Jdi na obsah Jdi na menu
 


Othonna euphorbioides

11. 8. 2007

Othonna euphorbioides Hutchinson


Obrazek


  

Fotografie 1:

1. Květ (Flower)

2. Semenáčky (Seedlings)

3. Othonna euphorbioides

........................................

Ať se nám to líbí nebo ne, kvapem se blíží doba, kdy se začínají probouzet zimní rostliny. Mají hlavní růstové období na krátkém dni, s čímž musíme při pěstování počítat. Dokud jsem měla rostliny v bytě po oknech, zimním kytkám jsem se vyhýbala jako čert kříži, věděla jsem, že při orientaci našich oken by rostliny slunce téměř neviděly, a pokud bych přece jen neodolala, zavánělo by to téměř s trápením živé bytosti. Po stavbě v zimě vytápěného polykarbonátovníku se situace změnila a nastala možnost pořídit si kytky, které jsem si dřív mohla jen s povzdechem prohlížet v knížkách.

Othonna euphorbioides z čeledi Asteraceae je právě jednou ze sukulentů, které se v současnosti budí. I když rostlina stála bez kapky vody v prvním patře našeho polykarbonátovníku, to znamená na polici pod hlavním stolem zhruba 20 cm nad zemí, kam nejde přímé slunce, ale jen světlo odražené, objevily se na ní nové mladé listy. To je známka začátku její růstové sezóny, takže i když se ostatní zimní rostliny budí spíše až koncem srpna, je třeba respektovat to, o co si samy řeknou. Ale možná mi teď žehráte, že o O.euphorbioides vůbec nic nevíte, pokusím se vás tedy s rostlinou trochu seznámit.

O.euphorbioides pochází z Namaqualandu v provincii Severní Kapsko v Jihoafrické republice. V přírodě roste jako zakrslý, pachykaulní, rozvětvený keř. Ztloustlý stonek pokrývá odlupující se šedožlutá borka a na koncích větví vyčnívají až 4 cm dlouhé rozeklané výrůstky, které jsou pozůstatkem rozvětvených květenství. Šedozelené ojíněné opakvejčité či kopinaté listy se zakulacenou špičkou po vlhké sezóně zasychají a opadávají. Drobné nenápadné žlutozelené květy se objevují na začátku či ke konci růstové sezóny. Z těchto složených květů vyčnívají prašníky s pylem a v jednu chvíli po obvodu i rozeklané blizny. Pokud dojde ke sprášení, vyvíjejí se nevelká, podlouhlá, droboučce ochlupená stříbrošedá semena s chmýřím na tupém konci (pozor, většina semen je tzv.hluchých, nesprášených – ta jsou tenká, snadno ohebná). Po několika výsevech si myslím, že by se měla vysévat čerstvá a neměla by mít ke klíčení přílišné teplo, dobře jim dělá chladný výsev. Chmýří ze semen opatrně odlamuji a po mírném zatlačení do substrátu ošetřím fungicidem (Previcur), protože semena často mohou brzy začít plesnivět. Semenáčky přirůstají docela rychle, po čtvrt roce mají zřetelné drobné pachykauly.

Vím z vlastní zkušenosti, že rostliny rodu Othonna si nemůže vzhledem k zimnímu růstu dovolit každý, ale pokud jim můžete dopřát dostatek světla, můžete to jednou zkusit. R.

 

Summary:
Description and experiences with the growing of caudexal south-african Othonna euphorbioides from family Asteraceae.

Fotografie 2:

1. Půl roku starý semenáč (6 month old seedling)

2. Mladá rostlina v klidovém období (Young plant in dry seassion)

3. Mladá rostlina v zimě (Young plant in winter)

Obrazek


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Othonky

(Radka, 12. 8. 2007 20:34)

Z toho si nic nedělejte, mně už taky pár O.herrei odešlo do večných lovišť. Naštěstí O.euphorbioides jsou "držáci". Těch nových listů jsem si všimla úplně náhodou, když jsem pod stolem kontrolovala řízky :-).Díky za chválu, znovu však opakuju: hlavně nepřechválit! Ať se daří, kytky rostou a kvetou /hlavně P.rutenbergianum - již jsem netrpělivá :-)/.Radka

update

(Pepa, 12. 8. 2007 12:02)

...tak jsem asi pěkný slepoň-na O.Euphorbioides už mám poupata i lístečky...přes tu změť suchých zbytků listů a těch jakoby trnů(zbytky po květech) jsem si jich nevšiml...:-)

othonka

(Pepa, 12. 8. 2007 11:38)

euphorbioides,kterou mám,zatím "spí" a její čas teprve příjde.Předevčírem jsem ji jen zlehka zalel po dlouhé době a okamžitě se kmínek s větvemi srovnal a "napumpoval".To je dobré znamení-kořeny jsou OK.Totéž u O.Armiana-malinký kaudex s hrbolky jako pozůstatky listů,zvětšil objem rázem asi o 50%.Akorát Herrei mě chce naštvat,když jsem ji kontroloval vypadala velmi seschle,dutě jakoby bez vnitřní tkáně-tohle mi bohužel připomnělo situaci asi z před třech let,kdy mi takto podobně odešla taky jedna.Zdá se mi z othon nejnevyzpytatelnější...:-(
Jinak pěkný den,díky za skvělé články.Pepa