Jdi na obsah Jdi na menu
 


Peperomia fraseri

28. 3. 2008

                        Peperomia fraseri C.DC.

Obrazek 

Fotografie 1:

1. P.fraseri od Roberta Maijera (P.fraseri from Robert Maijer)

2. Horní strana listu naší rostliny(Upper side of leaf of our plant)

3. Inflorescence

....................................................................

Pokud nás pozorně čtete, jistě si vzpomenete, že jsme v lednu podnikli cestu do Sibřiny u Prahy, kde jsme navštívili Pavla Heřtuse. Tím, že sbírkové sukulenty jsou proti tilandsiím a kaktusům u něj mírně v menšině, stihli jsme si všechny podrobně prohlédnout a objevovali jsme i kousky, kterých bychom si při „bleskovce“ pravděpodobně asi nevšimli. Jednou z podobně objevených rostlin byla zvláštní peperomie, která velmi nápadně kvetla a svá květenství vystrkovala do všech stran. Když jsme pak sbírku procházeli s Pavlem, padl dotaz i na tuhle mně neznámou peperomii. Dostalo se mi vyčerpávající odpovědi, Pavel si přesně pamatoval, od koho rostlinu dostal a když sáhl pro jmenovku, dozvěděla jsem se i jméno – Peperomia fraseri.

I když o rostlině nic nevíte, když znáte přesný název, stačí jen hledat a platí naprosto přesně, že kdo hledá, ten najde. Jirka si vzpomněl, že se o téhle „peperomce“ psalo v jeho kultovní knížce Kapesní atlas pěstovaných exotických rostlin od Jiřího Haagera a kolektivu. Co si přát víc, než alespoň nějaké česky psané informace. Když k tomu doplníte něco navíc z netu, začnou se vám skládat údaje o rostlině jeden po druhém.

Peperomia fraseri, známá i pod synonymem P.resedaefolia, patřící do čeledi Piperaceae, pochází z Ekvádoru. Listy jsou nesukulentní, s dlouhými řapíky. Tvar listových čepelí je srdčitý s vějířovitě rozloženou žilnatinou. Krátké stonky jsou dužnaté, a zůstávají skryté pod listy nízko u substrátu. Nejzajímavější na této peperomii jsou určitě její květy, pravděpodobně jedny z nejatraktivnějších v celém rodu. Na dlouhých červených stopkách vyrůstají bíložluté ježaté klasovité kartáčky, ze všeho nejvíce připomínající nepravidelně zastřižené štětky na vymývání lahví. Literatura uvádí, že mají silně vonět, což jsem otestovala s negativním výsledkem. Možná je to i tím, že všechny vůně ve skleníku teď silně přebíjí pižmová vůně naplno rozkvetlého Sedum hintonii.

Tím, že rostlina nemá výrazně sukulentní části, potřebuje trochu víc zálivky, než sukulentní kolegové – vodu tedy tak dvakrát do týdne i podle počasí. Nemiluje plné slunce, lépe je jí ve stínu mezi jinými rostlinami. Substrát jsem namíchala propustný s kompostovkou, rašelinou a pískem v oblíbeném poměru 1:1:1. Rozmnožování je velice snadné, buď se pokusit zakořenit listový řízek, nebo nejlépe nějakou odnož ši kousek stonku. Jde to snadno, je toho důkazem naše P.fraseri, kterou jsme tehdy v Sibřině nakonec od Pavla velkoryse dostali jako kus olistěného stonku ze sbírkové rostliny.    R.

P.S.I. 31.3.08

Na první fotografii uvidíte rostlinu P.fraseri, která má daleko více sukulentní listy, než popisovaná rostlina. Pochází ze sbírky velkého znalce a pěstitele sukulentních peperomií – Roberta Maijera z Holandska, který navštívil 29.3.08 Sympozium pražského spolku kaktusářů a sukulentářů. Popisovaná "česká" P.fraseri je jiná, více zahradnická forma, která stejně kvete, jen ty listy nedovolí rostlině přežít větší sucho. I když mně osobně se zdá, že v našem skleníku listy začínají trochu víc tloustnout….. J.      R.

Summary:

Description and experience with growing of Peperomia fraseri from Ecuador.

Fotografie 2:

1. Peperomia fraseri od Pavla Heřtuse (Plant from Pavel Heřtus)

2. Detail květenství (Detail of inflorescence)

3. - 4. Spodní strana listu (Lower side of leaf)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář