Jdi na obsah Jdi na menu
 


Oxalis peduncularis

17. 1. 2008

                             Oxalis peduncularis Kunth

Obrazek

ObrazekAbychom uviděli tento zajímavý šťavel v přírodě, museli bychom až do dalekého

Ekvádoru a Peru. Nepotěším fanoušky kaudexů ani cibulovin, O.peduncularis má jen necelý centimetr tlustý stonek a ztloustlé řapíky listů. Podezírám ho, že právě ty řapíky listů udržují rostlinu při životě v suché části roku, kdy listeny na jejich koncích opadají. Když je nejhůř, zaschne i  většina řapíků a zůstane jich jen pár na koncíchObrazek stonku. Stonek se v pozdějším věku může rozvětvit, já osobně tak trpělivá nejsem a rozvětvení jsem napomohla řezem. Vznikl tak i materiál pro další lidi, které jsem nakazila šťavelovou vášní J.

O.peduncularis jsem dostala u Mudr. Svatopluka Ryby v Rakovníku. Rostlina byla velice vzhledná díky červeně olemovaným zeleným listenům a již zmiňovaným sukulentním řapíkům, takže nešlo odolat. První sezónu jsem si s ní dost Obrazekdobře nevěděla rady, hlavně v zimě, zda zalévat, či nezalévat. Měla jsem strach, že nepříliš sukulentní oxalis nepřežije bez zálivky zimu. Raději jsem občas zalévala, i když to pak nutilo rostlinu růst. Následky jsou nasnadě, vrcholové listy byly nevzhledně bledězelené, listeny zvětšily plochu a stonek se ošklivě zúžil. Další sezónu to kytka napravila, ošklivé místo odrostlo a překrylo se vyššími listy. Příští zimu jsem to riskla a kytku zalévala jen velmi sporadicky, což se projevilo ztrátou listenů a ztloustnutím řapíků. ObrazekV létě jsem už docela vysokou rostlinu nemilosrdně zařízla, vrcholovou část nařezala na špalíčky vždy se třemi listy a nasázela do pemzy. Spodní část původní rostliny se pěkně rozvětvila a řízky krásně zakořenily. Kytka vytrvale kvetla bohatým květenstvím se skupinou tmavěžlutých květů s vínovými kalichy a tím podbízivě lákala savý hmyz z okolí.

V letním měsících s dostatkem silného slunečního záření dostaly listy rostliny na většině plochy listenů sytě červené zbarvení a i listové řapíky se ztenčily, rostlina vlastně v té době Obrazekdíky pravidelné zálivce nepotřebovala sukulentní orgán. Podobnou strategii má O.succulenta, který pochází z podobné oblasti, jako O.peduncularis, jen mu chybí ona výrazná červená barva.

Vidíte, že příroda donutila některé rostliny zvolit kuriózní strategii pro přežití zhoršených životních podmínek, v tomto případě suché periody. Právě proto možná vyhledáváme všechny možné „statečné“ rostliny, které se dokázaly vyrovnat s nepřízní osudu a nerozhází je ani dlouhý nedostatek vody.    R.

Fotografie:Obrazek

1. Oxalis peduncularis

2. Listy

3. O.peduncularis v létě

4. O.peduncularis v zimě

5. Poupata

6. Květenství

7. Pilný hmyz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

...

(Romča, 18. 1. 2008 9:45)

Přejí krásný, i když u nás deštivý den, ale díky Vašim článkům rozkvetlý. Jako již tradičně nemám slov nad tou krásou a musím říct, že oxalisy mě berou čím dál víc. Už mám doma jeden ;o), bohužel nevím název, ale má červené lístky s tmavě červeným až černým(opticky)lemem. Jinak se musím podělit o novinku v našem sukulanteření, díky Vám jsme se rozhodli pro výsevy, takže už jsem objednala semena, květináčky pro výsevy a agroperlit a nějaké drobnosti a teď se s manželem nemůžem dočkat, až dorazí a začnem. Sice mám obavy, jestli něco vyroste, ale snad se zadaří... Chtěla sem Vás poprosit, jestli byste mi mohla napsat Vaše zkušenosti s výsevy. Budem vysévat hlavně lithopsy a pak nějaké begonie a kaudexy a taky moje oblíbené dorstenie. Pokud si najdete chvilku, můžete mi to poslat na email omsa@email.cz, budu Vám moc vděčná. Už sme sice nastudovali, co se dá, ale čím víc info, tím líp. Mějte se krásně a těším se na další kytičky, je to lahoda pro oko a rozšíření obzorů pro nás začátečníky ;o)
R.