Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pelargonium alternans aneb když se dárek nepovede

24. 12. 2008

Pelargonium alternans J.C.Wendland aneb když se dárek nepovede

 Obrazek

  

Fotografie 1:

1. Listy (leaves)

2. Pelargonium alternans

.........................................

Doufám, že už máte vy všichni, co jste byli celý rok hodní, rozbalené dárky a že snad alespoň některý z dárečků měl něco společného s kytičkami. Nebyla by špatná třeba pěkná keramická mistička, knížka o kytičkách (nejen sukulentních) nebo rovnou nějaká rostlinka. S tou může ale nastat potíž. Z vlastní zkušenosti vím, že se takový dárek hodně špatně schovává, protože stále potřebuje světlo a to znamená, že je všem z rodiny na očích, tedy i těm, kterým je určen. Nepřichází tedy v úvahu nakoupit s delším předstihem, leda že byste rostlinku deponovali k někomu cizímu, nebo ji obratně vmísili mezi ostatní vaše zelené miláčky a doufali, že si plánovaný obdarovaný nevšimne. Rostlinka se také dá nakoupit na poslední chvíli, ale k tomu je třeba hodně štěstí, protože těsně před svátky vybíráte z již stokrát přebraného a výsledek je tudíž hodně pochybný. Proč o tom všem mluvím?

Naše obzvláště letité Pelargonium alternans bylo vlastně původně také dárkem od srdce. Sice ne vánočním, nýbrž narozeninovým. Jeden nejmenovaný moc šikovný a zkušený pěstitel se rozhodl, že svému starému tatínkovi udělá radost. A protože ten měl v oblibě muškáty jako okrasné truhlíkové květiny, sehnal pro něj nádherné kaudexní pelargonium. Co by za něj leckdo z nás dal… Bohužel, starý pán nadšením nehýřil, ba naopak, poslal svého syna (a našeho kamaráda) s takovým dárkem tam, kam nikdo z nás poslán být ani trochu nechce. A protože dárce je člověk hrdý, naštval se nejen na obdarovaného otce, ale i na darovanou rostlinu, která nedorozumění způsobila. Pelargonium putovalo do kouta skleníku, kde v nemilosti čekalo na to, až mu nastanou lepší časy. Ne, že by o něj nebylo dobře postaráno, ale každá kytka, kterou pěstujeme, podle mého názoru potřebuje cítit, že ji máme rádi, že si jí vážíme a že je u nás chtěná a vítaná.

Do podobného okamžiku jsme přijeli my „zelenáči“ na návštěvu. V jejím závěru nám bylo nabídnuto právě ono nešťastně odstrčené pelargonium. Zadarmo, hlavně, že bude pryč a nebude připomínat to, že je zavrženým dárkem. Nám to nešlo do hlavy, znáte to, každá věc zadarmo je tak trochu podezřelá. Když jsme pochopili, že si z nás majitel nedělá legraci, nechali jsme zaň alespoň něco symbolického a pořád nemohli uvěřit tomu, že si domů vezeme takovou vzácnost, na kterou bychom se jindy a jinde ani neodvážili pomyslet. Jak vidíte, to, co pro někoho může být zbytečná starost, může jinému přinést velikou radost.

Tolik krátká a snad i maličko poučná historka a řekněme si něco o tomto pachykaulním muškátu. V přírodě byste měli šanci ho potkat v oblasti západního Kapska (JAR) v podobě rostliny s někdy až 40cm vysokým, rozvětveným, dřevnatým stonkem. Listy jsou kadeřavě zpeřené, květenství s 1 – 4 bílými či světlounce růžovými květy, které vás nijak neohromí ani krásou, ani velikostí. Naše rostlina je o něco menší, má zhruba stejný rozměr do výšky i do šířky a pro vaši představu roste v květináči o průměru asi 25 cm v hodně pemzovém substrátu. Vodu dostává přiměřeně své velikosti hodně nepravidelně hlavně od podzimu do jara (musím dávat pozor, aby voda nezatekla do prohlubní na temeni kaudexu, kde by jistě nedělala dobrotu), tak, jak je zvyklé z oblasti, odkud pochází. Přes naše léto by mělo spokojeně spát v bezlistém stavu. To naše bylo letos ještě hodně popletené, ale příští rok na jaře ho čeká omezení zálivky a odpočinek během konce jara a celého léta.

Je čas zakončit tuto štědrovečerní pohádku o největším a nejstarším muškátu naší sbírky a poznamenat, že podobnost se skutečnými postavami je čistě náhodná. I když musím přiznat, že jsem pořád připravená vrátit tento putovní dáreček původnímu majiteli, kdyby někdy zalitoval, že nám takovou vzácnost nezištně věnoval. R.

Summary:

Christmas´ story about unsuitable present - Pelargonium alternans.

Fotografie 2:

1. Kaudex (Caudex)

2. Květenství (Inflorescence)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář