Jdi na obsah Jdi na menu
 


Peperomia nivalis

3. 5. 2009

Peperomia nivalis Miguel (1843)


Obrazek


  

Fotografie 1:

Peperomia nivalis f.nivalis

...........................................


Když se podíváte na naši skupinku peperomií, ať už obyčejných, okýnkových či kaudexních, vždy některá kvete, takže se jen těžko vybírá, o které psát, protože se pokaždé na nějaký druh nedostane a musí počkat na někdy příště. Ale tak už to bývá a pořád je to lepší, než kdyby nebylo o čem psát.

Protentokrát jsem si vybrala nakvetlou peruánskou P.nivalis, v našich sbírkách se občas objevující druh s průsvitnými okýnky na vrchní straně sukulentních čepelí listů. V přírodě roste jako malý rozvětvený keříček s tlustějšími větvemi (průměr skoro 1cm), porostlý střídavě rostlými listy s krátkými řapíky.

Na koncích větví se v tuhle dobu objevilo krátké rozvětvené klasovité květenství na krátkém stvolu. Z předchozích článků o peperomiích už asi víte, že tato ozdoba nepatří mezi nejatraktivnější v rostlinné říši, ve spleti větviček rostliny ji snadno přehlédnete, prozrazuje ji jen jasně světlezelená barva, která vnikne na pozadí tmavších listů. Pokud dojde ke sprášení, vzniknou drobná tmavá semena, postupně odpadávající ze zasychajícího klasu. Dosud nemám úplně jasno, zda jsou peperomie samosprašné, i když v případě jiného druhu P.monticola se mi samosprašnost potvrdila. Jak už to bývá, musí se opylení mírně napomoct a nenechat to osudu či přičinlivému hmyzu.

Na loňském březnovém sympoziu v Praze mi do oka okamžitě padla (kromě dalších úžasných rostlin) netradiční P.nivalis se zajímavým tvarem listů, jiným, než jsem znala od klasické P.nivalis. I strategie růstu rostliny byla odlišná, větvičky nerostly vzpřímeně, nýbrž poléhaly do stran, takže rostlinka vypadala jako takový rozčísnutý keřík, víc široký, než vysoký. Po prostudování velice zajímavé publikace o peperomiích z jediného peruánského údolí, kde je zastoupená i P.nivalis, jsem se dočetla, že má dvě formy: klasickou P.nivalis f.nivalis s typickým vzpřímeným růstem a příčným průřezem listů ve tvaru nahoře zúženého písmene U a P.nivalis f.diminuta, která roste poléhavě a průřez listů má ve tvaru rovného písmene U. Protože klasickou formu mám od Petra Pavelky (který je spolu s množstvím dalších peperomií, včetně těch kaudexních, už nějaký čas nabízí), mohla jsem obě formy porovnat na vlastní oči. Obě jdou snadno řízkovat odlomením a docela snadným zakořeněním větviček, což se ukázalo jako skvělá věc pro obdarování těch, kteří by bez P.nivalis nemohli spát. Obě rostliny dostávaly vodu i v zimě, i když jí bylo podstatně méně, než v od jara do podzimu. Substrát je směs pemzy, rašeliny, zeminy a písku, zkrátka od každého trochu.

Asi tušíte, že vzhledem k vitalitě těchto nádherných rostlinek z čeledi Piperaceae není tento druh rodu Peperomia na stránkách ZL druhem posledním. Díky kráse těchto rostlinek snadno podlehnete jejich kouzlu a při setkání s druhem, který ještě nemáte, velice obtížně odoláváte pokušení přikoupit jej ke skupince těch, které máte už doma. Snadno zapomenete na to, že nemáte ve sbírce místo a omlouváte to tím, že většina okýnkových a kaudexních peperomií mnoho místa nezabere. Rostlinky se vám odmění tím, že ty okýnkové, včetně P.nivalis z tohoto povídání jsou krásné po celý rok. R.


Summary:

Description and experiences with growing of Peperomia nivalis from Peru.


Fotografie 2:

Peperomia nivalis f.diminuta

1. Květenství (The inflorescence)

2. Listy (The leaves)

3. Rostlina s květenstvím (The plant with the inflorescence)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář