Jdi na obsah Jdi na menu
 


Oxalis sp., Paposo, Chile

30. 3. 2010

Oxalis sp., Paposo, Chile


Obrazek

 

  

Fotografie 1:

1. Řízek z rostliny (Cutting of a plant)

2. List (A leaf)

3. Oxalis sp., Paposo, Chile

...............................................................


Zrovna nedávno jsem slyšela stesk, že na našem webu málo píšeme o kaudexech. Není však na světě pisatel ten, aby se zavděčil čtenářům všem…Podívat se zblízka na nějaký šťavel mám v plánu už delší dobu a logicky jsem uvažovala, že bych nějakým cibulovým zimním důstojně uzavřela jejich růstovou sezónu. Nových druhů je však tolik, že jsem to nakonec vzdala a nevybrala si žádný. Nakonec na některé z nich jednou dojde, protože si pozornnost určitě zaslouží. Kaudex však nemusí být jen mezi kukurbity, euforbiemi či svlačci. Ač je to trochu k nevíře, našli byste ho právě i mezi šťavely.

Nevím, zda se už neopakuji, ale je teď na místě zopakovat hlavní strategie růstu šťavelů. Přeskočíme druhy jednoleté a bylinné (asi znáte úporný O.corniculata, jehož přítomnost ve sbírce či na skalce bych nepřála žádnému pěstiteli), nás pochopitelně nejvíce zajímají šťavely z nějaké části sukulentní (stonek, listy), druhy cibulkovité a nakonec určitá skupinka jihoamerických druhů s tloustnoucím kořenem. A právě o jednom z poslední skupiny bych se chtěla více rozepsat.

Kaudexních druhů mám ve sbírce několik. Liší se vzhledem mírně sukulentních či bylinných listů i schopností přirůstání kořene. V mých očích asi nejdokonalejší kaudexy vytvářejí 3 druhy z Chile. O jednom (nebožtíkovi) jsem již psala, na řadě je další se zajímavými jemně chlupatými listy s výraznějším reliéfem na horní straně jednotlivých lístků. Našla jsem, že podobné listy má O.bulbocastanum, rostoucí ve stejné oblasti, nikde jsem však nenašla, zda je tento druh cibulkový či kaudexní. Asi nejhezčí je tato rostlina, když listy ještě nejsou úplně vyvinuté. V současnosti je v plném květu, jednotlivá květenství nesou několik květů se žlutými petalami zvenku s načervenalými okraji. Určitě je to zajímavější podívaná, než čistě žluté květy u klasického O.megalorrhiza. Již několik let se snažím polapit nějaká semena, ale bohužel se nedaří. Buď rostlina není samosprašná, nebo vytváří jen malý počet semen (některé chilské druhy tvoří v jednom plodu jen 2 semena). Zkrátka potomstvo je v nedohlednu.

Nezbylo mi, než se pokusit o řízkování, což se zdařilo a nyní mám tento šťavel ve dvou květináčcích, přičemž mladý řízek opět zdatně tloustne, roste a kvete. Když jsem dnes při samosprašování rostlinu zase držela v ruce, rozhodla jsem se řízkování zopakovat. Pěstování je spíš takové intuitivní, když kaudex naraší, začnu zalévat a nekoukám, zda je léto či zima (proto květy takhle brzy zjara). Substrát je s přídavkem pemzy, letos asi dojde na přesazení a kontrolu stavu podzemní části kaudexu.

S přesným určením toho moc zajímavého druhu je potíž, stále nemám k dispozici potřebnou literaturu a internet podobné kaudexní zajímavosti neukazuje. Takže mi bylo zkrátka líto vám podobnou kaudexní raritu neukázat i beze jména… R.


Summary:

Description and experiences with growing of caudiciform Oxalis sp. from Paposo in Chile.


Fotografie 2:

1. Mladé listy (Young leaves)

2. Květenství (An inflorescence)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář