Jdi na obsah Jdi na menu
 


Oeceoclades ambongensis

12. 8. 2012

 

Oeceoclades ambongensis (Schltr.) Garay P.Taylor

o.-ambongensis-1s.jpg

    

Fotografie 1:

1. Oeceoclades ambongensis - olistěné hlízy

2. Jemná kresba listu

.........................................................................................

Tento krátký článek nechť jest dokladem toho, že mne má sukulentně-orchidejová úchylka zcela neopustila, i když z čistě prostorových důvodů nijak zvlášť nevzkvétá. V tom prvním velkém vzedmutí svého zájmu jsem si však pořídil pár květináčů s orchidejemi, které nyní přirůstají, narůstají a postupně i nakvétají. Dnes představím dalšího zástupce z rodu Oeceoclades, o kterém už jednou byla na ZL řeč.

Tento rod většinou zemních (terestrických) orchidejí je rozpřažen přes Afriku, jižní Ameriku až po malé i větší ostrovy v blízkosti těchto kontinentů. Nám, sukulentářům očarovaným Madagaskarem, jsou nějak nejbližší právě druhy z tohoto ostrova. Jedním přírůstkem, zakoupeným u Petra Pavelky se jmenovkou Oeceoclades sp. (round spotted leaves, Madagaskar), se dnes budu blíže zabývat, neboť poprvé ukázal své květy a tudíž byla šance se jej pokusit i určit. Nebudu vás unavovat už zcela rozvařenou polévkou na téma určovací detektivka, ale vězte, že trochu se štěstím jsem našel na internetu fotku velkého znalce madagaskarské flóry Olafa Pronka se žlutokvětou zemní orchidejí a bylo jasno – je to Oeceoclades ambongensis!

Něco málo šlo ještě z Googlu vyčíst, má jít o drobnou zemní orchidej ze severozápadu Madagaskaru, jméno má podle města Ambongo a než zakotvila v rodu Oeceoclades, měla předtím 3 různá, dnes synonymická jména. Má růst v tropickém lese na písečných základech v malých nadmořských výškách. Má poměrně masité, širší kopinaté listy, někdy s ohraničenými skvrnami, moje kytka má jen slaběji naznačené mramorování. Roste pochopitelně trsovitě, ze starých pahlíz narůstají mladé, nepatří mezi slunce-milné orchideje, spíše jí vyhovuje polostín. Bonbónkem je její nádherně nízké, do 25cm vysoké květenství (na rozdíl od aktuálně asi metrových květních klacků kolegyně Oeceoclades decaryana), které nese aktuálně přes deset menších žlutých kvítků a umí se i větvit. Je to velmi milá pohlednost, vykoupená zatím poněkud vyšší nákupní cenou, ale časem určitě dojde díky našim šikovným pěstitelům i v této oblasti k většímu namnožení a tím poklesu cen. Kvetoucí zemní a přitom sukulentní miniorchidej je přece jenom pořádný šperk do každé kolekce. J.

Fotografie 2:

1. Kvetoucí Oeceoclades ambongensis

2. Detail květu

o.-ambongensis-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář