Jdi na obsah Jdi na menu
 


Oeceoclades decaryana

24. 10. 2010

Oeceoclades decaryana (H.Perrier) Garay & Taylor (1976)

 Obrazek

  

Fotografie 1:

1. Oeceoclades decaryana - detail listu (detail of a leaf)

2. Oeceoclades decaryana

......................................................................................

Tak už zase nakukuji z té naší sukulentní zahrádky někomu (tentokráte orchidejářům) přes plot do té jejich zahrádky. Ale to už je nám sukulentářům vlastní, mít náruč otevřenou, pořád něco zkoušet a někam nakukovat. I Mistr Gratias svého času napsal průkopnický článek „Sukulentní orchideje“ – ročenka Adenium 2005/2. Prostě pokud je kultura některé nové skupiny rostlin podobná té naší, tak proč to nezkusit?

Rod Oeceoclades je poměrně mladý, byl ustaven až v roce 1976 a patří do něj v současnosti 31 druhů. Je to takzvaný pantropický rod, má výskyt jednak na novém kontinentu (jižní, střední i severní Amerika plus Karibik), tak i na starém (tropická a jižní Afrika, hodně Madagaskar, Maskarény a Seychelly). Dříve do něj zařazené druhy se řadily do rodu Eulophia, ke kterému má velmi blízko.

Do nedávné doby byly druhy Oeceoclades k vidění pouze v botanických zahradách, dnes se sem tam objeví nějaký kousek u dobrých obchodníků i v Česku, v zahraničí v orchidejových pěstírnách je nabídka ještě mnohem širší. Nejčastěji nabízeným druhem je dnešní Oeceoclades decaryana, která kromě Madagaskaru roste i na africkém kontinentu v Keni, Mozambiku a Zimbabwe. Na posledním Zavírání sezóny byl tento druh nabízen celkem masově u jednoho tuze šikovného pěstitele, pravda za poněkud vyšší cenu.

Moje rostlina je taková putovní, pochází původně z Madagaskaru, později z prodeje Petra Pavelky a já jsem si ji nakonec koupil u doktora Ryby. Je to nádherný trs starých i nových pseudohlíz se spoustou pro tento druh typických úzkých listů. Po loňském nákupu jsem věren svým zásadám kytku přesadil, odstranil spoustu mrtvých vysušených kořenů a poněkud užasnul nad určitou podobností s kořeny cibulovin z čeledi Amaryllidaceae. Substrát jsem volil podobně jako u hrstkové polévky – od každého něco, hlavně aby to bylo lehké, vzdušné a propustné. Poté jsem jsem kytku dal do mírného stínu do skleníku a na zimu raději do teplejšího bytu. Upřímně, kytka na to v podstatě nijak nereagovala, myslím, že spíš doplňovala a obnovovala kořenový systém. Přilepšoval jsem ji totiž jak v létě, tak v zimě slabým roztokem hnojiva. V letošním roce jsem je spolu s dalšími přírůstky tohoto rodu (protože mě tyhle „klády“celkem dostaly) vyletnil pod stříšku do polostínu na zahradu. Tam na průvanu a ve střídajících se teplotách den/noc vydržely v podstatě až do začátku září, kdy jsem je začal stěhovat přes fóliák až do skleníku. To už ale bylo dávno jasné, že právě O. decaryana bude kvést. Pomalu a vysoko stoupající květní stvol nese víc jak deset poupat, z nichž se to nejspodnější otevřelo asi před týdnem. Je to sice drobný kvítek (jak už to u botanických orchidejí často bývá), nese si ale všechny znaky pravé orchideje. Báječné je, že tím, jak se vše odehrává velice pomalu – růst květního stonku i otevírání kvítků – je jistota, že se budu postupně radovat ještě dlouhé týdny, možná až do vánoc.

Jako totální orchidejový laik mohu jen velmi neodborně popsat, jak se rostlina rozmnožuje. O opylení a semenech, natožpak výsevu nevím zhola vůbec nic, takže mi zbývá jen množení vegetativní. Tato orchidej naštěstí odnožuje. V sousedství starších a už třeba i bezlistých pahlíz se začnou (bohužel v malém množství) tvořit hlízy dceřiné. Je to však běh na dlouhou trať , i velký trs, který náhodou mám, udělal letos pouze tři nové hlízky. Právě některé z oněch mladších a dozrálých hlíz příští rok nakvetou.

Už toho tápání ve světě orchidejí, byť terestrických a zdánlivě snadno pěstovatelných, nechám a jenom doufám, že jsem aspoň některé navnadil, aby to také někdy zkusili. Prostě, kromě už zcela klasické orchidejové pokojovky Ludisia discolor existují i další zajímavé botanické a trochu i sukulentní orchideje. J.

 

Summary:

Description and experiences with growing of Oeceoclades decaryana from Madagascar.

Fotografie 2:

1. Oeceoclades decaryana - květenství (inflorescence)

2. Oeceoclades decaryana

3. O. decaryana - květ (flower)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář