Jdi na obsah Jdi na menu
 


Peperomia andina

Peperomia andina Pino

 p.-andina-1s.jpg

  

Fotografie 1:

1. - 3. Peperomia andina

..............................................

Což takhle dát si další peperomii? Před 3 dny jsem vysela semena několika lokalitních druhů, objednaných ze zámoří, k tomu něco sběrů z našich domácích rostlin. Semena na klasech některých peperomií dozrávají až teď, takže byl nejvyšší čas na opatrné sesbírání skromné úrody. Druhy, vyseté začátkem tohoto roku už opatrně klíčí, u některých jsem za to moc ráda, protože jedny ještě ve sbírce nevlastním a další mám jen jako jedinou rostlinu, takže si ji takto s trochou štěstí do budoucna pojistím. Ne, že by samotným výsevem bylo vyhráno, chce to i hodně trpělivosti a také jistou zkušenost, kam umístit výsevy, aby semena měla optimální podmínky pro vyklíčení. Hlavní zásadou je nespěchat, podobně jako třeba semena některých dalších rodů (Ficus, Begonia, Sinningia, Adansonia, Ipomoea, atd.) to může trvat dlouhé týdny i měsíce, než se dočkáme nějakého výsledku. I ten bývá třeba jen částečný, já osobně jsem ráda za každý vyklíčený semenáček, protože ani ten se nemusí dočkat prvních pravých listů. A když vám začnou klíčit hlíznaté druhy, je to skutečná událost. Už na začátku je pod velkým semenem zřetelná maličká hlízička, která se dole ukotví kořínkem do substrátu. Rostlinka vyžene první miniaturní, peltátní list (jako dvouděložná rostlina by listy měla mít 2, ale já vždy viděla jen jeden – něco podobného jsem pozorovala třeba u klíčenců rodu Adromischus – ten druhý list je asi nezřetelný či zakrnělý). Semeno zůstává na rostlince dlouho přirostlé, rostlinka z něj pravděpodobně dlouho čerpá výživu (opět přidávám ekvivalent – cykasovité rostliny, welvíčie, dioskoreje, atd.).

Zrovna tak to letos probíhalo u několika vysetých semen hlíznatého druhu Peperomia andina. Vyklíčila hned 3 semena, což dává menší naději, že udržím alespoň jednu rostlinku do květuschopného věku. Každá rostlinka dobrá, zvlášť, když mám jen  2 dospělé rostlinky tohoto druhu (každá z nich je asi odlišnou varietou) a u jedné z nich mám pochybnosti, zda se letos probudí k životu. Ukáže se to v následujících týdnech, kdy začínám hlízovité druhy více zalévat. Některé druhy mám totiž jen polozapuštěné v celkem propustném substrátu (kompostovka + písek + pemza), takže mohu i v zimě kontrolovat, jestli temeno pod zaschlými listy má čekací pupeny. Pár nakoupených druhů je však zapuštěných pod povrch substrátu, který dnes pokrývá mechový porost. Mech neodstraňuju, když si prohlížíte obrázky okýnkových a hlíznatých peperomií z přírody, většinou rostou v nějaké skalní štěrbině a jejich listy vykukují z porostu mechu a kapradin. Zůstává zde však riziko odhnití hlízy, protože v kultuře nám chybí organismy, které by odstraňovaly mrtvé rostlinné zbytky.

Druh Peperomia andina nenajdete v Eggliho encyklopedii, v publikaci Peperomias de Cajamarca (napsal Guillermo Eloy Pino Infante), vydané r. 2004 je tento druh uváděný s latinským přídomkem „sp. nov.“, což znamená nový druh bez do té doby zveřejněného popisu. Podobně je tak tomu u další variety tohoto druhu P. andina sp. nov. var. pseudoperuviana var. nov.. Jelikož je zde latinský popis i další náležitosti, k popisu potřebné, předpokládám, že autorem nového platného popisu je právě Pino. Mohu přidat informace o typové rostlině P. andina: nalezena v květnu roku 2000 u silnice z Cajamarca do Cumbemayo v provincii i okrese Cajamarca, kde rostla v mechu spolu se Sedum plicatum ve výšce 3050 m. Obecně roste tento druh hodně vysoko – v nadmořské výšce mezi 2700 – 3600 m. n. m.. Hlíza nahoře propadlá a dole vyboulená může mít 2 – 4,5 (-7) cm v průměru, 2,5 – 3 cm na výšku, listy do 10 cm délky mají okrouhlý či vejčitý tvar čepelí, nahoře zelených, dole purpurových. Zelenopurpurové až čistě purpurové řapíky jsou s čepelemi srostlé třetinu délky listu od báze. Místo srůstu řapíku s čepelí je důležité pro rozlišování druhů a variet peperomií, což se ukáže, jak uvedu později, i v případě P. andina. Na temeni se objevuje mezi listy množství květenství se stvoly do 6 cm a klásky do 10 cm délky. Jako většina druhů (ne – li všechny) je i P. andina samosprašná, stačí rostlině s opylením maličko pomoci a dočkáme se po čase výsledku - vejčitá semena mají až 1,2 mm na délku a průměr do 1 mm. Přidám ještě zajímavost, že druh P. andina už dříve sbíral Dr. Werner Rauh, avšak mylně jej zařadil k druhu P. peruviana.

Po 2,5 letech, v říjnu 2002 v jiném okrese (San Juan) stejné provincie Cajamarca pan Guillermo Pino našel u silnice z Cajamarca do San Juan typovou rostlinu mírně odlišné variety druhu P. andina. Nazval ji P. andina var. pseudoperuviana, rostla zde ve výšce 2370 m. n. m. (obecně se vyskytuje mezi 2400 až 2700 m) v mechu spolu s nějakým neurčeným šťavelem a dalšími peperomiemi (P. cymbifolia a P. galioides). Nebudu už vás unavovat popisem, zaměřím se spíš na rozdíly od základní P. andina. Podzemní kulovitá hlíza, tedy vlastně spíš hlízička má maximálně 8 mm v průměru, vrchní strana je vyboulená stejně jako spodní, listy s řapíky do 8 cm délky přirůstají ke středům okrouhlých čepelí, květenství je kratší (stvol do 3,5 cm, klásek do 8 cm délky), polokulovitá až vejčitá semena jsou menší ( do 9 mm délky a 6 mm průměru).

Přestože jsem rostlinu na druhé složené fotografii nakoupila jako P. andina var. minima, jméno variety mi nic neříká a víc a víc si myslím, že se jedná (už jen podle velikosti hlízy) o základní P. andina. Na první složené fotografii zase můžete pozorovat, jak se může změnit vzhled listů po umístění rostliny pod polykarbonát a do stínu za ostatní rostliny – zrtácí se typické purpurové zbarvení spodní strany listů. Věřím tomu, že na přímém slunci by se zbarvení vrátilo do původní podoby. Určitě bych to chtěla vyzkoušet, zda tato moje spekulace platí. Otázkou zůstává, zda v květináčku po zimní přestávce ještě nějakou hlízku najdu a nebudu se muset spokojit jen s druhou P. andina, od které mám naštěstí již pár týdnů staré potomstvo…   R.

Summary:

Description and experiences with growing of Peperomia andina from Cajamarca in Peru.

Fotografie 2:

1. - 2. Peperomia aff. andina

3. Peperomia aff. andina - detail vrcholu hlízy (top of tuber)

4. Peperomia aff. andina - semenáčky (seedlings)

p.-andina-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář