Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pelargonium laxum

26. 1. 2010

Pelargonium laxum (Sweet) G.Don (1831)

 

Obrazek


  

Fotografie 1:

1. Stonky pelargonia (The stem of Pelargonium laxum)

2. List (A leaf)

......................................................................................


Myšlenku zjistit si něco o této letní rostlině nyní v zimě mi vnuknul okamžik, kdy jsem přebírala loňskou úrodu semen a našla tam pár semen z bezejmenného pelargonia, které jsme dostali od jednoho šikovného rokycanského sukulentáře a kaktusáře při jedné z našich občasných návštěv jeho sbírky. Už si nepamatuji, zda předpokládal, že víme, jak se rostlina jmenuje, nebo chtěl, ať si jméno dohledáme. Kytka byla několikaletým semenáčkem z jeho staré sbírkové rostliny.

Dva roky si kytka vesele vegetila mezi ostatními muškáty a letos v létě poprvé vykvetla. Znalost vzhledu bílých květů s růžovým tónováním už dovolovala pokusit se o nějaké předběžné určení rostliny s nepříliš tlustým, vyšším stonkem (průměr něco přes 1cm) a bohatě vykrajovanými listy. V úvahu přicházelo několik druhů podobných pelargonií, hodně podobné se mi zdálo třeba P.laxum či P.ceratophyllum.

Nakonec jsem zvolila Pelargonium laxum, druh pocházející ze suchých částí západního a východního Kapska, oblastí s letními srážkami. Jako dospělá rostlina se světle šedožlutou kůrou dorůstá až do výšky 30cm. Listy jsou sice jednoduché, ale čepele jsou hluboce a bohatě vykrajované. Terminální květenství na jemně chlupatých stvolech dlouhých až 18cm nese v okolíku několik drobnějších květů s bílými korunními lístky, tónovanými do růžova. Na dvou vrchních najdete u báze zdobný prstenec růžových teček. Pokud květům trochu pomůžeme (přenesením zralého pylu z pestíků na rozevřenou bliznu, přičemž obojí se vyvíjí v rozdílnou dobu), získáme po čase klasická muškátová semena v obilce, vybavená spirálovitě zatočenou „ostruhou“ a chomáčem stříbřitých chlupů na konci. Právě v této době se chystám na vysetí několika semen, která se mi povedlo vytvořit. Pro případné vysévače připomínám, že semena pelargónií je dobré vysévat v nezakrytých nádobách. Delší, tenčí stonek dovoluje i snadné řízkování. Jak vidíte, u naší darované rostliny k něčemu podobnému došlo, netuším však, zda záměrně či náhodou.

Výhodou P.laxum je kromě jiného i to, že zabere minimum místa, protože roste hlavně do výšky a zatím se minimálně větví. Nejsem si jistá, zda s tím nesouvisí druhové jméno rostliny, které se dá přeložit jako „volný, řídký, ochablý“. Pak to může souviset s bohatě vykrajovanými listy tohoto druhu. Pravdu vám s jistotou neřeknu, nejdůležitější je, že rostlina je zatím spokojená a díky letnímu květenství se již předvedla v plné kráse. R.


Summary:

Description and experiences with growing of Pelargonium laxum from South Africa.


Fotografie 2:

1. Rostlina s květenstvím (Pelarfonium laxum with the inflorescence)

2. Detail květu (Detail of a flower)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář