Jdi na obsah Jdi na menu
 


Opravdu jen krátce o Haworthia springbokvlakensis

23. 4. 2012

 

 

Opravdu jen krátce o Haworthia springbokvlakensis C. L. Scott (1970)

h.-springbokvlakensis-1s.jpg

    

Fotografie 1:

1. + 2. Haworthia springbokvlakensis

..................................................................................

Podobné druhy havorcií mám ráda, nemusíte se prodírat desítkami variet či poddruhů, zkrátka máte jeden druh, který neodbíhá do žádných vedlejších uliček a drží se hlavní cesty. To se to pak o nich píše, když není třeba rozebírat titěrné detaily jejich vzhledu. Haworthia springbokvlakensis vytváří přízemní růžici několika výrazně sukulentních listů, na koncích otupených a na příčném průřezu víceméně zaoblených. Koncové plošky nesou souběžné průsvitné linie, mírně přesahující až na vnitřní stranu listu. Předpokládám, že právě tyto průsvitné plošky jsou to jediné, co z celé rostliny na stanovištích v přírodě vykukuje. Zbytek listů je ukrytý pod úrovní substrátu, který celou rostlinu chrání před přílišným úpalem a následnou ztrátou vody.

Asi bez problémů odhanete, že o H. springbokvlakensis nepíšu jen tak náhodou, impulsem bylo květenství a to hned u dvou rostlin, bohužel však nějakou dobu po sobě a tudíž bez nároku na nějaký efekt v podobě možných semen. Květy jsou bílé s nahnědlými proužky na okvětních plátcích. Pro doplnění dodávám něco, co si řada z vás domyslela – jméno rostliny vychází ze jména místa, kolem kterého se vyskytuje (Springbokvlakte v jihoafrické provincii Východní Kapsko).

Původ několika mých rostlin je velice různorodý. První rostlinu jsem si dopěstovala z jednoho odlomeného listu, další těsně před smrtí jsem dostala od jedné pěstitelky, která si s ní nevěděla rady, další rostlinu jsem získala výsevem semen, pocházející z nabídky Mesagarden a poslední byla dárkem od odborníka přes havorcie na slovo vzatého – od Kuby Jilemického.

Pokud po druhu H. springbokvlakensis stejně jako já před nějakou dobou dodnes marně pošilháváte, nesmutněte, ona si k vám cestu určitě najde. Nabídky zahraničních a v poslední době i českých pěstitelů se neustále rozšiřují i o rostliny, které donedávna ještě patřily do skupiny rostlin nedostupných a pouze vysněných. Pokud se vám podaří na ní někde natrefit a dokonce si ji koupit, máte možná vyhráno, protože je to hodně tvrdá rostlina, která si vystačí s minimem místa a zálivkou o pověstný vous menší, než u jiných, žíznivějších příbuzných ze stejného rodu. A doufám, že mi nebudete spílat, že plácám nesmysly, protože zrovna vám H. springbokvlakensis nepřežila... R.

Fotografie 2:

1. Květenství

2. Kvetoucí H. springbokvlakensis

h.-springbokvlakensis-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář