Jdi na obsah Jdi na menu
 


Peperomia galioides

21. 2. 2009

Peperomia galioides Kunth (1815)

Obrazek



Fotografie 1:

1.+ 2. Sukulentní listy (Succulent leaves)

.............................................................

Předpokládám, že už jste se někdy na zahrádce, nebo v přírodě setkali s rostlinou, která se vám otravně lepila na oděv a zbavovali jste se jí jen velmi obtížně. Mluvím o rostlině s podivným názvem svízel přítula (Galium aparine). Je zajímavé, že svou strategií zpětně zahnutých háčků na listech byla předobrazem pro vynález suchého zipu. Proč o ní ale právě teď mluvím? Podoba s rostlinami rodu Galium byla asi příčinou pojmenování jedné rostliny z rodu Peperomia, a to díky podobnému způsobu růstu listů na stoncích. Objevují se v přeslenech (i když encyklopedie uvádí i možnost vstřícných listů), podobně jako to asi každý někdy viděl u přesliček.Listů roste z jednoho místa na stonku většinou 5, ale jak vidíte na detailní fotografii, občas jich může být i větší počet. Další zvláštností je to, že se na jedné rostlině objevují dvě formy listů. Krátce řapíkaté listy v nižších patrech jsou sukulentní, s průsvitnými horními plochami. Ty jsou schopné bez problémů přečkat sušší období. Listy v horních částech sezónních přírůstků mají řapíky jen naznačené, čepele jsou ploché, bez průsvitů a na očividně sukulentní se mění až časem. Kontrast řídce ochlupených načervenalých stonků s dolními skupinkami zelených, červeně lemovaných, odshora průsvitných listů a horními přesleny čistě zelených plochých listů činí z této rostliny zajímavý objekt pro detailní pozorování. Květenství už tak zajímavé není, jsou to u peperomií obvyklé úzké klasy, v případě P.galioides nevětvené a světle zelené. Na vrcholech větví se jich objevuje víc najednou (od 2 do 10).

P.galioides potřebuje trochu víc vody, než ostatní druhy a není divu, protože ve své domovině může růst jak normálně v zemi, tak i epifyticky. Já osobně tuto rostlinu zalévám často i v zimě, spolu s další podobnou bezejmennou peperomií s obdobným způsobem růstu (včetně různorodých listů, jen ty spodní jsou méně sukulentní). Pokud jsem na zálivku delší dobu zapomněla, rostlinky se mi pak zdály povadlé, takže asi nijak extra nejásaly. Do substrátu je dobré přimíchat trochu rašeliny. Areál rozšíření P.galioides je hodně rozlehlý - Mexiko, celá centrální a část jižní Ameriky. Je to rostlina z vyšších poloh, roste od 1000 do 3000 m.n.m..Množí se velice snadno stonkovými řízky, které se dobře zakořeňují třeba v pemze (klidně stačí i písek s perlitem).

Tak vidíte, jaké krásné rostlinky se dají sehnat už i u nás, tento druh se totiž spolu se spoustou dalších nádherných peperomií dal koupit na loňském březnovém sympoziu pražského kaktusového a sukulentního spolku. Stačí jen maličkost – být v pravou chvíli na pravém místě... R.


Summary:
Description and experiences with growing of Peperomia galioides from family Piperaceae.

Fotografie 2:
1. Peperomia galioides
2. Mladé listy (Young leaves)
3. Staré listy dnes (Old leaves today)

Obrazek
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář