Jdi na obsah Jdi na menu
 


Othonna herrei

18. 11. 2007

Othonna herrei Pillans


Obrazek

 

  

Fotografie 1:

1. Rostlina na začátku růstové sezóny (Plant at the beginning of growing seassion)

2. Poupata a mladé listy (Buds and young leaves)

3. Listy a květenství (Leaves and inflorescence)

.............................................................................................................................


Svatý Martin přijel téměř přesně podle pranostik na bílém koni a to znamená, ač je kalendářně ještě podzim, pro pěstitele sukulentů nastává tak neoblíbená a nevítaná zima. Vše je zazimováno, kaktousky bez debat obývají sklepní a jiné temné provizorní prostory a ke slovu přicházejí zimní kytky. O několika z nich už se zde psalo, tudíž přidávám další, kterou jsem jednak dostala jako krásný dar našeho přítele J. z Mnichova a také jednoduše vysela z nakoupených semen.

Právě Othonna herrei je hodně atraktivním zástupcem jak svého rodu, tak zimních rostlin vůbec. Ve své domovině - Jihoafrické republice v provincii Severní Kapsko, roste jako zakrslý polokeř do velikosti 20 cm. Jeho dřevnatý, nepříliš silný stonek pokrývá množství vystouplých kónických hrbolů, které spolu s hnědou borkou vytvářejí typický vzhled rostliny. Jediná maličko podobná je O.armiana, která má hrbolky menší, hustší a hlavně stonek, na kterém hrbolky jsou, je hodně ztloustlý a rostoucí spíš do šířky než do výšky. U O.herrei se na vrcholech jednotlivých, občas i rozvětvených stonků objevují masité listy opakvejčitého tvaru a hlavně charakteristického sivězeleného zabarvení s ojíněným povrchem. Spodní strana je lehce nafialovělá a okraje listu mělce zubaté nebo zvlněné.

Zpočátku nebo i ke konci růstové sezóny se začíná objevovat mírně rozvětvené květenství se žlutými úborovitými květy velikosti zhruba centimetru v průměru. V tomto složeném květu se objevují části se samčími pohlavními orgány a části se samičími orgány, přičemž se otvírají od okraje ke středu. Pokud dojde ke sprášení, semena jsou šedavá, ochmýřená na povrchu s jemným, sametovým chmýřím a na koncích s delším stříbrným chmýrem, sloužícím k unášení semen při závanech větru podobně jako u našich pampelišek ze stejné čeledi Asteraceae.

U O.euphorbioides jsem už popisovala, jak vytvořit vhodné podmínky k výsevu. Semena O.herrei mají výhodu dobré klíčivosti a rychlého růstu, daleko problémovější je v dospělejším věku, kdy je citlivá na déletrvající přemokření. Hlavní růstovou sezónu má O.herrei od konce srpna do jara, kdy se zmírňováním zálivky dostane do klidu, shodí listy a přes naše léto odpočívá a sbírá síly do další sezóny. Zkuste si tedy jednu z nejhezčích rostlin rodu Othonna vypěstovat ze semínek (nabízejí zahraniční pěstírny), není to složité a rozhodně jen tak uvidíte rostlinu při jejím vývoji už „od plenek“. R.

 

Summary:

Description and experiences with growing of south-African Othonna herrei from family Asteraceae.

Fotografie 2:

1. Rostlina s květenstvím (Plant with inflorescence)

2. Květenství (Inflorescence)

3. Semenáče (Seedlings)

Obrazek



 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Teď a pak

(Raduša, 19. 11. 2007 6:31)

Však jsem to psala, že dospělé O.herrei jsou pěkné potvory. Pár let se tváří, jako že je vše naprosto O.K., a pak člověk najde jen dutý suchý stonek...:-(
Pokud byste ji nemohl sehnat, přijeďte si k nám pro roční miminko (jednu můžu postrádat) :-). Díky za chválu, každý ohlas nás vždy potěší.

Tak

(Pepa z depa, 18. 11. 2007 22:37)

tahle rostlinka se mně už natrápila dost....
Bohužel,další se nedožila zimy..padla za vlast..sice jsem to už tušil někdy ke konci léta ale i tak to zamrzí.:-(
Je to fakt parádní othona, nepodobá se snad žádné jiné rostlině svým nádherným vzhledem.A když se starší rostlina rozvětví, tak nemá konkurenci.Vypadá pak jak zvláštní bonsaj.
Moc díky za článek.Pepa.