Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pelargonium oblongatum

12. 4. 2008

                  Pelargonium oblongatum Harvey

Obrazek

 

Fotografie 1:

1.- 2. Nové listy (New leaves

3. Mladé květenství (Young inflorescence)

4. P.oblongatum 

...............................................................

Nějak se mi ty záhady a omyly naší sbírky nakupily. Člověk pořád odkládá opravu omylů na potom, až bude mít čas, na jaře vysévá a přesazuje, v létě rozsazuje, na podzim sbírá semena a v zimě odhrnuje sníh, topí v kamnech, marodí nebo dohání zoufale to, co nestihnul přes zbytek roku. Taky byste potřebovali alespoň měsíc navíc? Měsíc, který byste věnovali lenošení, prohlížení odborných knížek, internetu a hlavně splněním všeho, co jste odsunuli se slovy: Až na to budu mít víc času…Konec snění a vraťme se do reality. V poslední době s Jirkou zjišťujeme, jak se vyplatí pokusit se o sbírkových rostlinách něco alespoň trochu kloudného napsat. Je to totiž právě ten okamžik, kdy vezmete do ruky právě zmiňovanou literaturu už jen kvůli zjištění autora platného popisu a zkontrolujete i ostatní encyklopedické údaje o rostlině. A právě tehdy dojde na lámání chleba. S podivem zjistíte, že k vaší rostlině s nějakou konkrétní jmenovkou nepasuje tu barva květu, tu tvar listů a přinejhorším pod jménem ze jmenovky rostlinu v encyklopedii vůbec nenajdete. Nebojte se, nepodléhejte panice, z vlastní zkušenosti vím, že k rozuzlení záhad či k vyřešení omylů dojde v neočekávanou chvíli, kdy třeba hledáte něco úplně jiného…

Pelargonium oblongatum je toho naprosto typickým příkladem. Před několika lety jsem Jirkovi pro nedostatek jeho času vysela semena několika pelargonií, mimo jiné také P.appendiculatum. Od tohoto druhu vyklíčily dvě rostlinky, které máme dodnes. O rok později, kdy byly semenáčky ještě nedospělé, jsme při jedné příležitosti zakoupili dospělou rostlinu P.appendiculatum od jednoho pěstitele ze Středočeského kraje. Trochu nás mátlo, že stárnoucí semenáčky P.appendiculatum se tomu zakoupenému ani zdaleka nepodobaly. Tušila jsem, že je někde zrada, ale problémem jsem neměla čas se trápit. Vloni semenáčky poprvé vykvetly, květy jakž takž odpovídaly fotkám na netu, problém jsem tedy opět pustila z hlavy.

Když v těchto dnech jeden semenáč P.appendiculatum nakvetl velkolepým květenstvím, rozhodla jsem se o něm něco víc napsat. Jaké bylo moje překvapení, když se pod heslem P.appendiculatum na webu objevily rostliny, které jako by z oka vypadly té zakoupené…Nastalo podrobné prohlížení seriózních stránek s fotografiemi květů rostlin rodu Pelargonium, které nakonec vedlo ke zdárnému výsledku: pelargonium z výsevů dostalo správné jméno oblongatum. O pravé P.appendiculatum nepřijdete, jeho chvíle nastane, až také ukáže své květy.

P.oblongatum, patřící do čeledi Geraniaceae, pochází z jihoafrické provincie Severní Kapsko, kde roste do 30cm výšky jako geofyt s oválnou hlízou. Svěže zelené listy jsou řapíkaté, listové čepele nedělené, oválné až okrouhlé s vrchní stranou porostlou krátkými a dlouhými chlupy. Na spodní straně listů je velké množství krátkých měkkých chloupků. Okraje listových čepelí jsou zoubkované s jemnými brvami. Květenství se skládá ze 4 – 8 (literatura připouští i 24) květů. Květ se skládá z pěti nestejných žlutavých petal, na dvou horních je navíc vínově červená kresba z tenkých linek. Prohnuté tyčinky nápadně vyčnívají ven z květu. Květy jsou samosprašné, stačí si dát práci a na prstu přenést suchý pyl na blizny dalších květů. Později se začne vyvíjet zobanovitý výrůstek s poskládanými úzkými semeny a chmýřitými „ostruhami“. Po dozrání se semena oddělí a zůstanou přichycena jen za špičky ostruh. Ale to už asi znáte z minulých článků o pelargoniích.

Úskalím většiny geofytních muškátů je jejich zimní růst, na přelomu srpna a září (někdy i déle) naraší na kaudexu nové listy, což je signálem začátku zálivky. V tuhle dobu většina zimních pelargonií nakvétá, přičemž listy už houfně zasychají. Zálivku už zmírňuji, abych koncem dubna přestala zalívat úplně a pod stoly nechala rostliny odpočívat až do pozdního léta. Nezapomínám odstraňovat zaschlé části.

Pokud máte alespoň trochu vhodné podmínky pro zimní růst rostlin (je třeba co nejvíc světla), nemusíte mít z geofytních muškátů obavy. Jsou to rostliny zajímavé nejen atraktivními květy, ale i různorodými listy, které zvlášť v mladém věku jsou velice úhledné. Když se vám pak podaří najít rovnováhu mezi sporadickým a přehnaným zaléváním (často zalévám až když kytkám malinko zavadnou listy), vyvarujete se i zbytečných ztrát. Pamatujte si, že je vždy lepší, aby rostliny předčasně upadly do vegetačního klidu, než aby vám uhnily od kořenů a neplatí to jen pro pelargonia.   R.

Summary:

Determination and experience with growing of geophytic Pelargonium oblongatum from Northern Cape in RSA.

Fotografie 2:

1. Rostoucí květenství (Ascending inflorescence)

2.- 4. Květy (Flowers)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář