Jdi na obsah Jdi na menu
 


Peperomia flexicaulis

 

Peperomia flexicaulis Wawra (1862)

p.-flexicaulis-1s.jpg

    

FotografiePeperomia flexicaulis

..................................................................................

Zbývá mi ještě pár druhů jihoamerických peperomií, které pěstuji a o kterých jsem z nejrůznějších důvodů nepsala. Buď nekvetly, nebo o nich nemám mnoho informací, nebo na ně jednoduše nedošlo. Naprostá většina ještě patří k dávce druhů, které před lety přivezl do Prahy Robert Maijer z Holandska. Kdo na tehdejším sympoziu nebyl, prohloupil, protože pro obdivovatele sukulentních či hlíznatých rostlin rodu Peperomia to byl naprostý mazec (neznám termín, který by to lépe vystihoval, snad s vyjímkou masakru). Dodnes na to ráda vzpomínám a je mi líto druhů, které jsem tehdy nakoupila a již je z důvodu úhynu nemám. Malou útěchou je, že mi zůstaly alespoň v podobě různě kvalitních fotografií.

Keříčková Peperomia flexicaulis pochází právě z této akce. I když zde byly k vidění zajímavější, krásnější či vzácnější druhy, P. flexicaulis byla k nepřehlédnutí díky cik- cak růstu svých vzpřímených stonků (délka do 25 cm) a tmavě červené spodní straně střídavě rostoucích listů. Vytváří to zajímavý kontrast se sytě zelenou horní stranou listové čepele. Připadá mi, že tato strana je i částečně průsvitná, ale pravděpodobně se mi to jen zdá.

Klasovité nevětvené květenství se protahuje téměř až do 20 cm. Mám vyzkoušené, že se rostlina dá množit stonkovými řízky, občas se mi totiž při přemisťování nějaká větvička ulomí a je mi líto ji vyhodit. Po zasazení do propustného substrátu většina podobných stonkových řízků zakoření a brzy se rozkošatí do původního keříku. Vodu rostlině dávám pravidelně i v zimě, avšak intervaly mezi zaléváním jsou nepravidelné a občas i s docela delší prodlevou.

Nedávno se ke mně dostal řízeček podobné peperomie, pocházející podobně jako P. flexicaulis z Brazílie. Růstová forma a barevná podoba je až zarážející (když odhlédnu od menší velikosti), odlišný je způsob růstu listů (u nové peperomie rostou v přeslenech po 2 až 5). Moc mě bude zajímat, zda k sobě mají bližší příbuzenský vztah, nebo jde o podobu čistě náhodnou. Ale to nechám k posouzení povolanějším odborníkům. R.

Fotografie 2:

1. Květenství P. flexicaulis

2. Detail listů P. flexicaulis

3. Peperomia sp. Brasil

p.-flexicaulis-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Emersone, Emersone

(Radka, 2. 6. 2014 21:07)

Tak hledej teď. Ještě, že ty a čert (popř. Lake & Palmer) nikdy nespíte a kontrolujete, co my, zelenáči, horkotěžko vypotíme :-)

Re: Emersone, Emersone

(Emerson Fittipaldi co nezná žádné Palmery atd., 2. 6. 2014 22:26)

No vidíte, pani, teď už to tu máte jako u nás na zahradě.
To víte, jde mi o titul Nejužitečnější komentátor

Hledám hledám

(Emerson, 2. 6. 2014 14:37)

najít nemůžu. Pani, na zahradě mi to roste, ale tady vidim jen jednu fotku.