Jdi na obsah Jdi na menu
 


Othonna triplinervia

3. 12. 2010

Othonna triplinervia DC (1838)

 o.-triplinervia-1s.jpg

  

Fotografie 1:

1. Othonna triplinervia

2. O. triplinervia - květenství

.................................................

Pořídit si Othonna triplinervia (triplinervia = trojnásobně žilnatá, což asi souvisí se žilnatinou listů) do malé sbírky je tak trochu bláznovství. Kniha o sukulentech z čeledi hvězdnicovitých (Succulent Compositae - G.D. Rowley) totiž uvádí, že tento keřovitý druh v přírodě (Kapsko v RSA) dorůstá až 2 metrů. Když se ale zadíváte na celkovou fotografii rostliny, asi pochopíte, proč se dá koupi těžko odolat. Stonek rostliny je krásně ztloustlý, posetý jizvami po opadaných listech a rozvětvuje se až asi 10 cm nad zemí. Větve jsou už tenčí (průměr do 18 mm), na naší rostlině najdete zatím jen 2 silnější a zárodky několika dalších - slabších. Jak jsem už naznačila, ojíněné listy po sezóně z rostliny opadají. V první fázi vegetace rostlina nakvete; patří mezi druhy s výraznými květy, kromě žlutých terčovitých květů je na kraji úboru ještě 5 - 6 jazykovitých. Celé řídce rozvětvené květenství příliš moc vysoké (do 20 cm).

Už se mi to stalo několikrát. A tak i když asi jednoho dne bude z této rostliny tak trochu obluda, zatím je na ní docela pěkný pohled, takže asi chápete, že jsem zase jednou neodolala. Člověk ztratí hlavu a nemyslí na zítřek. Přinejhorším je tu nůž a bude muset dojít k menšímu prořezu. Zatím to O. triplinervia ani trochu nepotřebuje.

Tato rostlina u nás rozšířila slušnou řádku zimních rostlin. Ty začínám zalévat koncem srpna, později dostávají vodu (1x týdně), i když jsou ve skleníku, kde bývá kolem 10 stupňů. Nižší teploty zimním rostlinám vůbec nevadí, vypadají naprosto spokojeně. Určitě ale potřebují maximum světla (což asi v bytě za záclonou dost dobře nejde ), zvlášť teď za krátkého dne.  Po sezóně nechávám O. triplinervia v bezlistém stavu na místě, nikam ji nesklízím. Myslím si, že úplně bez vody po sezóně není, když zalévám kytky okolo, občas mi k rostlině pár kapek ukápne, ale nesmí to být moc, aby se předčasně neprobudila.

Některé druhy rodu Othonna už dnes snadno seženete v nabídkovém katalogu semen některých pěstitelských firem (hlavně jedné zámořské), hotové rostliny na tuzemských burzách rostlin či v zahraničních pěstírnách (německých či holandských). Pokud tedy máte příhodné podmínky pro jejich pěstování, můžete to zkusit s těmito ne úplně jednoduchými, zato určitě zajímavými rostlinami z jihu Afriky.   R.     

Summary:

Description and experiences with growing of Otronna triplinervia.

Fotografie 2:

1. Othonna triplinervia 

o.-triplinervia-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář