Jdi na obsah Jdi na menu
 


Othonna cuneata

8. 2. 2009

Othonna cuneata De Candolle (1838)

 Obrazek

  

Fotografie 1:

1.+ 2. Semenáčky (Seedlings)

3. List (Leaf)

...............................................

Žluté vnější jazykovité květy, vnitřní úborové květy, to celé dohormady jako nenápadné květenství o průměru asi 1,5cm na protáhlém, později i polehlém květním stvolu s několika palisty. Takhle si asi nehezčí ozdobu rostliny nepředstavujete. A přitom je to asi to nejatraktivnější, co je na O.cuneata k vidění. Bída, co? Ona za to tato rostlina nemůže, musí si vystačit s tím, čím jí příroda vybavila. S trochou naděje skloníte zrak k zeleným částem, že by alespoň ty vzhled nějak zachránily. Ale zase nic. Jsou to jen různě tvarované, slabě "ojíněné" protáhlé, masité listy, dlouhé až 15cm, časem svou vahou poléhající na substrát. Při neopatrné manipulaci se snadno ulomí. Objeví se koncem léta a na jaře zase všechny zmizí.

Když se však podíváte na fotografii pár měsíců starého semenáčku, dojde vám, proč se tato rostlina ve sbírkách pěstuje. Patří totiž mezi geofytické druhy, skrývající svou bytelnou základnu před našimi zvědavými zraky hluboko pod zemí. Příležitost ji vidět dostanete až v okamžiku, kdy se rozhodnete rostlinu přesadit. Pro takový případ vám kromě obligátního propustného substrátu doporučím hodně hlubokou nádobu, aby se rostoucí kaudex nedeformoval kvůli nedostatku místa pod rostlinou.

Pro vysvětlení druhového jména rostliny (cuneata znamená klínovitá) bych se však měla vrátit na úplný začátek. Když jsem tento druh téměř přesně před dvěma lety vysévala, věděla jsem jen, že je to druh geofytní, jinak nic víc. Kupodivu ze 4-5 semen 2 vyklíčila (znovu u semen rodu othonna vřele doporučím chladnější výsev) a dál rostla naprosto bezproblémově. První listy měly podivný tvar srostlých zaječích uší a myslím si, že právě ten souvisí s druhovým jménem. Však si to opět prohlédnete na fotografii. V létě jsem semenáčky nechala zatáhnout a očekávala, že se na podzim listy znovu objeví. To jsem se však docela přepočítala. Když celý podzim a pak i zimu pořád nic nerostlo, dostala jsem o mladé rostlinky strach. Kápla jsem jim sice čas od času trochu vody, abych zkusila nastartovat růst, ale míjelo se to účinkem. V zimě jsem to už nevydržela a jeden květináč vysypala. Podlouhlý kaudexík zde byl a vypadal docela spokojeně. Až na ty chybějící listy...Všechny ostatní druhy, vyseté ve stejnou dobu spokojeně vegetovaly, ale O.cuneata z nějakého důvodu stále stávkovala. Rostliny rodu Othonna mají růst v zimě a v tomto případě to vypadalo, že si rostliny posunuly vegetaci na jaro a léto. Avšak ani tehdy z květináčů nic nevylezlo. První pravý list jsem však s velkou slávou objevila vloni koncem srpna, kdy narašil stejně jako u dalších druhů. A jak vidíte, kytka se brzy hnala do květu.

Jsem docela zvědavá, jak bude vypadat o dva roky starší kaudex této rostliny, v přírodě rostoucí v kapské oblasti, v okolí řek Hot River a Olifant River. To se však dozvím až při letním přesazování a na to si budu muset ještě nějaký čas počkat. R.

Summary:

Description and experiences with growing of geophytic Othonna cuneata from family Asteraceae.

Fotografie 2:

1. Listy a květenství (Leaves and inflorescence)

2. Květenství (Inflorescence)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář