Jdi na obsah Jdi na menu
 


Peperomia monticola

25. 4. 2008

                   Peperomia monticola Miquel (1843)

Obrazek


Fotografie 1:

1. Peperomia monticola, RM 109

2. Listy a květenství (Leaves and inflorescence)

3. Měsíc starý semenáček (seedling 1 month old)

4. Rok starý semenáček - skutečná velikost hlízy 0,5cm (plant 1 year old - real size of tuber 0,5cm in diameter)

................................................................................................................................

Okýnkové peperomie znám už řadu let, ale dlouho jsem netušila, že mezi peperomiemi jsou také hlíznaté druhy. Hlíza podobných druhů vás sice neomráčí nějak přehnanou velikostí, ale celkový vzhled je alespoň v mých očích naprosto úžasný.

První fotografie pěkných hlíznatých peperomií jsem zahlédla ve fotogalerii jednoho holandského pěstitele. O to větší byla moje radost, když jsem vloni semena dvou druhů mexických peperomií našla v nabídce jedné americké firmy, zaměřené na prodej převážně lokalitních semen. Když semena konečně doputovala až ke mně, co nejdřív jsem je vysela do zářivkového aparátu a těšila se, jak mi hezky vyklíčí. Za čtrnáct dní se však neobjevil ani jeden semenáček a po třech týdnech jsem kvůli potřebě dalšího místa výsev obou druhů vyřadila a odsunula do sklepa na stůl. Asi po deseti dnech jsem si všimla, že se v květináčkách něco objevilo. Byly to skutečně miniaturní semenáčky s ještě miniaturnější hlízkou. U druhu P.monticola vyklíčilo jediné semeno, u druhu P.gracillima skoro všech 20.

Téměř celé léto jsem oba druhy držela povětšinou vlhké ve sklepě při cca 10°, na podzim už měly i třeba 3 listy a hlízky už byly skoro 3mm velké. Pak listy zežloutly a semenáčky přešly do zimního klidu. Měla jsem trochu obavy, jak titěrné hlízky přežijí zimu, ale bála jsem se nakonec zbytečně.

Nedávno jsem je začala znovu opatrně zalévat a v dnešní době se už objevují první listy. Protože netuším, jak dlouho to bude trvat, než budou pidirostlinky dospělé, využila jsem příležitosti, když navštívil březnové sympozium v Praze velký sběratel a pěstitel sukulentních a hlíznatých peperomií R.Maijer a zakoupila od něj dospělou květuschopnou P.monticola. Ta má hlízu velkou tak 3,5cm a dnes už na ní najdete zajímavé stříbrozelené štítovité listy a několik klasovitých květenství. Je to nádherná miniatura za velmi přijatelnou cenu, takže kdo si ji v Praze nakoupil, určitě ani trochu neprohloupil.

Mezitím mi ze znovu objednaných semen opět až ve sklepě vyklíčily tentokrát houfně oba druhy (P.monticola a P.gracillima), z čehož mohu odvodit, že docela velká semena asi potřebují ke klíčení nižší teploty, takže ji téměř třicítkou stupňů pod zářivkami asi moc neulahodíme. Podle informací z přednášky o peperomiích není P.monticola samosprašná, nezbývá mi tedy než doufat, že brzy k té krásné dospělé doroste některý další kousek ze semen stejného sběrového čísla a já si nadělám trochu vlastního potomstva. V pěstování hlíznatých peperomiích jsem přeci jen začátečník, zatím tedy budu doufat, že dospělá P.monticola přežije ve zdraví všechny útrapy, které jí mohu svými přehmaty způsobit. R.

Summary:

Description and experience with growing of geophytic Peperomia monticola from Mexico.

Fotografie 2:

1. Listy (Leaves)

2. Květenství (Inflorescence)

3. Peperomia monticola

Obrazek


 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

salixmaxima [ at ] gmail.com

(Max S., 6. 2. 2018 21:31)

I'm looking for some plants or seeds of Peperomia Caudex.
Please help me!