Jdi na obsah Jdi na menu
 


Oxalis sp., CH859, Chile

26. 8. 2007

Oxalis sp., CH859, Chile



Obrazek
 

 

  

Fotografie 1:

1. Rostlina na začátku sezóny (Plant on start of growing seassion)

2. Listy (Leaves)

3. Oxalis sp., CH859, Chile

.................................................................................................


Tuším, že si šlapeme po reputaci, ale je to život. Kytky přicházejí a zase odcházejí. Tímto článkem mohu naplnit bohužel hned dvě rubriky najednou: Werbář s tajenkou a Werbář in memoriam. Takový parádní kaudexní oxalis to byl a přitom to nebyl ani O.megalorrhiza ani O.carnosa….

S informací, že v Chile roste množství kaudexních oxalisů, jiných než oba výše jmenované, jsem se poprvé setkala před lety ve slovenském časopise v článku Romana Staníka. Málem mi vypadly oči z důlků, když jsem koukala na tu kaudexní krásu na fotkách. Bylo to pro mě něco jako nedostižný sen. K mému velkému překvapení jsem zhruba po roce podobné rostliny dostala darem, ať s nimi dělám, co umím. Ono se to řekne…Kytky jsem přesadila do svého substrátu a přemýšlela, zda je probouzet zálivkou, nebo čekat, až samy naraší. Nakonec jsem zvolila zlatou střední cestu: sem tam jsem jim „hrcla“ trochu vody a pozorovala, co to s nimi udělá. Ze všech nejdříve narašil největší kaudex a byla to právě ta rostlina, kterou vám ukazuji na fotkách – oxalis mezi námi nazývaný „osmpětdevítkou“. Kupodivu ještě před listy rostlo rovnou květenství, jinak než u známých běžných sbírkových kolegů, bylo totiž rozvětvené a převislé. Květy se opět lišily, koruní lístky byly sice žluté, ale větší a širší. Mezitím už se začaly objevovat listy, sivězelené s klínovitými listeny. Oxalis vytrvale kvetl, nikdy se mi však nepodařilo zachytit semena. Dnes už podle podobných typů oxalisů vím, že květy nejsou samosprašné, je třeba je sprášit mezi sebou. Semen je v semeníku poskrovnu a jsou ze semeníků vymršťována jen v okamžiku dostatku tepla, takže nejčastěji přes poledne. Jednou se mi podařilo nějaká semena sklidit, jak jsem však později zjistila, sebrala jsem je ze semeníku úplně jiného oxalisu. Aspoň tedy semenáčky, které později vyklíčily, neměly s původní osmpětdevítkou mnoho společného. Ke konci sezóny oxalis předčasně zatáhl, jak jsem však pozdě zjistila, bylo to postupující hnilobou v kaudexu.

Kdybych tehdy věděla to, co dnes už vím…Kaudexní oxalisy jde řízkovat vrcholovými řízky. Substrát má být s minimem humusu, protože půda v Chile je na humus velmi chudá, často úplně chybí. Na závěr sezóny jsem zoufale posbírala všechna semena, co pod oxalisy ležela, vysela a později i sbírala všechny semenáčky, které klíčily v okolí místa s oxalisy. Dodnes totiž doufám, že se mezi nimi objeví aspoň jedna jediná typická osmpětdevítka….R.

 

Summary:

Description and experiences with growing of interesting unidentified caudexal Oxalis sp.Chile, which unfortunately died.

Fotografie 2:

1. Kvetoucí rostlina (Flowering plant)

2. Hnijící kaudex (Rot in caudex)

3. Květy (Flowers)

Obrazek



 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář