Jdi na obsah Jdi na menu
 


Peperomia aff. meridana

27. 4. 2014

 

Peperomia aff. meridana Yuncker

p.-meridana-1s.jpg

    

Fotografie 1:

1. Květenství P. aff. meridana

2. Peperomia meridana

.............................................................

Mezi typickými sukulentními peperomiemi tento druh nenajdete. Je na tom podobně, jako na ZL již popsaná P. incana. Nějakou dobu bez vody vydrží, ale ne tak dlouho, jako okénkové sestřičky. Podélně hrbolatá čepel listů je sice masitá, ale nemá tolik možností uchovávat vodu. Rostlina to řeší obětováním nejstarších listů na vzpřímených stoncích.

K nám do sbírky se tento druh dostal náhodou, když jej Michal Rejzek vyřadil z jeho kolekce sukulentů. Nebylo to z důvodu, že by se mu nelíbila, ale udělal to, na co já s Jirkou bohužel zatím nemáme srdce: musel se rozhodnout, jak a co bude dál do budoucna pěstovat, protože na úplně vše jednoduše nemá místo. Některých historicky nakoupených či vypěstovaných rostlin se musel s těžkým srdcem vzdát, aby uvolnil místo pro ty, které má nejraději. My s Jirkou víme, že podobná Sophiina volba čeká i nás, protože pěstovací prostory nejsou nafukovací a není ani v silách dvou zaměstnaných a hlavně pomalu ale jistě stárnoucích šílenců zvětšující se sbírku do budoucna zvládat se ctí.

Jedna z Michalem darovaných peperomií nyní vykvetla a tak jsem se rozhodla o ní napsat. Nebyla u ní jmenovka, tudíž nezbylo, než zapátrat na síti. Nejpravděpodobnějším výsledkem je jméno Peperomia meridana. V roce 1961 jej jako herbářovou položku z Venezuely zařadil v rámci NYBG (New York Botanical Garden) herbáře sběratel (či sběratelka) L. Aristequieta a nyní se nachází v několika botanických zahradách a soukromých sbírkách. Jak je to s platností jména vám nepovím, ale věřme internetu. Podotýkám, že rostlina je k nalezení i pod jménem P. meridiana (meridiana = jižní). Netroufnu si jednoznačně tvrdit, jak je to vlastně správně.

Prozatím rostlina zůstává v hliněném květináči, ve kterém nám byla vloni darována, substrát je zjevně propustný. Vodu dávám v létě každý týden, přes zimu byly zálivkové intervaly někdy i delší. Rostlina zůstala ve skleníku, v létě v rozmezí teplot od nočních nízkých jen pár stupňů nad nulou až po denní maxima kolem 35°C v době veder, od dubna po říjen s celodenním proudícím venkovním vzduchem. V zimě opět proud vzduchu díky ventilátoru a rozmezí teplot 6°C při inverzi a bez topení a občasná maxima díky slunečnímu svitu cca 20°C.

A protože se stonky tohoto druhu začínají protahovat a ohýbat (rostlina je v poledne přistíněná policí nad sebou), bude asi po odkvětu následovat zmlazovací řez. Pro dnešek už ze mě víc na toto téma nedostanete . R.

Fotografie 2:

1. Detail květenství

2. Peperomia aff. meridana

p.-meridana-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář