrchol rostliny (New top of plant)

2. Detail spodní strany listů (Detail of lower side of leaves)

3. Květenství (Inflorescence)

4. Detail vrchní strany listů (Detail of upper side of leaves)

5. P.wolfgang - krahnii, WK662

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář